Ga naar hoofdinhoud

Ingebouwde barrage

Foto Lonneke Ruesink
Graag wil ik reageren op de discussie amateur-prof. Bij ons in Twente zijn veel professionele ruiters, dat is al jaren zo en we weten niet beter. En het is inderdaad prachtig om te strijden tegen Neerlands besten, zeker als het een keer lukt vóór hen te eindigen. Waar ik me wel gigantisch aan erger is dat de grote groep amateurs zich moet aanpassen aan de ruiters met meerdere paarden (profs?). Met name dat er op bijna elk concours wordt gereden met ingebouwde barrage om het de profs naar de zin te maken.


Argument van de organisatie is telkens dat het met ingebouwde barrage sneller gaat. Dat zou best kunnen, al ik heb daar mijn twijfels over, van belang is een goede ringmeester. Als het argument tijd wegvalt zie ik alleen maar nadelen voor de amateurruiter. Ik begrijp ook best dat als je drie paarden start het vervelend kan zijn als je ze alle drie in de barrage wilt rijden. Ik vind dat de grote groep amateurruiters de dupe is van een handjevol beroepsruiters (barrage rijden is immers niet verplicht). Ik ken geen amateur die de voorkeur geeft aan een ingebouwde barrage, dit in tegenstelling tot de prof die al dat omzadelen niet ziet zitten.
Groot nadeel is dat de paarden nauwelijks rust krijgen voor de barrage (diervriendelijk?). Groot nadeel is dat je niet weet wanneer je aan de beurt bent, dat kan namelijk veel uitmaken als er plotseling veel achter elkaar barrage kunnen rijden.

Groot nadeel is dat het publiek (maar ook de ruiters) geen idee hebben hoe de stand van zaken is. Er is dan helemaal geen wedstrijd, je rijdt de barrage op de hoop van een goede klassering. Nadeel voor de amateur is dat je meteen de knop naar barrage moet omzetten, voor beroeps is dat minder lastig, zeker als je al een barrage met een ander paard hebt gereden. Concoursen met ingebouwde barrages zijn een devaluatie van de landelijke ruitersport.

Dan is er nog een tweede punt. Wanneer op volgorde van het programma wordt gestart is dat zeer moeilijk met professionele ruiters. Afgelopen zondag had ik startnummer 4. Gemeld bij de ringmeester en konden inderdaad op dat nummer starten. Losgereden en op het moment dat we aan de beurt waren ging een andere ruiter de ring in. Kan gebeuren, maar toen ik vroeg waarom ik niet aan de beurt kwam nadat er nog een ruiter voorrang moest krijgen kreeg ik te horen dat deze ruiters meerdere paarden moesten starten. Waarom wordt dat dan niet eerder geregeld zodat de startlijst voor 99% klopt? Hier ligt de verantwoordelijkheid vooral bij de profruiter, maar de amateur is de dupe.

Het mag duidelijk zijn dat ik er geen moeite mee heb dat profs deelnemen aan landelijke concoursen. Hiermee wordt het niveau van iedereen opgekrikt. Wel zou ik het wenselijk vinden dat de organisatie van een concours meer rekening houdt met de amateur.

Erik Punte

7 reacties op “Ingebouwde barrage

  • Jacqueline

    @Erik:

    Volgens mij ben je nog een belangrijk argument TEGEN ingebouwde barrage vergeten:

    Er is nooit de mogelijkheid om voor promotie een keer een hoger parcours te starten. Dit kan een mooie testcase zijn voordat gepromoveerd wordt.
    De ingebouwde barrages zijn ook op de ponyconcoursen bijna standaard. Voor (beginnende) ponyruiters kan het heel essentieel zijn om een keer een verhoogd parcours te rijden voordat er wordt gepromoveerd!

  • Jessica

    Helemaal mee eens.

    Heb in Ootmarsum gereden. In het L en M met hetzelfde paard. In het L zijn er nog 7 achter je aan. Dan moet je ruim een half uur wachten voordat het M parcours klaar is (waarom helemaal omgooien) Daarna moet je als 17e pas starten in de M.

    Ik had netjes aan de ringmeester gevraagd of ik wat naar voren kon in de M, maar dit kon absoluut niet, starten volgens de lijst.
    Snap ik niet dat er dan iemand met meerdere paarden aankomt, die wel eerder kan starten. Anders had meneer niet genoeg tijd om om te zadelen. Terwijl er in de L ook al 3 mensen voor mij aan gestart hebben die na mij aan moesten rijden.

