Dat het heet is in Nederland zal niemand ontgaan zijn. Dat paarden daar last van kunnen hebben, mag ook genoegzaam bekend zijn. Ook de KNHS communiceert dezer dagen uitgebreid over transport bij warmte, wedstrijdorganisatie bij een hittegolf en het protocol extreme temperaturen. Extreme temperaturen zijn in de gehanteerde definities maxima (overdag) van boven de 30 °C en minima (’s nachts) van boven de 20 °C. Volgens die definities wordt ook vrijdag 27 juli extreem weer verwacht. Het is de eerste dag van het seniorenkampioenschap dressuur, de Grand Prix wordt aan het begin van de avond verreden.
Hitteprotocol
Goed dat de KNHS leden en andere paardeneigenaren op de hoogte brengt van wat verantwoord is en wat niet. Goed dat ze de verenigingen ondersteunt door wedstrijdafdrachten kwijt te schelden als wedstrijden vanwege de hittegolf worden afgelast. En goed dat ze al eerder deze week besloten om het programma van het NK op donderdag te annuleren en op vrijdag alleen ’s ochtends en ’s avonds rubrieken te laten plaatsvinden.
Niet genoeg
Jammer dat het niet genoeg is. Vrijdagavond om 18:00 wordt Adelinde Cornelissen met Zephyr als eerste starter in de ring in Ermelo verwacht, bij een temperatuur van zo’n 34 graden. Tegen de tijd dat Madeleine Witte-Vrees om 21:02 haar GP rijdt, is het nog immer 30 °C. Misschien valt het allemaal nog nèt binnen de randvoorwaarden van het eigen hitteprotocol, dat afgelasten bij temperaturen boven de 35 °C aanraadt. Maar dan nog moet je dit als KNHS helemaal niet willen.
Eigen feestje
Het NK is het eigen feestje van de KNHS, op het eigen terrein in Ermelo. Natuurlijk is het een ramp voor de organisatie en vereist het een heleboel kunst- en vliegwerk om zaken op het laatste moment te verschuiven of te laten vervallen, maar je bewijst er helemaal niemand een dienst mee om bij 34 graden een kampioenschap te verrijden.
Spierschade of erger
Je brengt onze beste dressuurpaarden in gevaar door topprestaties te eisen onder omstandigheden die tot spierschade of erger kunnen leiden. Want natuurlijk doen die dieren gewoon hun best voor hun – eveneens oververhitte – ruiters en amazones, die zich allemaal graag in de kijker willen rijden. Of ze nu kans maken op een WK selectie of niet.
Grotere verantwoordelijkheid
En kan je het hen nou echt kwalijk nemen dat ze mee willen rijden als het niet wordt gecancelled? Misschien wel, want iedere ruiter en eigenaar heeft een grote verantwoordelijkheid ten opzichte van zijn paarden. Maar ligt hier niet nog veel sterker een verantwoordelijkheid voor de sportbond die hen (en ons allen) vertegenwoordigt?
Dierenwelzijn hoog op de agenda
Ik hoop dat ik niet de enige ben die vanavond in een zweterig kantoortje koortsachtig naar de weersverwachting zit te staren. Ik hoop dat het volgende nieuwsbericht op de KNHS-site vermeldt dat de GP naar zaterdag wordt verplaatst, als het 10 graden koeler is. En mocht dat niet zo zijn, dan wens ik de bondscoach en onze dressuurtoppers veel wijsheid. Want die kunnen natuurlijk ook nog besluiten om massaal verstek te laten gaan.
Makkelijk
Het is makkelijk zat om als KNHS mooie stukjes over dierenwelzijn bij hittegolven op je website te publiceren. En het doet natuurlijk niet zoveel pijn om de wat minder belangrijke rubrieken van een NK te verschuiven of laten vervallen.
Ballen
Maar als je als bond wilt laten zien dat je dierwelzijn écht hoog in het vaandel hebt en dat je ook daadwerkelijk begrijpt dat het jouw verantwoordelijkheid is om het imago van onze mooie sport hoog te houden, dan heb je ook de ballen om het belangrijkste evenement op je kalender af te blazen of te verplaatsen als de omstandigheden daarom vragen.
Mirjam Hommes
Freelance medewerker Horses.nl
Toen de KNHS nog niet bestond hadden ze al absurde dingen. Trainingen die gewoon doorgingen terwijl er weeralarm was en mensen soms 3 uur moesten rijden om er te komen en dat zie je nu gewoon weer. Gewoon aflassen. De wedstrijd mag dan wel ’s avonds zijn, het is nog steeds bloedheet als zo’n dier vervoerd moet worden en het vervoer kost ook energie voor een paard. Zag van de week nog iemand rijden in zo’n mooie zwarte combinatie, ruiter bij de airco, paard in een geheel gesloten trailer. Hoe gek ben je dan? Heb er zulke combinaties ook in de file zien staan. Voor het transport van vee gelden strenge protocollen en vervoerders rijden ’s nachts omdat ze anders aan de schandpaal genageld worden en voor de hobby zou het geen probleem zijn? Gewoon aflassen en een nieuwe datum prikken. Te zot voor woorden.
