Ga naar hoofdinhoud

Theatraal gehalte

röntgen spronggewricht
De kans dat Sinterklaas bestaat is even groot als de waarschijnlijkheid dat Andreas Helgstrand 910.000 euro van zijn zuur verdiende centjes uit zijn spaarpot heeft geschud om de kampioen van Oldenburg te kopen. De formidabele zoon van De Niro stond in de aanloop naar de Oldenburgse hoofdkeuring te koop voor een derde van dit bedrag en dan moest de koper een (geopereerde) chip in een spronggewricht op de koop toenemen.

Extreem goede hengsten als deze koninklijke zoon van De Niro stellen mijn beoordelingsvermogen op de proef. Eigenlijk vind ik dat je altijd één ding moet vinden; je kunt nu eenmaal niet tegelijkertijd vóór en tégen iets zijn. In het geval van deze uitzonderlijke zoon van ’s werelds nummer 1 De Niro zou ik dus schande moeten spreken van het feit dat fokkers nu in de verleiding worden gebracht om bij een ‘zieke’ hengst te dekken. Osteochondrose dissecans is immers een (deels erfelijke) afwijking waar paarden kreupel van kunnen worden. Waarom een 2,5-jarige hengst met een chip goedkeuren? Breng hem naar de hengstenkeuring als hij 70-plus scoort in de Grand Prix!

Maar er zijn zó weinig hengsten met de kwaliteit van deze De Niro-zoon. En: hoeveel paarden worden er daadwerkelijk kreupel aan osteochondrose? Hoeveel paarden stellen hun ruiter en eigenaar teleur omdat ze niet goed genoeg zijn? In het eerste geval is dat een handvol, in het tweede een land vol!

Ik ben heel benieuwd welke strategie uiteindelijk zal overwinnen. De Nederlandse, die ‘nee’ zegt tegen OCD. Of de Duitse die met chips heel pragmatisch omgaat. Die overwinning is straks meer een commerciële dan een genetische. Op dit moment zijn paarden met mooie röntgenfoto’s makkelijker te verkopen. Maar blijven kopers eeuwig in de waan dat een chip de gezondheid van een paard serieus bedreigt? Of leren kopers te leven met verschijnselen op een röntgenfoto waaraan het betreffende paard hoogstwaarschijnlijk nooit kreupel zal worden?

Wat me aan de vertoning in Vechta niet beviel is het hoge theatrale gehalte. Zeg er gewoon bij dat deze koninklijke kampioen een chip in zijn spronggewricht had. Vecht je concurrentie met de andere Duitse stamboeken niet uit over de ruggen van je eigen fokkers. Dat vind ik goed aan de Deense aanpak. Sezuan werd daar ingeschreven met een chip in zijn knie en het hele volk kreeg het te horen. Ongetwijfeld gaat Helgstrand zijn nieuwe aanwinst straks in Herning voorstellen. En calculeren de fokkers dan heel bewust hun eigen risico’s.

Dirk Willem Rosie, hoofdredacteur ([email protected])
Deze column verscheen woensdag 27 november 2013 in De Paardenkrant.

11 reacties op “Theatraal gehalte

  • Dick de Jong

    Volgen mij zijn er bij het KWPN toch ook een aantal hengsten met een bemerking/chip gekeurd?

  • Goethals Tom

    Liever een goed paard met een bemerking ,dan een gewone maar correcte!
    Er zijn er elk jaar ( op gelijk welke hengstenkeuring) die door de mazen v/h net glippen. Vaak als veulen of jaarling reeds geopereerd om dan met “goeie” foto’s door de keuring te komen. Of de betreffende dierenklinieken/artsen knijpen even hun ogen dicht en geven een gunstig advies af.

  • Miranda

    Ik blijf het moeilijk vinden om goede paarden zomaar af te schrijven omdat ze een chip hebben. Is bekend wat het percentage erfelijkheid is? En wat ik nog liever wil weten: hoe groot is het percentage dat is veroorzaakt door trauma?

  • jos wouters opfokker ruiter

    Dat in de duitse paarden ocd of chips zitten is niks nieuws,is al 10 tallen jaren zo waarom niet mee dekken,bij een gezonde merrie is de kans dat het veulen van de vader erft ,maar klein.
    Zelf heb ik in 1997 een celano zoon gefokt,bij de universiteit in utrecht moesten we de hengsten laten keuren,ja kreeg 4 keer een drie op het rapport,iedereen riep met 6 mnd naar de slager .Het paard is voor een kwart miljoen verkocht naar Italie ,en daarna voor het dubbele naar amerika.later contact gehad met de nieuwe eigenaar,en begin dit jaar heeft het paard de laatste wedstrijd op 150m niveau gelopen.Nooit niks mankeert,en sprong altijd.Zoals eerder vermeld en gehoord in de wandelgangen ,dat veel paarden niet goedgekeurd worden en toch altijd presteren.ook hengsten die grand prix gelopen hebben en niet gezond? zijn op de foto s,die worden vanwege prestatie s in nederland ook goedgekeurd.Zelf had een merrie met bemerking ,en gedekt met een goedgekeurde hengst ,en de nafok is goed.Wie het kan zeggen,zeg het maar.

