De zweep en sporen mogen in de paardensport worden gebruikt als hulpmiddel en niet als dwangmiddel, meldt demissionair landbouwminister Carola Schouten. Misbruik van een paard met deze middelen wordt niet getolereerd.
Dat schrijft Schouten in een antwoord op schriftelijke Kamervragen van de Tweede Kamerleden Frank Wassenberg en Leonie Vestering (Partij voor de Dieren). Aanleiding is een incident tijdens de Olympische Spelen, waarbij een Duitse amazone een paard hard met de zweep sloeg tijdens de moderne vijfkamp.
Volgens de minister heeft ook de Sectorraad Paarden (SRP) de gang van zaken veroordeeld. De SRP schrijft op zijn website dat Nederlandse paardensporters zijn geschrokken van de beelden en het gedrag tijdens dit incident.
Extra hulpmiddelen
In Nederland is een zweep als dwangmiddel niet gebruikelijk, volgens Schouten. Zij oordeelt dat naast de basisuitrusting van het harnachement gebruik wordt gemaakt van zo min mogelijk hulpmiddelen. Het niveau van de ruiter bepaalt welke extra hulpmiddelen mogen worden gebruikt.
Tuchtrechtelijke procedure
Zweep- en sporengebruik is toegestaan om voor het paard de hulpen duidelijker te maken, maar niet om te straffen. Voor ieder hulpmiddel geldt dat deze het welzijn van het paard niet mag schaden. Misbruik van deze middelen kan leiden tot een tuchtrechtelijke procedure.
Corrigerende tik
“Een corrigerende tik met de zweep kan als hij op het juiste moment wordt gegeven, bijdragen aan het leerproces. Maar als de zweep te laat of te hard wordt gebruikt, gaat het zijn doel voorbij. Het paard maakt dan niet meer de associatie met datgene waarvoor hij gecorrigeerd moest worden en dan wordt het straffen. Dat kan een paard nodeloos bang maken en heeft meestal een averechts effect”, aldus de minister.
Bron: Nieuwe Oogst
Zeer discutabele uitspraak die ongetwijfeld de discussie zal aanzwengelen waar de grens ligt tussen een corrigerende tik of dierenmishandeling. Dit komt de paardensport niet ten goede!
Ik loop nu 30 jaar rond op de concoursvelden en ben regelmatig getuige van grensoverschrijdend gedrag richting pony/paard (waarbij het niet in dank wordt afgenomen als je de ruiter hierop aanspreekt maar dat terzijde…).
Bij ruiters wordt al op jonge leeftijd sporen omgebonden en een zweep in de handen gedrukt waarbij ouders/trainers langs de kant hun kroost aanmoedigen om hun pony/paard “aan te sporen/zwepen”. De beelden zoals getoond op de olympische spelen bij de vijfkamp waarbij ook de coach het paard “aanmoedigt” zijn helaas regelmatig terug te vinden op onze concoursvelden. Zolang de paardensport geen duidelijk en helder verhaal heeft waar de scheidslijn ligt tussen corrigeren en straffen/dierenmishandeling maar ook niet de al ruim aanwezige protocollen rond paardenmishandeling handhaaft, ben ik bang dat de paardensport op termijn ten dode is opgeschreven. Jammer!
Quote: “Een corrigerende tik met de zweep kan als hij op het juiste moment wordt gegeven, bijdragen aan het leerproces”. Voor de boeren zou Schouten die zelf ook eens moeten hebben.
Het zegt veel over het niveau van de Tweede Kamer dat de discussie gaat over juist zweepgebruik in een tijd dat grote problemen als de huizenmarkt, het stikstof probleem, de PFAS problematiek en de energietransitie om een oplossing vragen maar niet tot een oplossing gebracht worden.
Ben het met Jan eens dat het goed zou zijn voor de paardensport om een duidelijk standpunt over de scheidslijn tussen corrigeren en straffen hierover in te nemen.
Spoor gebruik en zweepgebruik moet nagekeken worden op manege lessen en wedstrijden er wordt te veel misbruik van gemaakt een keer aanpakken oké maar wel normaal en met strenge mate bepaalde sporen verbieden is niet erg zoals de lange met wieltjes en sterwieltjes en die nieuwe lange gebogen naar boven
Ook triest dat men in Ermelo nog steeds denkt dat alles koek en ei is.
Ik ben al op een subtop wedstrijd geweest waar überhaupt geen toezichthouder aanwezig was. Laat staan een die ingrijpt…..
als deelnemer landelijke springsport, ben ik van mening dat er in Friesland en Noord Holland wel genoeg toezicht is. Zowel op het inspringen als in de ring.
Zoals Jan schrijft: “Zeer discutabele uitspraak ….waar de grens ligt tussen een corrigerende tik of dierenmishandeling. Dit komt de paardensport niet ten goede!” Jammer dat Minister Schouten erg achterloopt met haar kennis over paarden. Ik nodig haar uit naar een KNHS bijscholing “paardentaal kun je leren” waar Schouten kan zien dat een corrigerende tik nooit nodig is als je paarden begrijpt en hun taal verstaat.