Ga naar hoofdinhoud

Vraag: Stofgevoelig paard hooi of kuil voeren?

Foto Lonneke Ruesink
Vraag: Mijn paard heeft gevoelige luchtwegen en wordt makkelijk te dik. Om de hoeveelheid stof in zijn voer te verminderen, krijgt hij geweekt hooi. Omdat hij zijn hooi niet altijd even goed eet en ik bang ben dat hij structuur tekort komt als ik hem op vlas zet, staat hij wel op stro. Kuil voeren doe ik liever niet, omdat hij dan binnen de kortste keren weer te dik is. Is er een manier om ervoor zorgen dat mijn paard zijn hooi wel goed eet, zodat hij wel op vlas kan? Of kan ik hem toch beter kuil voeren?

Antwoord VoerVergelijk

Paarden met gevoelige luchtwegen gaan vaak hoesten als ze aan stof worden blootgesteld. Om dit te verminderen zul je je paard zoveel mogelijk bij stof vandaan moeten houden. De grootste stofbronnen zijn hooi en stro. Dit is vooral lastig omdat een paard iedere dag in ruime hoeveelheden ruwvoer nodig heeft en bovendien vaak op stro staat, waarvan gegeten wordt. Een paard staat op stal dus letterlijk de hele dag met zijn neus in het stof en juist die oorzaak moet worden weggenomen.

Goed dat je hebt opgemerkt dat je paard het geweekte hooi slecht eet en rekening houdt met de hoeveelheid structuur in het rantsoen. In tegenstelling tot andere stalbodembedekkers waarborgt stro in de stal het structuurgehalte van het rantsoen en helpt verveling voorkomen. Omdat stro gegeten wordt én veel stof bevat, is het minder geschikt voor paarden met luchtwegproblemen. Onder meer vlas, (uitgezeefde) houtkrullen, koolzaadstro en hennep zijn alternatieve bodembedekkers, die minder stof bevatten en niet gegeten worden. Zorg wel dat je paard buiten staat als je ‘opstrooit’.

Voor stofgevoelige paarden is kuil voeren een optie, maar bij paarden die makkelijk te dik worden is dat niet per definitie de beste oplossing. Je paard zou dan extra beweging moeten krijgen om voor het eventuele overschot aan energie te compenseren. Geweekt hooi wordt veel gebruikt bij paarden met luchtwegproblemen. Het bevat nauwelijks stof, maar er kleven ook een aantal belangrijke nadelen aan weken: paarden vinden het vaak niet smakelijk, de voedingswaarde gaat omlaag en het is erg bewerkelijk, in de winter zelfs praktisch onmogelijk. Dat paarden niet dol zijn op geweekt hooi kan te maken hebben met het feit dat de aantallen bacteriën in dit hooi duidelijk hoger zijn dan in droog hooi. Bij het weken van hooi is het belangrijk om het vooral niet te lang te weken; het hoeft alleen maar door-en-door nat te zijn om het stof te binden. Verder is het belangrijk om elke sessie schoon (leiding-)water te gebruiken en het geweekte hooi meteen te voeren.

Tegenwoordig is er meer aandacht voor het stomen van hooi. Er zijn apparaten op de markt waarin een halve of hele (kleine) baal hooi gestoomd kan worden. De resultaten van recente onderzoeken zijn zeer veelbelovend: stomen vermindert de hoeveelheid stof tot 96% en doodt bovendien praktisch alle bacteriën en schimmels die in het hooi zitten. Verder blijkt dat paarden gestoomd hooi verkiezen boven zowel geweekt als droog hooi. Het is dus smakelijk, stofvrij en hygiënisch. De verteerbaarheid van gestoomd hooi in de blinde en dikke darm is hetzelfde als van droog hooi en in tegenstelling tot geweekt hooi heeft gestoomd hooi nauwelijks voedingswaarde verloren. Nog een bijkomend voordeel is dat de hoeveelheid wateroplosbare suikers daalt tijdens het stomen, wat gestoomd hooi ook geschikt maakt voor bijvoorbeeld paarden/pony’s met insulineresistentie en/of die gevoelig zijn voor hoefbevangenheid.

Lees meer:
Hoestend paard? Kom in actie!
Suiker verlagen door hooi te weken

Column: hoesten en kuchen

Marike Jacobs, voerconsultant VoerVergelijk.nl

Klik hier voor alle artikelen van VoerVergelijk.nl.

Eén reactie op “Vraag: Stofgevoelig paard hooi of kuil voeren?

  • Jennifer Vermee

    Ik heb een hoogbejaarde pony die sinds een jaar of twee overgevoelig is voor de sporen en schimmels in het hooi met hoesten en dampigheid als gevolg. Kuilgras is geen optie omdat ze in de afgelopen 10 jaar al enkele keren zwaar hoefbevangen heeft gestaan. In eerste instantie maakte ik het hooi nat door het te weken, maar doordat ik 4 à 5 keer hooi geef op een dag betekende dit erg veel werk, een groot gebruik van water en een flinke modderboel achter op stal. Ik heb toen gelezen over het stomen van hooi. Zo een machine is mooi, maar daar hangt een behoorlijk prijskaartje aan. Toen ben ik het volgende gaan proberen. Je vult een hooinet met hooi. Dit hooi moet wel goed los gemaakt worden zodat er voldoende ruimte zit tussen de sprieten, met een intakte en geperste plak in het net lukt het niet. Je doet dat net in een plastic ton. Je laat een volle waterkoker van zo een 1,5 à 2 liter koken en je giet het kokende water gespreid over het hooi (dus niet gewoon op 1 punt er in gieten). Je sluit de ton goed af met een deksel zodat er geen stoom uit kan en je laat het hooi 45 minuten staan, net zolang tot het helemaal is afgekoeld. En je hebt hetzelfde resultaat al met de machine. Ik doe dit nu bijna een jaar en mijn pony heeft nergens meer last van. Wel een tip voor je eigen gezondheid. Bij het losmaken van het hooi zelf een stofmaskertje op zetten ander loop je zelf het risico op een stoflong.

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie gegevens worden verwerkt.