Ga naar hoofdinhoud

Welk effect heeft een praam?

Foto Lonneke Ruesink
Voordat begonnen wordt met het scheren van bijvoorbeeld een paard zijn oren, doen sommige paardenmensen zonder er over te twijfelen een praam op de neus van een paard. Een andere groep paardenmensen vindt het gebruik van een praam echter controversieel en gelooft dat het schadelijk is voor een paard. Maar wat is nu eigenlijk het effect van een praam en hoe reageert het paard erop?

Om beter te kunnen bepalen welk effect een praam heeft, vergeleek professor Ahmed Ali van de Universiteit van Michigan het gedrag en de hartslag van paarden met en zonder praam. Afgelopen augustus werden de resultaten gepresenteerd tijdens de ISES conferentie in Vancouver, Brits Colombia.

Het team schoor in het onderzoek de oren van acht Arabische paarden die daarvoor nog nooit waren geschoren. De paarden werden afwisselend met en zonder praam geschoren. Er werd twee keer geschoren: een keer met en een keer zonder praam. De onderzoekers keken naar het gedrag, de hartslag, het hartritme en de tijd die het kostte om de oren te scheren.

De paarden zonder praam hadden de hoogste hartslag en de laagste variatie in hartritme (beiden indicatoren voor stress), het meeste gedrag van verzet (schudden met het hoofd) en het duurde het langer om deze paarden te scheren, vergeleken met de paarden met een praam.

De paarden met praam lieten minder vervelend gedrag zien en hun hartslag bleef ook lager, wat indiceerde dat ze minder stress ervoeren, de tweede keer met de praam zaten ze bijna op hun normale stressniveau, aldus de onderzoekers.
“Je zou verwachten dat als de praam pijnlijk was, dat het paard zich de tweede keer zou verzetten”, vertelden ze. “Maar de hartslag en het aantal reacties daalde zelfs.”

Gebaseerd op resultaten van eerdere studies, heeft een praam waarschijnlijk hetzelfde effect als acupunctuur en verlicht hij pijn. “We geloven dat een praam, op de juiste manier gebruikt, kan worden gezien als een bruikbaar, humaan kalmeringsmiddel, geschikt voor kort gebruik,” aldus de onderzoekers.
Wel benadrukten ze dat ze het gebruik van een praam niet willen aanmoedigen en dat goede oefening het allerbelangrijkste is.

Bron: The Horse

3 reacties op “Welk effect heeft een praam?

  • Martina

    Onderzoek naar iets wat velen allang weten !!!!! Komt Endorfine vrij bij goed gebruik wat kalmeert.

  • tony v

    het probleem van een praam is dat velen ze veel te hard aanspannen en dan kun je explosieve reacties daar op krijgen gewoon aanspannen zonder veel druk is veel comfortabel voor het paard

  • Machteld van Dierendonck

    Het is altijd goed om onderzoek te herhalen, het vorige onderzoek over de praam bij paarden was uit de 90er jaren, toen was er nog geen mogelijkheid cortisol in speeksel, hartslag en hartslag variabiliteit te meten.

    Interessant verder: bij normale paarden werkt een praam – mits goed aangelegd en steeds licht aangespannen / ontspannen – ongeveer 30 minuten. De meeste paarden gaan min of meer op rust staan. Bij de meeste paarden gaat na ± 25-30 min de hartslag plots sterk omhoog en gaat een paard zweten en dan volgt de zg startle reactie: explosief naar voren springen. Pas op bij paarden met een stereotypie (weven, boxlopen, kribben, luchtzuigen etc) gebeurd dit al na ongeveer 10-15 minuten!. Dus hoeft niet het gevolg te zijn van verkeerd aanleggen.
    Verder: ik ken geen paard dat vrijwillig naar je toe komt als je met een praam aankomt, dus het is niet onverdeeld prettig. Het vermoeden is dat de aanleg wel pijnlijk is.

    Als er niets anders is dan is het een goed hulpmiddel om gevaarlijkere situaties te voorkomen, maar goed trainen blijft nog belangrijker zoals de onderzoekers ook melden.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.