Ga naar hoofdinhoud

Steun Duitse politiek voor brandmerken

De Duitse politiek steunt de Duitse paardenfokkers die graag willen dat het brandmerken van hun paarden mogelijke blijft. Dat meldt Peter Bleser, voorzitter van de werkgroep voeding, landbouw en consumentenbescherming van de CDU/CSU, deze week in een persbericht. De Grünen spraken zich onlangs uit voor een verbod op het brandmerken.

Ze dienden een verzoek in voor wetsverandering. De parlementaire groep CDU/CSU houdt dat nu tegen. “De EU-regelgeving laat momenteel toe dat de paarden, in plaats van door te chippen, door middel van dijbranden worden gemerkt. Het branden is onmiskenbaar, effectief en voor iedereen met het blote oog te lezen.”

Naast veilige identificatie dient het branden volgens FN-voorzitter Breido Graf zu Rantzau traditioneel als merkteken van de Duitse paardenfokkerij, die dankzij de goede resultaten in de sport markleider is.

Bron: Horses.nl

17 reacties op “Steun Duitse politiek voor brandmerken

  • A. Bos

    Dit wordt nog interessant. Als dit wordt goedgekeurd in Brussel kun je er donder op zeggen dat andere lidstaten er ook zo hun draai aan geven.

    Trouwens, landen als Roemenië e.d. Vertel mij niet dat daar übehaupt wordt geregistreerd en gechipt. Ik geloof er helemaal niets van.

  • Sjaak Hoedjes

    Met een systeem als branden had het in Nederland gechipte paard met moeraskoorts, niet de goede naam en faam van de Nederlandse paardenstapel te grabbel gegooid in het buitenland.

  • Karin

    Het brandmerk is niet alleen een goed identificatiemiddel, maar ook en vooral een keurmerk, dat in één oogopslag bewijst dat het paard bij een bepaald stamboek is geregistreerd.
    Dat kan een hoop zwendel voorkomen, en komt de goede naam van het stamboek alleen maar ten goede.

  • Basoski

    Het KWPN heeft indertijd de kans laten lopen om effectief te reageren en te voorkomen dat het KWPN merk van de schenkel verdween.

    Mischien een reden om opnieuw in dit vlak actie te nemen.

  • Ine

    Zullen we dan eerst eens kijken of het wel zo diervriendelijk is?? Wij willen toch ook niet in een soort middeleeuwse gezondheidszorg terrecht komen of wel? Branden doet pijn en een paard heeft heel wat zenuwen in zijn huid. Alsof daar niet evengoed mee gesjoemeld kan worden. Zoek een alternatief.

  • Linda

    Wat zie je nou aan een brandmerk? als je hem al ziet.. Alleen dat het paard in een stamboek is opgenomen, dat zie je ook aan de papieren, en veel meer info is af te lezen aan papier en chip, dus waarom het paard laten lijden, voor niks?

  • W.M. Gorter

    Een brandmerk beschadigd het paard, is onnodig en lelijk. Als je wilt sjoemelen lukt dat altijd wel. In het verleden is dat ook verschillende malen voorgekomen. Je moet niet willen brandmerken omdat een traditie is, alles veranderd.

  • Miranda

    Ik heb al twee maal te maken gehad met een Duits paard met een vals papier. Papieren zijn dus zeker geen goed midddel ter identificatie. Doe mij maar een chip (ondanks de nadelen).
    Een brandmerk mag van mij, want als ik een goed paard zie, zie ik niet meteen welke afstamming het heeft, maar met een brandmerk wel het stamboek. Door overschrijven matcht het brandmerk natuurlijk niet altijd met het papier.
    Volgens mij is het niet zielig. Heb denk ik 20x bij een eigen veulen het brandmerken meegemaakt en zie de paarden hooguit wat reageren op de rook, dus houd ik even een hand voor het oog. Een paardenhuid is geen mensenvelletje!

  • R.J.Bouman

    Niet alleen een keurmerk maar DNA word 2x afgenomen bij veulen en als 3j.Sluitend en net als bij auto’s keurmerk KWPN heeft gereageerd vanwege verstrengeling met de commercie van de chipfabrikant en overheid.Moeilijk te bewijzen maar wel waar.Oormerken in koeien en schapen en varkens is zeer pijnlijk maar hier hoor je de politiek niet over.Vriesbranden kan ook.Verder is het zo dat de nw paarden liefhebbers een andere zijn dan de traditionele de kleine groep schreeuwers hebben meer invloed dan de meerderheid van fokkers.Politiek is hetzelfde in dit land geregeerd door de minderheid schreeuwers en de meerderheid reageert niet voldoende.

  • J.Hoedjes

    Natuurlijk voelt een veulen het brandmerken.De vraag is of dat erg is. Als het door een horzel gestoken wordt ,doet het ook pijn. Als het door de moeder op zijn nummer wordt gezet of dit gebeurd bij het vaststellen van de rangorde, doet het nog veel meer pijn. Als onprettig of kortstondige pijn het criterium is ,moet je er een glazen stolp overheen zetten. Laat je je kind leren fietsen? Gaat gegarandeerd pijn opleveren. Het criterium is dierenwelzijn en niet een kortstondig pijnmoment. Dierenwelzijn gaat wel wat verder!

    Wake up!!!

    De huidige verplichting van chippen beschadigt een veulen onnoemelijk veel meer.

    Wie hoor ik daar over????

