Ga naar hoofdinhoud

Tweede Kamer verdeeld over welzijnsplan SRP

Stichting Sectorraad Paarden (SRP) kreeg deze week in de Tweede Kamer complimenten voor haar plan van aanpak om het welzijn van paarden in Nederland te verbeteren. Vooral vanwege de voortvarend waarmee de organisatie dit onderwerp heeft opgepakt. Kritiek was er ook, met name van de Partij voor de Dieren (PvdD). Volgens Esther Ouwehand van de PvdD is het onzinnig de SRP te complimenteren aangezien het een opdracht van landbouwminister Gerda Verburg betrof. Ook vindt zij de voorstellen niet ver genoeg gaan.

SRP-voorzitter Johan Lokhorst hamerde dinsdag bij de presentatie van het plan op een goed werkend identificatie- en registratiesysteem (I&R). ,,Op korte termijn moet een goed werkend I&R-systeem voor de branche worden opgezet. Nu worden paarden wel geïdentificeerd, maar bij verandering van eigenaar of sterfte vindt er geen aanpassing van de gegevens plaats”, legde Lokhorst uit. Lokhorst wees er op dat de sector niet alleen een I&R-systeem kan opzetten. ,,Voor andere diersoorten is het initiatief van de overheid gekomen”, zei hij. ,,Wij doen dit zelf, maar vragen het kabinet wel om hulp.” Andere kernpunten in het welzijnsplan zijn het uitbannen van brandmerken van paarden, een verbod op couperen van staarten en het verdwijnen van prikkeldraad uit de paardenweilanden. 

Verburg heeft nog niet inhoudelijk gereageerd op de voorstellen. Zij geeft binnenkort een reactie in een brief aan de Tweede Kamer.

Onder meer de Dierenbescherming, Vereniging Eigen Paard en de Nederlandse Belangenvereniging van Hobbydierhouders bekritiseerden onlangs het welzijnsplan van de SRP omdat zij het niet concreet vinden. Paardenblad Bit presenteert daarom een eigen plan. De Bit-welzijnsnota wordt gepubliceerd in Bit 166. Deze Bit ligt vrijdag 13 maart in de winkel. 

Bron: Horses.nl/De Paardenkrant

Samenvatting plan van aanpak welzijn in de paardenhouderij.
Volledig ‘Plan van Aanpak Welzijn in de sector Paardenhouderij’

Lees ook:
Minister ontvangt paardenwelzijnsplan SRP
Dierenbescherming onthutst over welzijnsplan SRP
Vereniging Eigen Paard: ‘Welzijnsplan niet concreet’
NBvH: ‘Sectorraad Paarden toont weinig lef’
SRP over welzijnsplan: ‘Natuurlijk staat niet iedereen te juichen’
Overleg welzijnsplan in Tweede Kamer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.