De laatste keer dat hij een singel om had lagen zijn haren er na afloop los in. Echt helemaal kaal op de plaats van de singel. Sindsdien heb ik hem niet meer gereden. Ik gebruik al een tijdje geen roskam meer. Ik poets alleen nog met een zachte borstel de losse haren en modder van zijn rug. De dierenarts staat ook voor een raadsel. Hij heeft hem een week geleden een vitamine-injectie gegeven en ‘hoofmaker’ (biotine). Iedere dag een schep door het voer. Zelf was ik al begonnen met een mineralenmuesli, wat hij nog steeds dagelijks krijgt. Het proces gaat echter steeds maar door. Het paard lijkt letterlijk en figuurlijk niet lekker in zijn vel te zitten, hij ziet er dof uit, is lusteloos en chagrijnig en is ongedurig op de poetsplaats. Hij heeft geen schimmel. Het is ook niet zo dat hij stikt van de jeuk. Hij schuurt niet maar hapt wel af en toe naar zijn borst. Hopelijk kunnen jullie een me hint geven in welke richting we het nog kunnen zoeken.
Antwoord Dierenkliniek Emmeloord
Er zijn een aantal aandoeningen waarbij er sprake is van haarverlies zonder dat er iets aan de huid te zien is.
Acuut haarverlies kort na een heftige ziekte met koorts heet anagen effluvium, haarverlies enkele maanden na een stress periode zoals bijvoorbeeld dracht of ook een ziekte heet telogen effluvium. De staart en manen blijven normaal. Hier is geen therapie voor en het haar zal de volgende haargroei cyclus weer gaan groeien.
Alopecia areata is ook een aandoening die gekenmerkt wordt door kale meer of minder ronde plekken zonder aantasting van de huid. Hier doen staart en manen meestal wel mee. Bij deze aandoening kan het nog wel eens tegenvallen in hoeverre de haren terug groeien, maar het paard zelf heeft er geen last van.
Haarverlies/kaalheid zonder duidelijke oorzaak kan ook komen door stoornissen in de stofwisseling of hormonen of zelfs giftige planten. Meestal zullen de haren hierbij na een aantal weken weer terug komen. Voor deze aandoeningen is geen therapie maar soms kan biotine in een dosering van 15-30mg per dag helpen om de haargroei te ondersteunen.
Soms zie dat een paard zijn al haren verliest voordat de nieuwe vacht er goed aankomt. Denk bijvoorbeeld aan veulens die eerst kaal worden voordat ze hun nieuwe vacht krijgen. Bij volwassen dieren zie je dat ook wel eens met name op de plekken waar wat wrijving is, zoals op de voorborst onder de deken. Een multivitaminen kan dan helpen om wat mooier door de vacht heen te komen.
Mijn advies zou zijn om voor de zekerheid schimmel wel uit te sluiten door middel van een schimmelkweek. Met een huidbiopt kan eventueel geprobeerd worden om verder onderscheid te maken tussen de andere aandoeningen. Aangezien je aangeeft dat je paard niet lekker in zijn vel zit zou ik ook een uitgebreid bloedonderzoek laten doen. Loszittende haren kun je beter wel met de roskam eruit borstelen, anders krijgt je paard alleen maar jeuk.
Lieuwke Kranenburg, Europees Specialist Inwendige Ziekten
Klik hier voor alle artikelen van Dierenkliniek Emmeloord