  • jos wouters

    Ik wil hier wel iets aan toe voegen.Als parcoursbouwer en ruiter,ben ik niet mee eens wat er hierboeven geschreven wordt mbt de ingebouwde barrage,dat de paarden geen rust hebben.Als je dit uitspreekt ,weet je niet waar je over praat,want bij een ingesloten barrage gaat het parcours ook niet over 12 of 13 hindernissen,maar 8 of 9,en vijf in de barrage,dus qua sprongen is er niet veel verschil.In de minder bezochte concoursen,vind ik het hinderlijker,als de barrage achteraf is,want zo vlug als je als eerste start ,en er maar 15 of 20 deelnemers zal je je paard op de trailer of vrachtwagen moeten zetten,en 30 tot 40 tal minuten.Paard is net afgekoeld en moet weer zadel opkrijgen en weer spieren opwarmen,dit vraagt om problemen,daar de echte amateur vaak niet bewust is van een goede warming up.Voor het publiek is een ingebouwde barrage sinds de invoering hiervan niks aan.De spanning is er weg.Een barrage achteraf op een kleine wedstrijd zou wellicht leuker zijn,maar voor de paarden welzijn niet praktisch.En een ringmeester doet ook zijn best,maar voor iedereen kun je het vandaag de dag nooit meer goed doen.Het systeem om zelf ter plekke in te schrijven werkt ook goed,zolang er maar niemand gaat wisselen.Als je een punt wilt hebben wat ik vaak zie ,dat de echte amateurs na het parcours springen of na barrage ,nog vrij lang langer als 20-30 minuten op hun paard blijven zitten en praten met anderen die nog moeten rijden,dit moest verboden worden.En er moet een limiet komen dat ruiters met een bepaald gewicht ,niet meer mogen meedoen aan wedstrijden,ik zie er wel van 135 kilo,als je het over dierenwelzijn hebt.Maar als ik meerdere paarden in een klasse wil rijden zoek ik mij wel wedstrijden uit waar genoeg deelname is ,heeft niemand problemen met mekaar.Maar merk wel dat we vroeger meer respect hadden voor mekaar,de jonge ruiters willen alleen maar een rondje rijden ,en snel weg.Ze vergeten dat ze van andere ruiters door te kijken veel kunnen leren. En niet weten wanneer je de barrage moet rijden is niet waar,er wordt een barrage normaal gereden,op startvolgorde,hier kan worden afgeweken in sommige gevallen ,maar dit met toestemming van jury ,dus het is niet zo moeilijk,maar je kan het wel moeilijk maken.Probeer er allemaal iets moois van te maken,want de gezelligheid ten opzichte van 20 jaar geleden is ver te zoeken,ook het respect onder mekaar.

  • jos wouters

    Erik nog even ter aanvulling,op het niet kunnen hoger springen voor promotie.Op zich zou ik mijn paarden niet een klasse hoger willen laten springen .
    Maar er zijn genoeg oefenwedstrijden of parcoursen waar je kunt oefenen ,en ook een klasse hoger,misschien is dat een optie.

  • Jessica

    @ jos.
    In twente zijn er nooit maar 8 of 9 hindernissen in een basis parcours..het zijn altijd 10 of 11 hindernissen. Ik woon in twente en rijdt hier veel spring wwedstrijden op L en M niveau. Alleen bij een progressief parcours zijn het er 8 of 9. En als parcours bouwer zou je moeten weten dat het eerst verreden parcours nooit een progressief parcours is.

  • Erik

    @Jos,
    Jessica en ik komen blijkbaar op dezelfde concoursen en ben het met haar eens. (Bijna) alle L wedstrijden hebben 10 hindernissen met 2 dubbelsprongen, dus 12 sprongen, en de barrage al dan niet ingebouwd 6 a 7 hindernissen.
    Bovendien zijn er meestal 2 volle groepen L, dus 110-120 stuks L.
    Als ik dan, zeg maar nr 43 ben, kan ik niet inschatten wanneer ik aan de beurt ben. Bij barrage achteraf weet ik dat 80-90 minuten na het begin kan starten. Bij ingebouwde barrage kan dat als er veel foutlozen zijn ook zomaar een dik half uur later zijn. Hoe moet ik dan volgens jou de zo belangrijke warming up doen? Ook komt voor dat er nauwelijks foutloze combinaties zijn en dan moet ik eerder in de ring dan verwacht, dus wederom een waardeloze warming up.
    Doet me deugd dat je vaststelt dat met ingebouwde barrage geen wedstrijd is, en alleen maar doorheen jassen van zoveel mogelijk combinaties.
    @Jacqueline: Als je foutloos bent zou jij en je paard inderdaadook in staat moeten zijn om 10 cm hoger te springen om te wennen aan een klasse hoger. En Jos, je bent niet verplicht om barrage te rijden als je er nog niet aan toe bent.

  • Jessica

    @Erik. Ik ben het helemaal met je eens. Zonder ingebouwde barrage is gewoon veel makkelijker. Ik heb in een klassiek parcours ook nog (bijna) nooit meegemaakt dat er minder dan 9 of 10 hindernissen zijn. In het M in Ootmarsum waren het er zelfs 11 in het basisparcours.

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Overig nieuws

Juan Matute Guimón en vriendin verloofd

In Beeld: Eerste bezichtiging dressuurhengsten dag 3

Harrie Smolders en Olympische Uricas uit elkaar

Sönke Lauterbach vervroegt vertrek bij FN

19 hengsten door op derde dag, Parijs-hengsten krijgen meeste nafok door

19 tweede bezichtigingshengsten op derde dag

Straaljagers en paarden, gaat dat samen?

Debora Pijpers stopt als coach Iers para-dressuurteam

Ponyhengst van Rothenberger jr. veilingtopper in Westfalen