  • Wouter Meessens

    Wat een onsamenhangend tekstje is me dit weer. Allusies maken, veronderstellingen die niet ter zake doen.. je stelt de vraag welk systeem gaat overwinnen, het Duitse of het Nederlandse.. maar in je ondertoon merk ik dat je weet dat het Nederlandse systeem het zal moeten afleggen. Je wil geen zieke hengst in de fokkerij toelaten, maar wel als hij GP gelopen heeft? Ga je er dan van uit dat hij zijn ‘ziekte’ niet meer gaat vererven eens hij GP loopt? Wat een redenering. Bovendien verlies je dan 10 jaar om je fokkerij te verbeteren. Wat baat het dan nog om een hengst te gaan gebruiken die al 2 generaties verder in de genen van de Duitse fokkers terug te vinden is.

  • Bert schoemaker

    het bericht gelezen hebbende, van de De Niro zoon, moet ik altijd denken aan Landgraf, met zijn “kromme”achterbenen. Doordat de leden van de holsteiner goedkeuringscommissie daar doorheen keken en hem eens kans gaven hebben we hem goddank niet gemist.Je kunt toch altijd zijn kinderen afkeuren als ze niet deugen, of hem op zijn nakomelingen.

  • tony.van

    Ik heb de tijd nog gekend dat er paarden verkocht werden zonder veearts.Je nam het paard op de volte op het harde en als ie daar doorheen walste had je een sterk paard.Natuurlijk klink dat nu een beetje simpel en er zal vast wel een met een chipje bijgezeten hebben maar die paarden gingen
    vele jaren mee.Nu met al hun technisch snufjes creer je een grote grijze zone waar je door het bos de bomen niet meer ziet paarden met perfecte foto’s vallen in panne en paarden met slechte foto’s
    springen een succesvolle carriere dat bestaat ook.

  • marleen

    Mmm wij hebben Sezuan gebruikt en wonen in Denemarken maar ik geloof niet dat het “hele volk” van Susuan zijn chip heeft gehoord. Eerlijk gezegd denk ik toch eerder dat bijna niemand hiervan wist en weet.

  • Johan Wilmink

    Voor wat mij betreft spreekt Rosie de waarheid. De keiharde realiteit is echter anders. Er zijn al heel wat kinderen met het badwater weggegooid en de portemonnee van de fokker erachter aan. Dat het klinische beeld in overeenstemming moet zijn met de foto’s staat buiten kijf. De verandering zal pas komen wanneer er een tekort aan paarden komt en dat komt. Onze fokkerij is voorlopig de melkkoe voor de veterinairen en de handel zij melken hun emmertje vol. Zij houden het lang vol want zij worden gesteund door mensen met paarden die je hun gebrek aan Horsemanship niet kunt verwijten. Ik hoop dat ik de revolutie nog mag meemaken.

  • Dirk de Bruin

    En nu tot de kern wat DWR -terecht- zegt: veilingprijs is gebakken lucht. Staat los van het sport- en/of dekhengst potientieel. Iedereen staat ’t vrij om er wel of niet mee te dekken; mij houdt dat laatste niet per definitie tegen.

  • Dirk Willem Rosie

    @Wouter: paarden fokken is altijd een kwestie van concessies doen. Er zijn heel weinig hengsten die op alle fronten aan het fokdoel voldoen en als je dan ook nog een specifieke hengst wil gebruiken omdat hij goed bij je merrie past, wordt het helemaal onmogelijk om de ideale te vinden. Daarom vind ik het een goede strategie om van driejarige hengsten, die nog maar moeten bewijzen dat zij de Grand Prix aankunnen, te verlangen dat zij voldoen aan de eisen die je op dat moment kunt verifiëren. Om dezelfde reden vind ik het acceptabel dat hengsten die de Grand Prix uit hun mouw schudden minder streng op andere kenmerken worden beoordeeld.
    @Marleen: bij de goedkeuring van Sezuan kreeg ik een schriftelijke persverklaring ter hand gesteld waarin gewag werd gemaakt van de chip in de knie van Sezuan. Voorzitter Paul Grougaard van de DVB-hengstenkeuringscommissie maakte er vervolgens melding van in de persconferentie.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.