Ga naar hoofdinhoud

Laat je horen! Is de hengstencompetitie nog wel van deze tijd?

Opinie
Toto jr met Marieke van der Putten. Foto: Melanie Brevink-van Dijk
De Deense journaliste Charlotte Mogensen van Horse2Rider.com vraagt zich af of de Nederlandse hengstencompetitie nog wel van deze tijd is. Na het volgen van de de drie dressuurcompetitiewedstrijden in Ermelo, Kronenberg en Zuidbroek, lijkt het voor haar meer een politiek spelletje. 

De hengstencompetitie is een integraal onderdeel van het Nederlandse hengstenselectiesysteem. Als je iets scherper naar het concept kijkt is het de combinatie van de kans krijgen om de ontwikkeling van de hengsten onder het zadel te volgen (zelfs nadat ze al zijn getest in de verrichtingen en goedgekeurd), maar ook een wat achterhaalde competitie waar alle hengsten op z’n minst twee seizoenen aan moeten meedoen.

Niet de beslissende factor

Het idee dat je de ontwikkeling van de hengsten onder het zadel moet kunnen volgen is uiteraard welkom, maar in 2017 kun je de competitie niet meer zien als beslissende factor in de keuze van de fokker. De fokkers zoeken tegenwoordig wat meer genuanceerde informatie als ze een hengst kiezen voor hun merrie. En een moderne fokker is ook op zoek naar een hengst die niet alleen deelneemt aan wedstrijden puur voor hengsten, maar het opneemt tegen al zijn leeftijdgenoten.

Politiek spelletje

Na het volgen van de drie competitiewedstrijden in Ermelo, Kronenberg en Zuidbroek lijkt de competitie van de zijlijn meer op een politiek spelletje. Zo werd gisteren in Zuidbroek Guardian S (onlangs voor de helft aangeschaft door Anky van Grunsven en Sjef Janssen) bijvoorbeeld boven Glock’s Toto jr. geplaatst met twee punten verschil.

Toto jr. liet een super fijne proef zien, met een mooi opwaarts beeld, elke stap met een goed ondertredend achterbeen en daarbovenop een zeer goede stap, terwijl Guardian S niet dezelfde natuurlijke kracht toonde en de stap bij momenten ongebalanceerd was.

Glamourdale

In dezelfde groep was onder andere Glamourdale met Anna Blomgren te zien, een zeer harmonieuze combinatie. Glamourdale liep met een mooie constante aanleuning, was opwaarts en liet een zeer goede galop zien. Voor de galop was er maar een 8,5 en voor de harmonie datzelfde cijfer.

Het lijkt mij tijd voor een ander concept om de hengsten aan het publiek te tonen in plaats van deze achterhaalde competitie. Of vinden jullie de hengstencompetitie nog wel van deze tijd?

Charlotte Mogensen
Horse2rider.com

Ook een bijdrage leveren aan Laat je horen!? Dat kan, graag zelfs!

11 reacties op “Laat je horen! Is de hengstencompetitie nog wel van deze tijd?

  • Pim Koudijs

    Met veel plezier heb ik het bericht van een buitenlandse collega over de hengsten competitie gelezen. Dit jaar doe ik zelf geen verslag van de competitie maar wanneer mijn mening wordt gevraagd luidt hij vrijwel identiek aan die van Charlotte mogensen. Verrassend is dat niet. Ik volg deze competitie al vele jaren.niet alleen als redacteur van verschillende bladen maar zeker ook als fokker. En wat mij vaak opvalt Is dat wanneer ik de verslaggeving van het KWPN of de commentaren van de juryleden na afloop lees ik heel vaak sterk het gevoel krijg dat ik op een totaal ander evenement ben geweest als de betrokken partijen.

  • een fokker

    Om te beginnen , kwpn,tv ,misschien uit handen geven ,aan top werkend en altijd beeld en geluid ,en top commentaar ,van Chris de heer , CLIPMYHORSE.TV
    Verder weten we hoe het werkt , de belangen enz

