Ga naar hoofdinhoud

Shelby Spierenburg boekt eerste LT-zege: ‘Lieveheersbeestje op Champ heeft geluk gebracht’

Shelby Spierenburg met Champ. Foto: Kathleen van Winden

Op de Subtopwedstrijd in Velsen-Zuid won Shelby Spierenburg met Champ (v. Oscar) de Prix St. Georges. Daarnaast eindigde het duo in de Intermédiaire I als tweede. "Champ kreeg met losrijden een lieveheersbeestje op zijn oornetje en die is tot en met de Inter I blijven zitten. Dat heeft echt geluk gebracht", vertelt Spierenburg lachend, die eerder bij de pony's internationaal reed en deel uitmaakte van het B-kader.

Na haar ponycarrière met Der Harlekin B – die inmiddels voor Denemarken vijf EK’s heeft gelopen en meerdere medailles in de wacht heeft gesleept – ging Shelby Spierenburg op zoek naar een geschikt paard voor de overstap naar de junioren. “Eigenlijk ben ik te laat begonnen met zoeken en dacht ook dat ik een paard nodig had dat minimaal zeventig procent in de Lichte Tour liep. Ik ben heel lang op zoek geweest, overal geweest maar er was altijd wel wat”, blikt de amazone terug. “Door die lange zoektocht ben ik mijn tijd bij de junioren misgelopen.”

Niet te koop

Bij familie Van den Akker, tevens eigenaar van het Grand Prix-paard Voldemort (v. Jazz), vond Spierenburg drie jaar geleden Champ. “Hij was niet wat ik zocht en hij was ook niet te koop. Maar we hadden een klik en ik wilde het graag proberen. Gelukkig konden we hem uiteindelijk toch kopen. Champ kende wel wat oefeningen maar had nog nooit een wedstrijd gelopen.” Het duo begon in het Z1 en kwam een aantal keer bij de young riders aan de start. “Het was echt mijn ambitie om bij de jeugd te rijden maar eigenlijk was het voor dat niveau allemaal nog te groen.”

Focus op Grand Prix U25

Vervolgens trainde het duo door en noteerde vandaag 65,13% in de Prix St. Georges en 64,28% in de Inter I. Doel van de amazone is de Grand Prix U25. “De Lichte Tour is inmiddels goed bevestigd en de focus ligt nu op de U25. Champ springt de eners en de passage gaat al heel goed. De piaffe is nog wel wat groen maar dat vind ik zelf ook nog moeilijk”,  aldus Spierenburg die twee keer per week lest bij Coen van der Vlugt.

Aanspanning en ontspanning

Volgens de amazone is het lastig om met Champ de juiste balans tussen de aanspanning en ontspanning te vinden. “In de Prix was hij gelijk heel gelaten en we hadden geen grote fouten. Alleen in een van de keertwending kwam z’n achterhand iets naar buiten en in de Inter I was het achterwaarts in twee delen. Ik heb echt heerlijk gereden en ben helemaal happy”, jubelt de enthousiaste amazone.

Volle zalen

Als sterke punt van Champ noemt Spierenburg het karakter en de looks van haar Oscar-zoon. “Geregeld vragen mensen of ze met hem op de foto mogen. Hij heeft een grotere fanclub dan ik en trekt echt volle zalen!”. Naast Champ heeft de amazone de beschikking over Bliksem M (v. Flemmingh) die momenteel ZZ-Licht loopt en binnenkort de overstap maakt naar het ZZ-Zwaar. “Ik vond hem met m’n vader toen we een koppel jonge paarden gingen kijken. Hij kwam als 2,5-jarige in de wei op me afgelopen en toen wist ik gelijk dat hij het was.”

Van der Eerden tweede

Samara van der Eerden volgde op de tweede plaats. Op eigen terrein reed ze VarioHippiQue’s Sir John (v. Sir Donnerhall) naar 64,87%. Marijke van Giesen viel net buiten de prijzen. Met Hexagons Finomana (v. Rubiquil) noteerde de stalamazone van stal Hexagon de derde score van 64,80%.

Klik hier voor de uitslagen.

Lees ook:
Thamar Zweistra slaat dubbelslag, Conquest tikt 70 procent aan
Mercedes Verweij wint yr-debuut met Uphill: ‘Nu ervaring gaan opdoen’

Bron: Paardenkrant-Horses.nl

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Lees ook