Ga naar hoofdinhoud

Paardensportschandaal dreigt in Duitsland, RTL zendt beelden uit stal Beerbaum toch uit

Een schandaal dreigt in de Duitse paardenwereld. RTL Duitsland zendt vanavond beelden uit die zijn opgenomen op de stal van Ludger Beerbaum. Op de beelden zou onder andere te zien zijn dat bij Beerbaum paarden worden gebarreerd.

De uitzending van de beelden leek in mei vorig jaar afgewend. De Duitse paardensportkoepel FN publiceerde op 10 mei 2021 een persbericht en een interview met secretaris-generaal Sönke Lauterbach over beelden die de Duitse omroep RTL in handen heeft. Het zou daarbij gaan om beelden waarop paarden worden gebarreerd, naar verluidt door een Duitse kaderruiter. Toen gaf RTL te kennen niets te gaan doen met de beelden. “Experts hebben de beelden bekeken en hebben niet eenduidig kunnen vaststellen of op de beelden een strafbaar feit wordt gepleegd danwel een inbreuk dierenwelzijn wordt gepleegd”, luidde de reden destijds.

Strafbaar feit

Inmiddels is RTL van zichtwijze veranderd. “Het gaat hier duidelijk om barreren”, zegt Maximilian Pick, ‘Tierschutz’-expert en dierenarts op RTL.de. Nu komen de beelden dus toch op de Duitse tv en is ook duidelijk dat het gaat om Ludger Beerbaum.

En als het daadwerkelijk om barreren gaat, heeft Beerbaum een strafbaar feit begaan. Dat is namelijk na de eerste barreeraffaire (Stern TV zond in 1990 beelden uit van Paul Schockemöhle die paarden barreert) verboden in Duitsland. Paarden ’toucheren’ is nog wel toegestaan en geen strafbaar feit in Duitsland.

Het verschil tussen de beide methoden zit in het materiaal dat wordt gebruikt: met massief materiaal (staal, massief hout) tegen de benen van paarden tikken bij het springen is barreren en verboden, met een licht materiaal (bijvoorbeeld bamboe) is het toegestaan (en toucheren).

Beerbaum komt na uitzending met statement

Ludger Beerbaum, die op dit moment zelf in Wellington is, komt na de uitzending met een statement. Dat laat een woordvoerder weten aan de Duitse krant Bild.

Een teaser van de reportage staat al online, de uitzending is vanavond 22.35 uur.

Bron: RTL

2 reacties op “Paardensportschandaal dreigt in Duitsland, RTL zendt beelden uit stal Beerbaum toch uit

  • Gerrit rep

    Schorsen voor het leven en geen paarden handel meer mogen bedrijven dat is wel op zijn plaats

  • Lotte

    Gerrit dan moet de lijst wel heel lang worden van mensen die geschorst gaan worden. Nu zijn er beelden maar te veel mensen houden al tientallen jaren de mond dicht of durven niet te filmen. Er is maar heel weinig eerlijke handel in de paardenhandel en sport.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.