Ga naar hoofdinhoud

Laat je horen! Embryo’s zijn een levenswerk

Opinie
Wobbe Kramer, fokker FOTO WWW.ARND.NL
Wobbe Kramer, fokker van Kannan en Kannan Jr en verkoper van het embryo van Chacco-Blue dat gisteravond 17.000 euro opbracht op de KWPN online veiling, haakt in op een bericht dat gisteravond op Horses.nl verscheen. Kramer is het niet eens met de benaming dat een embryo een klompje cellen is.

Over dit embryo is nagedacht en een embryo is volgens mij geen klompje cellen. Voor ons is dit een levenswerk, want wij zijn al 30 jaar geleden begonnen om richting de sport te fokken en dat hebben we generaties lang opgebouwd. De keuze van Chacco-Blue uit een moeder van Triomphe de Muze hebben we bewust gemaakt en dat is niet eens zozeer commercieel gedacht. Als je van 2003 tot 2011 kijkt naar de combinaties van Chacco-Blue en Baloubet du Rouet dan zie je dat bijna 80 procent van deze combinaties 1.50m of meer springt. 17.000 euro is natuurlijk een hoop geld, maar het is geen hoopje lucht dat je koopt.

De tijd vooruit

We hebben bij de  selectie van hengsten al jaren te maken met het feit dat dit niet helemaal de goede kant op gaat. Bij de opbrengst van veulens zijn wij de tijd een beetje vooruit en daar is al jaren door heel veel mensen niet op ingehaakt.

Managen

De kopers van dit embryo hebben heel veel zekerheid gekocht. Het kan altijd misgaan, maar dat kan ook als je een gewoon veulentje koopt. Dus ik vind het een beetje denigrerend hoe er over gesproken wordt, want dit is een doordacht levenswerk. Ik hoop dat dit embryo terecht komt bij mensen die er geld en tijd instoppen om het goed te managen.

Kennis

Ik neem aan en hoop dat de kopers er enige studie naar gedaan hebben wat voor embryo dit was. Deze combinatie van vader en moeder was heel bijzonder. Dat zijn voor ons gegevens van selectie, waar wij mee doorgaan in de fokkerij. De oma is de moeder van Kannan junior en de overgrootmoeder is de volle zus van Kannan, die wij gefokt hebben. Over de afstamming is nagedacht om verder te komen in de sport.

Toekomst is de sport

We hebben al 30 jaar geleden de keuring grotendeels vaarwel gezegd. We hebben er bewust voor gekozen om voor de sport te gaan, want dat wordt de toekomst. Ik vind het geweldig dat deze mensen dit embryo gekocht hebben. Ze weten nog niet of het een hengst of een merrie is. Als het een merrie zou zijn gaan ze met iets heel bijzonders verder en als het een hengst is dan is het zeer interessant voor de hengstenkeuring. Als ze dan doordacht ermee verder gaan is die 17.000 euro absoluut niet duur geweest, want hier gaan ze weer terug van ontvangen. Dat is de hedendaagse fokkerij, denk ik.

Publiekstrekkers

Bij een veiling is het belangrijk om altijd te proberen om een aantal publiekstrekkers te hebben, want hierdoor krijg je ook meer buitenlandse bezoekers. Ik ben van mening dat als deze embryo niet in de collectie stond dat er dan misschien, maar de helft van de veulens werd verkocht.

KWPN verdienmodel

Bij het KWPN gaat er ook een knopje om. Hun verdienmodel moet ook anders worden, want zij kunnen het ook niet meer hebben van de keuringen en hier staan ze nu ook gelukkig voor open.

Wobbe Kramer
Springpaardenfokker

Laat je horen

De redactie van Paardenkrant-Horses.nl geeft vaak zijn visie op de paardenwereld. Maar we zijn ook zeer benieuwd naar die van jou. Ook een bijdrage leveren aan Laat je horen!? Dat kan, graag zelfs! Klik hier voor de overzichtspagina met alle eerdere verschenen opinies.

7 reacties op “Laat je horen! Embryo’s zijn een levenswerk

  • jan jonas

    Iedere fokker weet dat er toeval treffers zijn. Als fokkers het” natuurlijk dekken” en rietjes vervangen voor Embryo transplantaties krijgen wij wonder paarden. Zo lijkt dat. Embryo transplantaties zijn duur en is niet zonder risico’s, voordat er een goed product komt. Melchior heeft dat met zijn fokkerij laten zien. Alle veulens op welke wijze ook verkregen moeten een traject door om sportpaard te worden en in dat traject, liggen heel wat beren op de weg. Mensen kunnen best een overtuiging ergens in hebben, maar je kan niet zeggen dat deze methode top paarden geeft. Het uitspoelen van eitjes en het plaatsen van Embryo’s is een aanslag op het paarden lichaam. Maar technisch kan zeer veel, waar toch risico’s aankleven.

