Ga naar hoofdinhoud

West-Nijlvirus ontdekt in Spanje

In het Spaanse Andalusië is deze week het West-Nijlvirus opgedoken. 31 paarden werden verdacht van besmetting, bij één paard is infectie daadwerkelijk vastgesteld. De ziekte is in ongeveer 30% van de gevallen dodelijk bij paarden, mensen kunnen er in zeldzame gevallen ook aan overlijden.

Het aangifteplichtige virus kwam in eerste instantie voornamelijk voor in Afrika, maar rukt steeds ver op naar het noorden. Tegenwoordig duikt WNV ook in zuidelijke Europese landen op. Het virus wordt overgedragen door insecten. Het virus vermeerdert zich vooral in vogels die drager van de ziekte zijn. Paard en mens zijn een zogenaamd ‘dead-end host’, dat wil zeggen dat de ziekte kan niet van paard op paard of van paard op mens overgedragen kan worden. Het virus verspreidt zich vooral in de periode van juli tot en met oktober.

De incubatietijd is ongeveer twee tot veertien dagen. Symptomen kunnen relatief onschuldig zijn in de vorm van hoofdpijn, spierpijn en uitslag. In ernstigere gevallen treedt hersen(vlies)ontsteking op en kan een paard zelfs komen te overlijden. Er is een vaccin tegen het West-Nijlvirus beschikbaar in Nederland.

Bron: Horses.nl

2 reacties op “West-Nijlvirus ontdekt in Spanje

  • 10-tje

    Dan lijkt me dit eens een goed moment voor onze paarden-welzijns comite om eens in aktie te komen naar de paarden bezitters toe en eens een GOEDE voorlichtings compagne op te zetten nu er nog tijd voor is (?) Want ik weet zeker dat er een boel vragen en angsten onder ons paarden bezitters zijn en dat we allemaal best wel van goede wil zijn maar niemand weet precies hoe of wat; Wel enten, niet enten? Zijn we te laat met enten als het hier is? Hoe hebben grote pension stallen te handelen? Kunnen we dingen ter voorkoming doen? en zo kan ik denk ik nog wel even doorgaan. Ik weet zeker dat er hier een hele mooie kans voor de welzijnsraad ligt om niet alleen maar te mekkeren over stallen die 15 cm te klein zijn, maar nu ook een daadwerkelijk voor paardenbezitters kunnen betekenen. Dames en Heren, laat deze kans niet liggen. Ik denk dat we toch zo langzamerhand toch wel heel iets geleerd moeten hebben van al die vorige tragische dieren epidemien.

  • Laura Ginsel

    ik sluit me helemaal aan bij 10-tje uit Deurne, ik laat mijn paard al enten tegen dit virus, ook het Afrikaanse paardenpest virus zal over enige tijd wel in deze contreien komen, insecten kunnen we niet tegen houden net zo min als vogels, helaas is er tegen deze ziekte nog geen goedgekeurd vaccin…. Dus inderdaad, laat de GGD hier maar eens werk van gaan maken zodat we straks niet toe hoeven te kijken wanneer onze paarden moeten worden geruimd….

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.