Helemaal eens met de visie van Mirjam Hommes. Ik wil hier nog aan toevoegen dat er ook bij de eigenaren van de paarden een verantwoordelijkheid ligt! Iedere fokker en paardenbezitter ziet zijn paard graag (internationaal / nationaal) schitteren maar ten koste van wat? Is de eer groter dan de plicht? Dat geldt natuurlijk ook voor de ruiters. Op alle niveau’s!
Ik ben absoluut geen fan van de KNHS, maar waarom gaat het hier alleen over het NK dressuur en niet over bijvoorbeeld Jumping Maas en Peel of CSI De Wolden? Die worden momenteel toch ook verreden? Daar is het niet warm of zo?!
De ruiters en eigenaren moeten ballen tonen en gewoon collectief niet starten!!
@Carolien de KNHS maakt de regels. Als de regels worden dat er boven bepaalde temperaturen uit welzijnsoverwegingen niet gereden mag worden is het voor iedereen helder. Mocht de organisatie dan zo bot zijn om te zeggen dat het net in hun stukje Nederland prima weer is, dan zou je gewoon af kunnen melden zonder startgeld verschuldigd te zijn. Niet alleen bij extreem warm weer, maar ook bij harde wind, sneeuw en ijzel.
@H. Hegeman soms zijn eigenaren van paarden mensen die zo’n dier als investering kopen en verder nergens verstand van hebben en denken dat een paard een soort machine is. Als de KNHS het reglementair vastlegt, dan gaan groeit het besef en kunnen ruiters ook onder de druk van eventuele eigenaren uitkomen, door gewoon te kunnen zeggen dat het feest niet doorgaat.
En nu de verrassing : het is allang bekend wie er naar de wereldruiterspelen. Kijk naar de wereldranglijst waar de Nederlanders staan en u ziet de afvaardiging. Hoop dat de paarden zich niet op korte termijn blesseren.
Het gaat weer om Geld, roem en eer!
De paarden hebben geen keuze; zij moeten. Schande!
We maken ons druk over het afscheren van tast haren .!
KNHS is heel slim om advies te geven. Zo wassen ze altijd hun handen in onschuld als er wel iets fout gaat. Heel slim. Ik denk dat het kassa is voor hun.
KNHS had als baas van diverse bonden en organisaties moeten zeggen STOP dit is een nood situatie en alles voor het welzijn van paard en ruiter. Als je met pech aan de kant komt te staan worden ze levend gestoomd in trailer of vrachtwagen.
Er moet eerst iets gebeuren maar ja KNHS legt mooi de verantwoording bij een ander neer. Nogmaals heel slim.
Denk dat ik maar weer tastharen ga scheren scheeld in iedergeval weer wat haar tegen de warmte.
De verantwoordelijkheid ligt volledig bij de eigenaar.Als eigenaar is het uw verdomde plicht er voor te zorgen en er dus alles aan te doen dat uw paarden zo goed mogelijk door deze marteldagen heen geraken.En ja, de druk van een belangrijke wedstrijd is soms groot om toch te gaan deelnemen.Daarom is het ook op deze extreem warme dagen de verdomde plicht van alle wedstrijdorganisatoren hun wedstrijden af te schaffen. Wedstrijden zouden eigenlijk bij wet tijdens deze extreem warme dagen moeten verboden worden.Ook het transport in niet gekoelde ruimtes moet dan verboden zijn.Als eigenaars uit zichzelf niet weten wat er kan en niet kan met paarden,dan moet het maar met eenvoudige en strikt toe te passen wetgeving.Het zal dan gedaan zijn met de hypocrisie die we nu voortdurend lezen en horen betreffende dit onderwerp.vr EC
Helemaal met Mirjam eens, ik vind het echt niet te geloven dat al dit soort evenementen (of het nou dressuur/springen of wat ook is) onder deze extreme weersomstandigheden gewoon doorgaan! Paarden die de keuze hebben, staan op rust ergens in de schaduw en ik heb er geen een uit vrije wil bij dit soort temperaturen door de wei zien rennen(als ze al de luxe hebben van het buiten staan). Heel triest om te zien dat ook hier uiteindelijk de dieren de dupe worden van andere belangen. Mensen hebben (hopelijk) een keuze om aan evenementen mee te doen en hun lijf wel of niet aan bizarre omstandigheden bloot te stellen met eventuele gevolgen van dien, dieren hebben die keuze niet en die trouwe viervoeters doen dan ook gewoon nog hun uiterste best…… Er moet toch gewoon ergens een door onderzoek onderbouwd bindend advies uitgegeven kunnen worden? Hopelijk komt dit door deze discussie van de grond en is dit leed nog ergens goed voor…