Ga naar hoofdinhoud

Gerco Schröder verliest Aken met één balk

Update
Gerco Schröder kon de Grote Prijs al bijna aanraken. Maar een fout op oxer nummer 10 betekende een vrije val in het klassement. Nog dramatischer verliep de tweede manche voor Martin Fuchs. Zijn Clooney zag spoken op de allerlaatste hindernis en weigerde dienst. De Grote Prijs van Aken blijft dit jaar in Duitsland. Philipp Weishaupt was een van de vele ruiters die in de tweede manche foutloos bleef en hierdoor bleef het bij de twee strafpunten uit de eerste manche.

In feite hoefde Schröder alleen maar foutloos te blijven om de Grote Prijs mee naar huis te nemen, maar de fout die man uit Tubbergen op oxer nummer 10 maakte kostte hem 320.000,-.

Glock´s Cognac Champblanc N.O.P maakte het al eerder in het parcours ontzettend spannend door zeer traag over de uitgaande oxer in de driesprong 7a-b-c te springen.

In de laatste lijn van het parcours, langs de grote tribune ging het dan ook echt mis. Met een balk eraf zakte Schröder naar een roemloze twaalfde plaats in de eindranking.

Onverklaarbaar

Even voor Schröder vond Fuchs in Aken zijn Waterloo.  Om onverklaarbare wijze schoot zijn Clooney langs de Rolex oxer die de tweede manche afsloot. Ook toen de Zwitser opnieuw op de oxer aanreed moest Clooney flink worden aangemoedigd.

Het Akense publiek sloot zich als één man achter Fuchs en schreeuwde de schimmel over de hindernis heen. Toch kon Fuchs een hoge klassering vergeten. De tijdfouten die hij bij zijn weigering opliep zorgde uiteindelijk dat hij als vijftiende in de uitslag genoteerd kwam te staan.

Door de missers van Fuchs en Schröder bleef de Akense hoofdprijs dit jaar in Duitsland. Philip Weishaupt bleef met LB Convall foutloos, evenals tien andere combinaties.

De hoofdprijs dus voor de Duitser, die gevolgd werd door Scott Brash en de sterk springende Ursula XII op plaats twee en de Spanjaard Sergio Alvarez Moya met Carlo 273 op plaats drie.

Zelden kende de Grote Prijs van Aken zo’n grillige editie. De Heilige Graal van de springsport werd dit keer negatief beïnvloed door de parcoursbouw van Frank Rothenberger. Een te krappe tijd in de eerste manche waardoor rijders zich in het parcours stukbeten en een daarentegen lichte tweede manche zorgden voor één van de meest bizarre ontknopingen uit  de geschiedenis van  de Soers.

Eerste manche: Schröder en Fuchs aan de leiding

Geen enkele ruiter op de 39 koppen tellende startlijst wist de strafpuntenlei in de eerste manche van de Grote Prijs van Aken schoon te houden. Drie ruiters wisten weliswaar alle balken in de lepels te laten liggen, maar maakten desondanks nog wel enkele tijdfouten.

Gerco Schröder en Glock´s Cognac Champblanc N.O.P raakten van die drie als eerste de finishlijn aan en deelt de leiding van het tussenklassement met Martin Fuchs en Clooney. Schröder is daarmee ook de enige Nederlander die zich kwalificeerde voor de tweede manche.

Achteraf gezien zette eerste starter Philip Weishaupt met nog een behoorlijke tijdsoverschrijding gelijk een van de beste resultaten neer. Eén voor één sneuvelden grote namen als Allen, Delestre of Guerdat.

Eerste Nederlander

Gerco Schroder, als negende starter de eerste oranje ruiter kwam met 85.95 net te laat over de finish, maar ging hiermee wel voorbij Duitser Weishaupt. Geen enkele ruiter zou in een snellere tijd en foutloos over de finish geraken.

Voor Maikel van der Vleuten en good old Verdi TN N.O.P. zat er geen tweede manche in. Op de relatief eenvoudige lijn van 10 naar 11 gingen beide balken naar de grond. Met nog een springfout en een tijdsoverschrijding eindigde het duo deze Grote Prijs op een 33e positie.

Harry Smolders met Don VHP Z kwamen eveneens met 13 strafpunten uit het parcours. Smolders’ Diamant de Semilly-zoon had een fout op 3 en direct enige twijfel op het water.  Dit leverde uiteindelijk ook een fout op de daaropvolgende stijl.

Misafstand

Olivier Philippaerts’ Cabrio van de Heffinck werd het allemaal teveel op de dubbel met water 9a-b en de Belg besloot af te groeten.

Ook Beerbaum, als laatste starter Duitslands laatste hoop op een foutloze ronde had al een misafstand in het begin van het parcours. Naar de sloot op vier kwam Chiare niet goed uit en de merrie belandde midden in het water. Door deze misser kwam Beerbaum ook niet goed meer voor hindernis 5 en de combinatie schoot langs de blauw-rode stijl. Hierop besloot ook de Duitser de jury af te groeten.

Bekijk hier de uitslag

Bron: Paardenkrant-Horses.nl

Eén reactie op “Gerco Schröder verliest Aken met één balk

  • jw

    Rotenberger slechte zet geweest,veel te zwaar de grote prijs in de eerste ronde,tweede ronde lachertje ten opzichte eerste ronde.

    Tijd spelbreker,jullie maken de sport voor het publiek onaantrekkelijk zo min foutlozen,en zoveel balken gevallen.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Lees ook