Ga naar hoofdinhoud

Henk Nijhof: ‘Sport bepaalt welke richting fokkerij opgaat’

Exclusief
Henk Nijhof Sr. met Heartbreaker. Foto: Team Nijhof
Aan de basis van de succesvolle formule van Team Nijhof staat Henk Nijhof senior. Hij zette de lijnen uit met als leidraad altijd dat de sport bepaalt waar de fokkerij naartoe gaat. In zijn ideeën wordt hij gesteund door zijn kinderen Jeannette en Henk junior, die het gedachtegoed nu verder uitdragen. Dat leidde onder meer tot het grote succes van Glock’s Johnson TN N.O.P. en VDL Groep Verdi TN N.O.P. op het EK in Aken, twee topfokhengsten die onlangs beide met het keurpredicaat werden bekroond bij het KWPN.

Prestatie heeft bij Nijhof altijd heel hoog in het vaandel gestaan en dat is nog steeds zo. “Een paard moet presteren. Wat ze zelf kunnen, kunnen ze ook doorgeven. Daarbij maakt de sport duidelijk welke richting de fokkerij op moet gaan.” Dat betekende dat de hengsten van begin af aan altijd in de sport zijn uitgebracht en daar wordt veel in geïnvesteerd. “Ook om aan te tonen dat dit de weg is om met de fokkerij op een hoger plan te komen. Je zag in de jaren tachtig te veel hengsten die meteen na het verrichtingsonderzoek heel veel merries dekten en nooit echt in de sport werden uitgebracht. Net als wij lieten hengstenhouders als bijvoorbeeld Hans Horn en Jan Greve hun hengsten ook juist in de sport uitbrengen. Het besef dat hengsten zichzelf echt moesten bewijzen was er, maar dan moet je nog weten hoe je dat het best doet.”

Geloof hebben

Geloof in een hengst staat in elk geval centraal. “Calvados kwam bijvoorbeeld uit een geweldige Franse familie. Ook heb ik altijd geloofd in Voltaire, die het fantastische bloed van Furioso II en Gotthard voerde. Bij het eindexamen van het verrichtingsonderzoek werd hij vijftiende van de vijftien. Omdat hij mooi gefokt was, hebben ze hem uiteindelijk wel genomen. Ook Burggraaf werd in het begin vaak verguisd, maar ik geloofde echt dat hij wat kon toevoegen in onze fokkerij.” Deze hengsten hebben bewezen goede springkwaliteiten aan de fokkerij toe te hebben gevoegd. “Kijk maar naar Voltaire. Hij staat toch aan de basis van veel goede sportpaarden, zoals Concorde en de nu erg populaire Voltaire-zoon Kannan.”

Huwelijk

Henk Nijhof sr en Hans Peter Minderhoud. Foto: Melanie Brevink-van Dijk
Henk Nijhof sr en Hans Peter Minderhoud. Foto: Melanie Brevink-van Dijk

Naast het geloof in een hengst is er ook het vertrouwen in de ruiter die de hengst uitbrengt. Naast de eigen stalruiter Zoï Snels, werd er voor een aantal hengsten een ruiter gezocht voor de internationale topsport. Is de ideale combinatie gevonden, dan blijft die ook in stand. “Het is net een huwelijk. Je moet geven en nemen en dingen van elkaar accepteren. Alles komt neer op teamwork rondom een hengst in de sport. Je moet het voor elkaar over hebben.” Zo heeft Verdi van begin af aan zijn opleiding genoten bij de familie Van der Vleuten. Om Johnson door Hans Peter Minderhoud te kunnen laten blijven uitbrengen is Johnson voor een deel verkocht aan de familie Glock. Daarnaast heeft de stichting Nederlands Olympiade Paard Johnson en Verdi vastgelegd om hen te behouden voor de Nederlandse paardensport tot en met de Olympische Spelen van dit jaar in Rio de Janeiro.

Lange adem

Alles staat bij Team Nijhof al sinds jaar en dag in het teken van de sport. “Het is een kwestie van een lange adem hebben. Maar de sport is alles bepalend, en bepaalt dus ook de richting van de fokkerij en niet andersom.” Voor de toekomst zal dat niet anders zijn. Nijhof senior: “Je moet blijven opletten hoe de markt zich ontwikkelt. Bij het springen worden de lepels steeds vlakker en de parcoursen technischer. Dat betekent dat paarden heel voorzichtig en intelligent moeten zijn. We kunnen het bloed niet missen, maar moeten er wel genoeg vermogen inhouden. Ook in de dressuurrichting moeten we alert blijven. De fokleiding moet de fokkerij onder een vergrootglas leggen, ter wille van het benodigde verse bloed.”

Journaliste Jacquelien van Tartwijk ging voor Paardenkrant-Horses.nl Magazine op bezoek bij Team Nijhof en vroeg Henk Nijhof Sr het hemd van het lijf over de geschiedenis en het gedachtegoed van Team Nijhof. Ook komen Verdi en Johnson nog verder aan bod in het volledige artikel.

Het hele verhaal lezen? Bestel dit magazine in print of als digitale editie of neem een abonnement

Bron: Paardenkrant-Horses.nl Magazine

Lees hier meer artikelen uit Paardenkrant-Horses.nl Magazine

Gerelateerd:
Team Nijhof Hippische Ondernemer van het jaar
Henk Nijhof, Concorde en Heartbreaker samen 125 jaar
‘Al moet het uit zijn tenen komen, Johnson doet het voor je’
Rousseau, Johnson en Vivaldi ontvangen keurpredicaat
Maikel van der Vleuten en Verdi winnen in Parijs
Zirocco Blue, Van Gogh en Verdi keur; Mr. Blue en Cantos preferent

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.