Ga naar hoofdinhoud

Waarschuwing: Pas op voor diepvriesrietjes van verdachte oorsprong

Diepvries spermarietjes Foto: Archief

Een groot aanbod aan rietjes van tal van GFE-hengsten - en van Kannan in het bijzonder - groeit momenteel op verschillende veilingsites en sociale netwerken. Naast het feit dat het mogelijk is om dezelfde rietjes van Groupe France Elevage te verkrijgen, samen met alle noodzakelijke garanties van oorsprong, opslag en vruchtbaarheid, wil Groupe France Elevage de aandacht van kopers vestigen op het feit dat, hoewel sommige rietjes legitiem eigendom kunnen zijn van hun verkopers, dit helaas niet altijd het geval is!


Er vinden momenteel verschillende veilingen plaats waarbij oneerlijk verkregen rietjes worden verkocht. Zo lopen eerlijke kopers het risico om onvrijwillig te worden meegesleurd in onverwachte complicaties.

Informatie voor aankoop

Om dit risico te beperken en betrouwbare informatie te verkrijgen over de kwaliteit van de rietjes die op deze manier worden aangeboden, wordt het ten zeerste aanbevolen dat verkoopbemiddelaars en kopers van verkopers een minimum aan transparantie en traceerbaarheid vragen door de volgende informatie te vragen voordat ze hun aankoop voltooien:

  • Een nauwkeurige beschrijving van de rietjes inclusief informatie over de kleur, het
   productiecentrum, de datum en het referentienummer van de ejaculatie waaruit ze afkomstig zijn.
  • Een kopie van het originele gezondheidstransportdocument dat bij het wisselen van opslaglocatie
   bij elk rietje moet passen.
  • Een kopie van het Europese gezondheidscertificaat dat nu vereist is voor het vervoer van rietjes
   tussen lidstaten.
  • Aankoopbewijs van de verkoper.

Wees uiterst voorzichtig bij het omgaan met verkopers die dergelijke documenten weigeren of niet kunnen overhandigen. Dit advies is van toepassing op Kannan, maar geldt ook voor alle andere hengsten van wie er rietjes worden geveild die in strijd zijn met de gezondheidsregels, minimale traceerbaarheidseisen en regels voor goed gedrag op het gebied van opslag en transport.

Bron: Persbericht GFE

Eén reactie op “Waarschuwing: Pas op voor diepvriesrietjes van verdachte oorsprong

 • Wilco vd Meulen

  Hoe kan diepvries rietjes gestolen worden ze verblijven toch in een stikstof vat bij die desbetreffende hengstenhouders in een apparte ruimte en daar zitten en moeten documenten bij zitten van de hengst en de laborant verwerker

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Lees ook