Ga naar hoofdinhoud

De vruchten van het fokbeleid?

Opinie
Laura Graves met Verdades (v. Florett As) Foto: Pierre Costabadie/ www.arnd.nl
Een persbericht van het KWPN in mijn inbox over de WBFSH-rankings. Hoe verder ik lees, hoe meer ik moet lachen. Eerst komt er een excuus: Omdat er zoveel KWPN dressuurpaarden op de Olympische Spelen hebben gelopen, hebben ze minder rankingpunten kunnen verzamelen in de aanloop daar naar toe. Dan volgt er een lijstje met paarden waar het KWPN zijn tweede plaats in de dressuur aan te danken heeft.

Te weten; Verdades (de nooit erkende Westfaalse hengst Florett As x een tuigpaard-merrie v. Goya x Renovo), Nip Tuck (de NRPS-goedgekeurde Don Ruto x de springhengst Animo x L’Espoir), Arlando NH (Paddox x de volbloed Mytens x Nurprimus), Unee BB (Gribaldi x Dageraad x Doruto) en Cosmo (de springhengst Van Gogh x Frühling x Aktion).

Niet dankzij, maar ondanks

Nu wil ik helemaal geen discussie voeren over het pronken met andermans veren (die discussie is in mijn optiek sowieso achterhaald) en daarbij roept de totstandkoming van de WBFSH-ranking ook nog eens vragen op, maar welke van deze paarden zijn gefokt volgens het fokbeleid? Bovenstaande paarden zijn volgens mij niet dankzij, maar ondanks het KWPN fokbeleid geboren.
Waar zijn alle paarden met enorme fokwaardes? Daar kan ik er bij de dressuurgefokte paarden maar een van vinden: het eventingpaard Bart L (United x Gribaldi x Michelangelo).

Niet te fokken

Volgens mij toont het bovenstaande lijstje met paarden alleen maar aan dat een dressuurpaard zich niet laat fokken. Dat deze paarden goed presteren is een combinatie van een fokker die zijn eigen kop heeft gevolgd, geluk heeft gehad dat het paard bij de juiste handelaar terecht is gekomen en vervolgens in handen van een goede ruiter.
Een van die ruiters wordt geciteerd in het persbericht. Diederik van Silfhout vindt Arlando een echte topper.

Daar ben ik blij mee, maar zou het niet veel interessanter zijn om uit te zoeken hoe deze paarden echte toppers zijn geworden? Wie heeft ze ontdekt? Wie heeft ze opgeleid? Wie heeft ze verkocht?
Zou het grootste (maar volgens zowel de WBFSH- als de HorseTelex Results-ranking zeker niet het succesvolste) stamboek ter wereld er niet goed aan doen om daar een studie van te maken?

Dat levert volgens mij meer op dan een DNA-fokwaarde, een dure nieuwe website (waar nog meer ruiters kunnen vertellen dat hun KWPN’ers echte toppers zijn) en een gekochte extra stem bij de WBFSH via het Ierse ministamboek WSI.

Rick Helmink
[email protected]

6 reacties op “De vruchten van het fokbeleid?

  • Irene

    Goed verwoord

  • Maarten Aerts

    De enige pluimen waar de stamboeken mee gaan lopen zijn die van de fokker.
    Fokkerij in stamboekhokjes duwen is onzin geworden dezer dagen…
    Alle eer moet naar de fokkers gaan, zij zijn degene die er voor gezorgd hebben dat net die combinatie hengst/merrie gemaakt is, niet het stamboek!

  • jos wouters

    Maarten helemaal eens ,en in de meeste gevallen krijgt de fokker het minste voor zijn product,misschien moet het stamboek de fokkers ook maar eens belonen met een geldelijke vergoeding ,want door deze fokkers zoals Maarten al aangeeft,komt het stamboek toch in de picture.

    Heb net gelezen dat men voor de hengsten extra moet betalen aan stamboek,dus waarom het stamboek niet aan de fokkers.

  • J Andela

    en maar roepen; het moet allemaal beter. Is het bij de springpaarden anders? Voorbeelden te over.En dan achteraf hengsten binnenhalen en het KWPN beleid roemen, terwijl we het aan de eigenwijze fokker te danken hebben.

  • Roeland de Kruijf

    De situatie bij de springpaarden ranking is m.i. nog lachwekkender.De 4e… plaats van het KWPN is behaald met : 1.Bintang II V.Tangelo vd Zuuthoeve (BWP/SF gefokt) uit AES moeder V.Orlando (KWPN gefokt,door bijna alle stamboeken van Europa erkent,behalve door het … KWPN.2.Taloubet Z V.Galoubet (SF) uit Westfaalse moeder.3.Voyeur V.Tolano vh Riethof (BWP gefokt /AES en Z gekeurd) uit KWPN moeder ! Alle 3 niet gefokt door een gemiddelde,volgzame KWPN fokker.

  • Gerrit Bras

    Met een groot stamboek heb je meer bloemetjes buiten het perk. Wat wel erg zorgelijk is dat nederlands gefokte vaderpaarden praktisch geheel ontbreken. Michellino doet het goed maar waar zijn de anderen? Of heeft de Flemming fokkerij er voor gezorgd dat we enkel nog maar spektaculaire jonge paarden fokken die op het hoogste niveau afhaken?
    Misschien een goed moment voor de hengstenkeurings commissie om eens te evalueren of ze wel de juiste keuzes hebben gemaakt nu en in het verleden.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.