Ga naar hoofdinhoud

Eise 489 prolongeert titel

Naast de finale van Anemone Horse Trucks competitie stonden er zaterdag in het Friese Drogeham nog meer grote rubrieken op het programma. Een daarvan was het kampioenschap dekhengsten van het Friese ras. Titelverdediger Jelmer Chardon met Eise 489 werd in de finale unaniem bovenaan geplaatst, waarmee het duo zijn titel prolongeerde.

Chardon nam het met Eise 489 (v. Maurits 437) op tegen Hendirk Eppinga met Wimer 461 (v. Hinne 427), Pieter Okkema met Rommert 498 (v. Norbert 444), Sybren Minkema met Wylster 463 (v. Rindert 406) van Germ Aise Bouma en Lambertus Huckriede met Uldrik 457 (v. Dries 421) van de familie Folmer.

Opnieuw kandidaat

Vijf top-hengsten waarvan Wimer het zijn rijder niet gemakkelijk maakte en vroegtijdig uit de strijd was. In de eerste omloop was vrij snel duidelijk dat Eise weer titelkandidaat was, maar zeker nog geen kampioen. Huckriede weet wat kampioenschappen rijden is en liet Uldrik er geweldig inklimmen. De met veel behang getooide Uldrik liep met veel afdruk en zette het voorbeen hoog en ruim weg. Dat deed Eise ook en was even verfijnder in het front. Het was Eise die door de jury, die onafhankelijk van elkaar digitaal jureerden, als voorlopig eerste werd binnengeroepen voor Uldrik.

Finale

Chardon en Huckriede mochten samen het duel der giganten uitvechten in een allesbeslissende finale. Het was Eise die er nu een schepje bovenop deed en mooi zakte in achterhand waardoor hij voor kon rijzen en een hoog en ruim grijpend voorbeen etaleerde. Ook trad hij krachtiger onder massa, waar Uldrik achter juist iets minder sterk werd. Daarbij had hij ook het neusje te veel in de wind wat ten koste ging van het front. Eise daarentegen kwam heel mooi terug in het front en trad op als een vorst.

Alle drie juryleden waren unaniem in hun beslissing en maakten Eise 489 kampioen waarmee Jelmer Chardon deze titel prolongeerde. Lambertus Huckriede en Uldrik 457 werden opnieuw reservekampioen.

Andere rubrieken

In Drogeham stond ook de finale van nieuwelingen KFPS-competitie op het programma en deze werd ongeslagen gewonnen door Sybren Minkema met de goedgekeurde hengst Nane 492 (v. Wimer 461) van Germ Aise Bouma. Demi van Nispen won met Hunk (v. Tjalf 443) de eindstand van de Young Riders competitie.

Nationale tuigpaarden

Bij de nationale tuigpaarden wonnen Harry van Middelaar en Brandy (v. Uromast) niet alleen de ereklasse maar ook de Grote Prijs van Drogeham waarin alle beste twee ereklasse paarden uit alle drie disciplines aan deelnamen. Leendert Veerman won met Equifirst Eribo (v. Manno), – Zilver (v. Ranno) en Emerson (v. Manno) de eerste editie van Anemone’s Horse Trucks meerspancompetitie.

Hackney

In de Hackney rubrieken was Anneke Huckriede winnaar in de ereklasse kleine maat met Sunbeam Look at Me (v. Sunbeam Star Step) en pakte Demi van Nispen met Magic Eclipse Flash Dance (v. Southside’s Equalizer) de overwinning bij de grote maten.

Bron: KNHS

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Lees ook