  • Hnas

    De beoordeling vindt plaats door twee juryleden achter 1 tafel, die door het KWPN worden gevraagd. Van deze twee juryleden doet er 1 het woord. Verwoord dat jurylid dan de eigen mening of de gezamelijke uitkomst? Ieder jurylid heft zijn Eigen kijk, dus waarom niet van beide visies onafhankelijk van elkaar gebruik maken. Dus twee juryleden, die beiden achter een eigen tafel punten geven. Een omroeper kan vervolgens de juryleden laten vertellen waarom ze her of der tot een ander oordeel zijn gekomen. Het zorgt ervoor dat jury’s scherp blijven, dat ze kunnen onderbouwen wat ze beoordelen en dat ze zich niet (zoals nu het geval is) achter 1 woordvoerder kunnen verschuilen zonder hun bemerkingen met het publiek te delen. In Peelbergen was er bij een hengst bijvoorbeeld in draf sprake van een ongelijk voorbeen gebruik, dat door de woordvoerder werd afgedaan als groenigheid, waarop een hoog punt volgde. Het zou toch interessant geweest zijn of beide juryleden apart beiden dat hoge punt gegeven zouden hebben. Bij gezamelijk jureren is er immers uiteindelijk toch 1 de beslisser en laat de ander zich makkelijker overtuigen. Bij individuele jurering zal er een keer verschil van mening zijn en dat is op zich alleen extra interssant van het publiek, terwijl de juryleden onderling mekaar verplichten scherper te zijn omdat ze beiden zonder het vooraf te weten het ene of andere punten moeten toelichten.

  • Irene

    Zoals bij alles in de dressuur is ook dit gewoon een spelletje van elkaar hoog houden en welk poppetje zit op wiens paard. Er wordt niet gekeurd wat ze zien, maar wat er verwacht wordt omdat x dat paard heeft gekocht en dan moet hij wel goed zijn of omdat x er op zit en die gaat niet op een slechte. Rug als een badkuip, slappe achterbenen? Welnee, dat heet dan soeplesse en ruggebruik… Denk dat de mensen vooral hun eigen plan moeten trekken.

  • Brigitte de Graaf

    1. KWPN tv is inderdaad niet goed werkend, dus haak je na 10x herstarten wel af.
    2. Waarom wordt er in een proef beoordeeld bij de jonge paarden? Dan komt er commentaar van de jury dat de overgangen niet op de letter waren…. nou ja zeg… wat flauw. Die dieren zijn 4 jaar (of net eergister 5…..) .
    Zou een presentatie van hun ontwikkeling niet in een soort PAVO proef kunnen?
    En twee onafhankelijk van elkaar werkende juryleden zou een must moeten zijn. Dressuur is toch al een jurysport.

  • Joop van Uytert

    Om te beginnen zou het veel beter zijn als het duidelijk wordt voor iedereen. Gewoon een proef beginnen over de middellijn zodat het publiek weet wanneer de proef begint. Minimaal 2x uitstrekken over een diagonaal. Jonge paarden moeten immers naar voren gereden worden en niet telkens gestoord worden in hun bewegingsritme.
    Het einde van de proef met afgroeten. Dit hoort nu eenmaal bij een dressuurproef en dan weet het publiek ook wanneer ze kunnen klappen. Bij deze door het KNHS samengestelde proeven is dit geheel onduidelijk.

    Jureren zou ook leuker zijn als er 3 juryleden zijn die onafhankelijk van elkaar hun punten geven. Dit is veel eerlijker en dan zul je zien dat de meningen ook verder uit elkaar lopen wat weer meer strijd geeft. Nu lijkt het wel kopiëren van de vorige wedstrijd en heb soms het idee dat ze niet echt hun mening durven te geven.
    Bij de één omschrijven ze b.v de galop als super en krijgt een 8.0 en bij de ander is de galop ook super en krijgen ze een 9.0.

    Verder blijft de Hengstencompetitie altijd weer een mooie wedstrijd die druk bezocht. Ook in deze tijd!

  • Adri Zekveld.

    Beetje aanmatigend van die mevr. Mogensen. Zoveel mensen, zoveel meningen, ik heb vrijwel alle competities gezien. Natuurlijk is er wel eens verschil van mening en zou je andere punten verwachten maar in grote lijnen wel te volgen. Iets heel anders is wat fokkers aan die competitie hebben. Ik probeer zoveel mogelijk het beeld van het verrichtingsonderzoek maar vast te houden. In de hengstencompetie spelen zoveel andere factoren mee. Welke ruiter, welke belangen, hoe is de fysieke gesteldheid op het moment van de verplichte competitie, je mag immers geen een wedstrijd missen dus je bent eerder geneigd om toch maar…Bij de eigenaren is de competitie niet erg populair om het maar voorzichtig te zeggen. Slechts één hengst loopt vrijwillig mee. En wat kunnen de fokkers ermee?? Niet alleen naar de punten kijken maar vooral: Past de hengst wel bij mijn merrie? Wat wil ik, beweging verbeteren, stap, inzet/karakter enz enz. Kan best wel een dicussie gestart worden over de hengstencompetitie maar niet op de manier van Mogensen met grote woorden als politieke spelltjes en verdachtmakingen aan personen (Anky in dit geval)

