
Wegrennen is voor het paard een primaire manier om zichzelf in leven te houden. En een paard kan veel vreemds zien. Voor, naast én achter zich. Bepaalde cellen in de ogen reageren alleen en direct op beweging. Zodra er iets beweegt, wordt er een seintje naar de hersenen gestuurd. In de hersenen kan een alarmbelletje rinkelen, zeker als het om een onbekende beweging gaat. Gaat er één, dan gaan ze allemaal. Er is echter wel een verschil tussen hard wegrennen en op hol slaan.
Paniek
Een paard rent weg omdat het nu eenmaal nooit weet wat er eventueel uit die ritselende bosjes springt. Een paard op hol is niet zomaar bang of geschrokken. Het staat doodsangsten uit. Hij rent letterlijk voor zijn leven en raakt volledig in paniek. Een paard op hol is vaak niet meer voor rede vatbaar. Hij wil niet meer stoppen en kijken wat het was. Hij wil zo snel mogelijk, zo ver mogelijk bij het gevaar weg. Er komt een stoot adrenaline in het lichaam vrij, de ademhaling schiet omhoog, de bloeddruk stijgt en er stroomt meer bloed naar de spieren. De pijngevoeligheid neemt af. Een hekje of stroomdraad houdt het paard dan ook niet meer tegen. En die ruiter die op zijn rug zit en flink aan de teugels trekt? ‘Welke ruiter?’ Ook daar merkt het paard weinig van.
Voorkomen
Maar er is altijd een aanleiding. Op hol slaan lijkt veelal een overdreven reactie, toch gebeurt het met een reden. Alleen weten wij vaak niet wat die reden is. Een paard dat iets vervelends heeft meegemaakt met een trekker, zal er een volgende keer heftiger op reageren. Logisch. Misschien rent het weg, misschien slaat het op hol. Groene paarden reageren hoe dan ook op trekkers. Ze zijn eng, dus de paarden rennen. Dit natuurlijke vluchtgedrag kun je terugdringen en deels afleren. Elk paard kan leren dat hij niet voor alle vreemde dingen hoeft weg te rennen, dat het niet allemaal eng is. Obstakeltraining of de zogenaamde politietraining helpt hierbij. De training maakt het paard moediger. Buitenrijden met ervaren paarden die nergens van schrikken helpt ook. Als zij niet reageren, reageert jouw paard waarschijnlijk ook niet of veel minder. Hij vertrouwt zijn vrienden.