Ga naar hoofdinhoud

RTL-uitzending Beerbaum: inhoud matig, schandaalpotentie groot

De reportage over de trainingsmethoden van Ludger Beerbaum is vanavond uitgezonden door RTL Duitsland. De uitzending bevatte een boel oude beelden en menig paardenliefhebber zal menigmaal hoofdschuddend hebben gekeken, maar desalniettemin heeft de reportage een grote schandaalpotentie anno 2022. En een schadelijke werking voor de gehele paardenwereld.

In de reportage worden onder andere korte fragmenten getoond van het barreren van paarden op stal Beerbaum. De beelden kreeg RTL in eerste instantie van een vrouw die bij Beerbaum over de vloer kwam en stiekem opnames maakte. Vervolgens stuurde RTL een medewerker undercover naar de topspringruiter, zij werkte drie weken als stagiaire op de marketingafdeling van Beerbaums stal. Ook zij legde het barreren vast en vond op het terrein palen met stekels.

Tweede keer

Enige sensatiezucht, veel speculaties en veel oude beelden waren verder in de reportage te zien. Desalniettemin lijkt de schandaalpotentie van de uitgezonden beelden groot. Duitslands eerste barreeraffaire (Stern TV zond in 1990 beelden uit van Paul Schockemöhle die paarden barreert) had grote uitwerking en de kans is groot dat de beelden anno 2022 nog een groter effect hebben.

Dit is overigens de tweede keer dat de paardensport er slecht vanaf komt bij RTL. De betaalzender RTL Plus zond eind december een driedelige Totilas-documentaire uit. Die werd overigens gemaakt in samenwerking met dierenrechtenorganisatie PETA.

Beerbaum komt later met statement

Ludger Beerbaum, die op dit moment zelf in Wellington is, heeft aangegeven na de uitzending met een statement te komen.

De Duitse paardensportkoepel FN heeft ook nog niet gereageerd op de nu uitgezonden reportage. RTL toonde de beelden van Beerbaum (zonder te zeggen dat het om Duitslands succesvolste springruiter ging) in februari 2021 al aan de FN voor een reactie. De FN wilde toen niet reageren omdat zij niet duidelijk konden vaststellen of het om het in Duitsland verboden ‘barreren’ ging. Wel deed de FN destijds aangifte tegen degene die te zien was in de video. Beerbaum dus.

Lees ook:

RTL Duitsland zendt barreerbeelden toch niet uit

Bron: Horses.nl

Topics van dit bericht

Selecteer een topic en vind alle berichten over dit onderwerp onder "Mijn nieuws".
Lees meer over topics .

6 reacties op “RTL-uitzending Beerbaum: inhoud matig, schandaalpotentie groot

 • Vincent Vermeulen

  Oftewel horses.nl zegt gewoon….. Oud nieuws, iedereen weet dit, iedereen doet dit , maak je niet druk en laat lekker gaan. Ik hoop dat elke stagiaire opnames maakt van wat er werkelijk overal gebeurt. Ik kan iedergeval met een gerust hart slapen.

 • Vincent Vermeulen, daar ben ik het volledig mee eens. Desalnietemin, moet de sport in al hun facetten toch nadenken voor de ethiek, als ze willen dat het een olympische sport blijft

 • Jan Jonas

  Alles moet men wel in het juiste perspectief zien. Alle oude topruiters en daar onder die nog leven hebben met barreren te maken gehad, het paard moest voorzichtig op de sprong zijn. Tegenwoordig zijn die methoden niet meer nodig omdat het paard zo veel bloed heeft dat het moderne paard al voorzichtig is in sommige gevallen te voorzichtig. Het barreren van paarden was in de vorige eeuw gebruikelijk, als het paard niet voorzichtig genoeg was. Iedere top ruiter had zijn eigen methode, in die tijd. Tegenwoordig vraagt men naar problemen bij deze en andere methoden. Want die zijn er. Alleen werken die niet, het paard wordt er angstig van en verliest men toch de strijd, want als het paard zegt “dat wil ik niet”dan staat het paard stil en zie maar 600 kilogram maar weer in beweging te krijgen. Als mens staan wij gauw aan de zijlijn als het paard Nee zegt. Met dit soort stakers heb ik vaak mee gemaakt. Maar voor alles is een oplossing zeg ik. Meestal verdwijnen deze paarden via de achterdeur en komen deze paarden in het verkeerde circuit terecht. Daar moet wat aangedaan worden. Want, dit gebeurd bij alle takken van de paarden sport.

 • hilbert lemstra

  Dat zegt horses niet. Het probleem van RTL was dat ze na 2 jaar onderzoek betrekkelijk weinig uitzendmateriaal hadden en daardoor veel van het daadwerkelijke onderwerp werd afgeweken. Ondermeer met een bezoek aan een diervriendelijke springruiter met een vermoedelijk gebareerd paard wat niet met bewijs werd onderbouwd. Ook een bezoek aan een regionaal concour waar enkel paarden werden getoond die weigerden droeg bij aan negatieve beeldvorming. Neemt niet weg dat het voor de gehele sector een negatief beeld oplevert met als hoofdrolspeler L. Beerbaum

 • Marcel Dufour

  Wat mij vooral bezig houdt is dat er dus sprake is van competitievervalsing,
  In Duitsland en Amerika mag je een paard legaal met een bamboe aantikken, als Nederlandse of Belgische ruiter ben je strafbaar want de regels staan dat niet toe.

  Hoe kan het dat de FEI die regel in Duitsland heeft toegestaan al die jaren????
  Niet gek dat een Duits paard op concours net iets voorzichtiger is dan een Nederlands paard want dat aantikken werkt, anders deden ze het niet.

 • Annet Geerdink

  Naast her feit dat sommige praktijken om het paard “voorzichtiger” te laten worden mijn inziens niet ok is… vind ik ook dat de FEI de hand in eigen boezem mag steken. De proeven worden zwaarder en zwaarder.. Als fokker probeer je fijne sportpaarden te fokken.. maar word dit soms teniet gedaan door het proces erna. Als fokker ben je zuinig op je paarden.. je wilt ze graag “heel” houden . Maar doordat er meer en meer van het paard word gevraagd.. door welke proeven dan ook.. zowel voor jonge dan voor ervaren paarden.. doet men er blijkbaar alles aan om de paarden bij de top te krijgen.
  Veelal de meeste topruiters doen het goed… maar er zullen ongetwijfeld een paar ruiters bijzitten die andere keuzes maken om bij de top te kunnen komen….

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Lees ook