Ga naar hoofdinhoud

‘Op één hand zijn de ontsnappingen uit evenementenstallen niet te tellen’

Op CSIO St. Gallen, dat begin juni plaatsvond, ontsnapte de hengst Otello du Soleil van Romain Duguet uit zijn box en wist zich toegang te verschaffen tot de box van Kevin Staut's topmerrie Quismy des Vaux HDC. De volgende ochtend werden beide paarden gewond en samen in een box gevonden en de dochter van Dollar de la Pierre blijkt nog steeds niet te zijn hersteld. Volgens de organisatie voldeden de stallen aan de normen van de FEI, maar de amazones Isabell Werth, Elisabeth Max-Theurer en sponsor Madeleine Winter-Schulze zijn het zat dat op diverse concoursen de stallen grote problemen opleveren.

“Dortmund, Falsterbo, St. Gallen…”, somt Werth op. Het verhaal in St. Gallen kwam regelmatig in het nieuws, maar de dames geven aan dat het veel vaker gebeurt. Volgens hen zijn de ongelukken niet op één hand te tellen.

Op elk concours lopen wel bewakers ’s nachts rond, maar daarover zijn zij niet te spreken. “De bewakers die op onze paardenevenementen rondlopen zijn mensen die normaal gesproken werken bij concerten en andere evenementen. Zij hebben geen ervaring met paarden en weten niet hoe zij moeten handelen als er eentje bijvoorbeeld ontsnapt”, aldus Max-Theurer. Winter-Schulze stemt in met Max-Theurer: “De organisaties kunnen beter diergeneeskundestudenten of andere bevoegde personen inzetten voor  de nachtdiensten.”

Werth voegt nog toe dat de constructies van de boxen moeten veranderen. “Sommige paarden hebben de kunst om boxen open te maken. Deze lichtgewicht, van aluminium en plastic folie gemaakte, mobiele boxen bieden weinig weerstand. Paarden kunnen sneller gewond raken en het veroorzaakt veel onrust in de wedstrijdstallen.”

De paardensportliefhebbers geven aan dat de FEI hiervan op de hoogte is, maar dat ze eerder niet constructief meewerkten om tot een oplossing te komen. Werth, Winter-Schulze en Max-Theurer hopen dat de FEI deze zaak eens serieus gaat nemen.

Bron: St-Georg

5 reacties op “‘Op één hand zijn de ontsnappingen uit evenementenstallen niet te tellen’

  • Dick de Jong

    Het is niet fijn dat ontspanningen vaak voorkomen maar ik denk dat ontsnappingen worden bedoelt?

  • Kiki van Oosterzee

    Beste Dick,

    Wat jij in gedachten had, klopt als een bus! Het bericht is inmiddels aangepast.

    Met vriendelijke groet,

    Kiki van Oosterzee

  • jw

    Gelet op het dierenwelzijn voldoen in veel gevallen de boxen niet eens aan de afmetingen,ook daar zou verandering in moeten komen

  • Miranda

    Raar verhaal! Als eigenaar heb je toch ook je verantwoordelijkheid? Je kunt zelf een extra kettinkje op de boxdeur doen en ik heb vaak genoeg meegemaakt dat de groom op stal sliep. Je wilt immers niet dat er wat gebeurt met je kostbare paard: vastliggen, ruzie met het buurpaard, iemand die hem wat voert… En het is een kleine moeite om bewakers te instrueren de eigenaar of groom te waarschuwen. Ik heb weinig ervaring met internationale concoursen, maar wij laten bij een meerdaags concours altijd een 06-nummer achter op de boxdeur.

  • Sanne

    Hoeveel stallen hebben niet gewoon een touw of net voor de opening ipv de staldeur dicht. Ik heb het zo vaak meegemaakt en je kunt je buurman helaas niet uitkiezen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.