  • Stal Wiebing - Schuring dressuur fokkerij

    Het werkte weer voor geen meter de uitzending van uit Zuidbroek.
    Of het geluid viel weg en dan was er weer geen beeld. Om je dood te ergeren. (KWPN TV).
    Zelf van thuis uit altijd met paarden gewerkt en nu ongeveer 30 jaar fokker van dressuur paarden
    heeft een ieder zijn eigen mening en denk wijze over zijn eigen eisen t.a.z van fokkerij.
    Hoe hoog leg je de lat. Wat past het beste bij je merrie. Mijn ervaring is wel goed kijken luisteren
    lezen en Kijken en je eigen mening en denk wijze volgen. En ook dat komt altijd niet uit.
    Als ik naar hengsten kijk dan moeten ze mij wel een gevoel geven dat ze ook verbeteren bij mijn merrie. Als die klik er niet is dek ik er niet bij al is hij nog zo mooi zwart van kleur.
    Dan het punten geven van de jury daar zet ik mijn eigen punten eerst al op het formulier en de ook de punt ik het exterieur van de hengst in grootte lijnen.Dit voor mijn merrie en de merrie lijn, wat moet ik niet hebben.Je moet altijd voor ogen hebben het wat er uit komt moet eigenlijk beter zijn dan de moeder. Ik fok met twee keur/sport.prest paarden,dus de lat ligt zeer hoog bij de hengsten keuze.
    Ik wens een ieder een gezond en gezegend 2017 en veel paarden en fokkers plezier toe.

  • jw

    Kwpn tv is een ramp ,je kunt het beeld niet vergroten,zeggen ze ligt aan de brownser,grote onzin.Hij blijft zoeken,en inderdaad na de zoveelste keer heb je geen zin meer om te kijken.

    Over de vraag de hengstencompetitie van deze tijd:jawel maar wel op een andere manier,want is inderdaad een spel ,maar dit is het al jaren,helaas is de hele top die beoordeelt een corrupt spel.
    Bij springen gisteren in Zuidbroek moest toch weer op het briefje gespiekt worden wie er op kop stond ,dit moet niet kunnen.
    Beoordeling moet geschieden door meerdere juryleden,en dan niet mensen die erbij of ervan profiteren.Waarom zouden de stallen altijd de betere paarden hebben ,pure onzin.

  • eddy crul

    Volgens mij lees ik hier het voornaamste: politiek spelletje? Kan ik dit vertalen in vriendjes politiek? Indien ja, dan is dit zorgelijk. Maar dit wisten we met zijn allen natuurlijk al lang. Gezien in de paardensport het commerciële veel belangrijker is geworden dan de sport zelf, zal de paardensport stilletjes wegkwijnen voor de paardensportliefhebbers en alleen over blijven voor een kleine elite groep. Wat is die sport dan nog waard? Geloven ze nu echt dat de liefhebbers nog jaren naar de 10 zelfde combinaties zullen blijven kijken (zowel in dressuur als in springen en andere disciplines)). Dat ze gaan blijven jammeren dat het niet correct verloopt? Neen ze gaan gewoon één voor één afhaken. Het wordt tijd dat bekwame integere mensen de boel eens uitkuisen. vr gr EC en mijn beste wensen aan allen

  • FL Stables

    Weer even terug naar de discussie meneer Crul. Ik heb genoten in Zuidbroek van de hengsten. Met deze discussie onderschat je de fokker. Die komt niet voor de punten van de jury maar voor de hengsten. Een hele goede kans om alle jonge hengsten onder dezelfde omstandigheden van dichtbij te vergelijken. Je kunt ze aanraken als je wilt, je kunt de beenstanden goed bekijken, de oogopslag, het gedrag enz. Ik kom niet voor de punten van de jury maar om te kijken welke hengst het beste bij mijn merrie past en dat kan best nummer 2 zijn of zelfs de laatst geplaatste; mocht die een onderdeel helemaal verprutst hebben. Beetje meer vertrouwen in de kennis van de fokkers.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.