Ga naar hoofdinhoud

Strijd tussen Wahler en Trakehner Verband om reclamatie Kaiser Milton

Kleinzoon Kaiser Milton (Millennium x Van Deyk). Foto: Trakehner Verband e.V.

Burkhard Wahler liet twee weken geleden aan St. Georg weten dat hij weer af wilde van zijn aankoop op de Trakehner hengstenkeuring, de door Jan Pieter Dalsem voorgestelde kampioenshengst Kaiser Milton. De reden: de kampioen is volgens Wahler kreupel. Het Trakehner Verband, dat als verkoper optrad met de veiling van de hengst die voor 320.000 euro werd afgeslagen, wil daar niets van weten. Over en weer worden er nu uitspraken gedaan in Holsteiner kranten. 

Aan de krant Kieler Nachrichten vertelde Wahler afgelopen zaterdag: “Het stamboek laat me hangen. De zaak is duidelijk: dit paard is niet gezond en dat is niet op het transport gebeurd. Zo neem ik het paard niet.”

‘Het onderzoek is nog niet afgerond’

Het Trakehner Verband, met voorop fokkerijleider en directeur Lars Gehrmann slaat vandaag terug met een interview aan shz.de. “De onderzoeken zijn nog niet afgerond. De hengst staat op een kliniek onder het toezicht van meerdere dierenartsen, die onderzoek doen naar de concrete oorzaak van de kreupelheid. Een duidelijke diagnose is er nog niet.”

Peesblessure

Volgens shz.de is er bij het eerste onderzoek van Kaiser Milton een peesblessure gediagnosticeerd, maar wat er precies aan de hand is en wat de oorzaak is, staat nog niet vast.

Voor Gerhmann staat als een paal boven water dat Kaiser Milton op de keuring gezond was en volgens hem kan er alleen iets gebeurd zijn tussen het afslaan van de hengst en het transport. “Hier draait de zaak nu om. Bij zulke jonge paarden kan er snel een blessure ontstaan, maar in de regel heelt dat zonder blijvende schade. Daarom moeten we nu eerst wachten tot welke conclusie de dierenartsen komen.”

Niet de eerste keer

Het is niet de eerste keer dat het Trakehner Verband met dit bijltje moet hakken. Zo bracht Andreas Helgstrand vorig jaar de kampioen His Moment (v. Millennium, verkocht voor 200.000 euro) terug vanwege matig sperma. Datzelfde probleem was er met de kampioen van 2010 Imhotep (v. Gribaldi, verkocht voor 300.000 euro) en de kampioen van 2013, Kissinger’s Karma (v. Singolo), die voor 250.000 euro werd aangekocht door Platinum Stable. Deze problemen werden binnenskamers opgelost door het Trakehner Verband.

Offensieve koper

Aan shz.de verklaart Gehrmann dat dit geval de media haalt omdat ‘dit paard zo duur was en de koper er zo offensief mee om gaat’.

90.000 euro te verliezen

Het Trakehner Verband, dat op de begroting rekening houdt met een dure kampioenshengst, heeft flink wat te verliezen in deze zaak. Niet alleen de 6% commissie van de koper, maar ook nog eens 23% (!) van de verkoper bij een dergelijke prijs. In het geval van Kaiser Milton dus ruim 90.000 euro.

Verkoper Dalsem houdt zich op de vlakte

Jan Pieter Dalsem uit Den Hoorn, die Kaiser Milton voorstelde op de keuring, houdt zich op de vlakte over de zaak. Hij laat aan Paardenkrant-Horses.nl weten dat hij geen commentaar geeft.

Bron: Paardenkrant-Horses.nl/shz.de/Kieler Nachrichten

Vond u dit een interessant artikel?

Dit artikel is geschreven door een van onze hardwerkende freelancers. Alle medewerkers van Horses.nl staan voor u klaar, dag en nacht om het laatste nieuws snel, vanzelfsprekend en nu nog gratis bij u te brengen. Want goede en onafhankelijke berichtgeving over alles wat er in de paardensport gebeurt snel uw op digitale scherm brengen, dat is onze passie! Maar dit kunnen we niet zonder uw steun en waardering.

Vindt u ook dat Horses.nl vrij toegankelijk moet blijven voor iedereen? Geen inlogscherm en extra clicks om uw favoriete nieuws te lezen? Transparant, open, deelbaar. Help ons om dit ook in de toekomst te kunnen waarborgen. Doneer en houd ons journalistieke platform vrij toegankelijk voor alle paardenliefhebbers!

Doneer nu

Eén reactie op “Strijd tussen Wahler en Trakehner Verband om reclamatie Kaiser Milton

  • Heleen Cramer

    Burkhard Wahler is een zeer, zeer ervaren paardenman in vele opzichten. En hij is eveneens een ervaren veilingmeester.
    Iemand die weet wat hij doet. Iemand die niet zo maar een dikke drie ton biedt voor een jonge hengst. Hij zag op het moment van de veiling en tijdens alle ererondjes hetzelfde wat de duizenden op de tribunes zagen: :een hengst die in ieder geval tijdens de veiling NIET kreupel was. In tegendeel….

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Lees ook