  • Jenny

    Mijnheer Kramer, ik snap heel goed wat u bedoelt. Ik hoop inderdaad dat het embryo op waarde geschat wordt en daardoor in goede handen is. En dat het door de juiste begeleiding het paard wordt zoals u als fokker het bedoeld heeft. Er zijn veel factoren van belang. Maar het begint toch met je stam kennen en daar de juiste kruising bij vinden die klikt en die is inderdaad eerder vaak niet commercieel maar maakt het eindproduct juist commercieel doordat het alle kwaliteiten bezit om een heel goed springpaard te worden. Een klompje cellen is inderdaad te min voor een filosofie waaruit pareltjes kunnen ontstaan en al reeds ontstaan zijn. Bedankt voor Kannan, die is hier ook niet op waarde geschat, dat is inmiddels overduidelijk gebleken.

  • Danielle Post

    Een veulen dat opgevoed wordt door de biologische moeder zal in ontwikkeling nooit geheel gelijk zijn aan een veulen dat wordt opgevoed door de draagmoeder. Dat hoeft overigens niet negatief te zijn. Maar het is wel degelijk van invloed.
    Danielle Post

  • AEK

    Mr Kramer heeft het goed gedaan om zo’n topper als Kannan te fokken en zal daar zijn leven lang lof voor ontvangen.
    Maar verder ben je me kwijt : zorgvuldig nadenken, niet eens commercieel en embryo’s verhandelen past niet in één zin.
    Net zo min als ” de kopers van dit embryo hebben héél veel zekerheid gekocht “.
    in één zin realistisch klinkt.
    Toekomst in de sport : klinkt “als” .
    en als afsluiter nog “Verdienmodel”

    Zeer denigrerend artikel voor alle fokkers die nog graag een veulen in de weide zien lopen en er dan het goede werk en de goede beslissingen mee nemen,
    Slap artikel mr Kramer ( de broodfok druipt eraf )

  • Sven

    Ik ben Wobbe Kramer dankbaar dat hij Kannan gefokt heeft. Ik heb er een paar merries voor. Twee bloedmerries , super voorzichtig, vermogen met een super exterieur de een vos met veel wit en de ander schimmel. Met Kannan erbij ga ik toppers fokken. Zo’n fokker als Kramer hebben we nodig in Nederland omdat hij het verschil maakt. Geen enkele Nederlander is het verder gelukt om zo’n invloedrijke hengst te fokken als Kannan. De Fransen hebben Kannan op waarde geschat gelukkig. Generatie na generatie verbeterend fokken en iets moois opbouwen is inderdaad een levenswerk !

  • Sven

    AEK schrijft een verstrooide/onsamenhangende reactie. Kramer schrijft dat hij al 30 jaar doordachte hengstenkeuzes maakt om een sportpaard te fokken en géén keuringspaard (zit dus een doordachte filosofie achter), dus niet ‘zomaar’ een klompje cellen. Dat doen zeer weinig fokkers kan ik je vertellen. Chacco-Blue fokt 80 % top-paarden heeft hij geconstateerd. Dan verkoop je dus inderdaad een zekerheid en mits goed gemanaged een toekomstige topper. Maar als ik mijn persoonlijke mening geef dan had Wobbe Kramer in het verleden beter géén Triumph de Muze (verbetert absoluut niet) gebruikt op zijn Quick-Star merrie maar gelijk een hengst als Chacco-Blue of Catoki. Dan was het embryo vele malen meer waard geweest! En wat is er mis met embryo’s verkopen? Wat is er mis met broodfokkerij AEK ? Als dat inderdaad het geval is bij de fam. Kramer.

  • guido

    40 jaar geleden was het in Belgie een rage om embryo s te spoelen uit koeien van het ras wit blauw het was op dat moment de oplossing om het ras nog sneller te verbeteren de dierenartsen die daar mee bezig waren kregen het na lange dagen werken het niet bijgehouden met uitspoelen en plaatsen van embryo s en nu hoor je daar niks meer van terug op de ouderwetse manier en het toedienen van een rietje van een bekende stier kost maar 40 euro bij koeien is een bevruchting moeilijker dan bij paarden .
    paarden fokken is een status symbool geworden in principe een emotionele waarde die men daar op kleeft want wanneer dat paard eens gaat presteren en er gebeurt iets met zijn been wordt dit paard ineens per kilo berekent ……..

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.