    Een veulenhalsje is 4 cm dik op de plaats van het intuberen van de chip. De chip is 1.6 cm lang en 2 mm dik. Dit komt overeen met de afmetingen van ongeveer een door de midden gebroken luciferstokje. Kortom in bijna de halve hals wordt rechtstandig , het zeer ingenieuze en verfijnde stelsel van spieren, die allemaal langs en tussen elkaar door horen te bewegen, geblokkeerd en aan elkaar vast gepind.

    De vergroeiingen en verklevingen rond de chip maken de hals meteen al minder valide. Moet zo n dier later in de sport zijn hals veel gebruiken dan heeft dat onaanvaardbaar!! dierenleed tot gevolg door de irritatie van de blokkade en verklevingen.

    Maar ja wat je niet ziet, bestaat niet toch?

    Als je drijfveer is een paard zo min mogelijk te beschadigen kies je voor brandmerken!

    Ik kies daar niet voor. Ik kies voor de vastlegging van DNA door haren te trekken. Geen beschadiging en pijnloos .
    Verburg heeft dat afgeschaft en Bleker wil dat niet heroverwegen.

    Maar daar hoor ik jullie niet over.

    Gekke wereld!

  • J Hendrikx

    Eeuwig zonde dat we in nederland zijn gestopt met brandmerken! Ben er van overtuigd dat branden van een veulen minder zeer doet dan het chippen van een veulen met zo’n dikke naalt. Brandmerken is ook een traditie die we nooit over boord hadden moeten gooien, het is gewoon een mooi iets op een paarde bil !!! van afstand zie je al van welk stamboek het paard is.

  • ingrid

    zullen we eens een brandmerk op een mens doen zodat de pijn ‘gemeten’ kan worden?
    Ik ben voor chip inbrengen. Meegaan met de tijd.

  • marjolein van gemerden

    Op zich vind ik brandmerken minder erg dan het indertijd ook veel gebruikte tatoeëren in de tong, een klein brandmerk zou misschien nog wel kunnen, chippen is ook niet alles en er kan eenvoudig mee gesjoemeld worden.
    Ik heb echter een hongaarse lippizaner die op beide zijden hele grote brandmerken heeft, de ene kant een gewei met een L en aan de andere kant zijn stamboeknummer + de laatste cijfers van zijn geboortejaar, ik wil niet weten hoeveel pijn dat moeten hebben gedaan en ik vind het ook niet noodzakelijk om een paard zo te “versieren” ook al kan je hem dan aan zijn brandmerken nog zo goed herkennen

  • Don

    Als er al een onomstotelijk bewijs moet zijn van de identiteit van een paard, dan inderdaad liever DNA dan een chip of een brandmerk – dat laatste is uit de Middeleeuwen (of het wilde westen)
    Wellicht ook een suggestie om mensen te brandmerken in plaats van een ID kaart ? 😉 Misdadigers werden vroeger ook gebrandmerkt – midden op het voorhoofd, vrouwen op een schouderblad…. Doen we ook niet meer, geloof ik….

  • R. Wolf

    Het brandmerk is beduidend diervriendelijker en in het verdere leven van het paard ongevaarlijker dan een chip. Mensen denk eens na: omdat je de chip niet ziet is het veilig?
    schiet zelf zo’n ding in je nekspieren Dat doe je toch ook niet ook al zegt de regering dat je het moet doen omdat het zo makkelijk is. Je moet er niet aan de denken dat het je zenuwen en spieren beschadigd en je daardoor je levenlang pijn hebt . Maar ja dat zie je niet en het paard kan het ook niet aangegeven En daarover nadenken schijnt heel moeilijk te zijn
    .
    Is je paard met een chip voor zijn leven 100% geregistreerd, altijd terug te vinden, kan niet mee gefraudeerd worden, geeft je alle informatie over je paard en doet ie het altijd ?
    Absoluut niet
    De chip geeft alleen maar een chipnummer verder niets.Doet de chip het niet moet je DNA laten uitvoeren, hoe krom kun je het bedenken. Je paard leeft bovendien langer dan de chip.

    Bovendien Garantie tot aan de staldeur.

    Doe maar DNA , alleen maar paar haardjes trekken,of de iris/eye scan geen gevaar

    Hoe dier vriendelijk wil je het hebben!

  • Marian Raven

    Er zijn niet alleen Duitse paarden met valse papieren. Peter Bulthuis kocht in Amerika een internationaal(!) springpaard met Duitse papieren. Terug in Nederland bleek er een NEDERLANDSE CHIP in te zitten. Het paard is in Friesland gefokt. Toevallig is dit paard weer in Nederland terecht gekomen, anders was dit nooit ontdekt.
    Hieruit blijkt maar weer dat zo gauw een paard de grens over gaat, de chip van nul waarde is.
    Dhr. Joop Atsma, nu staatsecretaris, heeft al jaren geleden aangegeven dat, sinds het brandmerken in Nederland afgeschaft is, er vele Nederlandse paarden met verkeerde papieren lopen in het buitenland. Doordat aan de buitenkant niet te zien is bij welk stamboek een paard geregistreerd is, wordt fraude wel heel makkelijk.
    Bovendien is gebleken dat het inkapselen van een chip, waarbij omliggend weefsel moet reageren door bindweefsel te vormen, zo’n drie maanden kan duren. Hierbij kan gedurende die tijd zwelling voorkomen, wat dan langzamerhand afneemt. En dat zou niet zeer doen?
    Drie maanden! Plus het risico van migratie, wat toch echt veel voorkomt. Ook in Duitsland zijn inmiddels gevallen van arbeidsongeschikte paarden door een gemigreerde chip. Dit weegt echt niet op tegen de korte tijd dat een paard last heeft van een correct aangebracht (koud)brandmerk, waarna het levenslang géén last meer heeft.
    Er zijn dierenartsen die er voor uitkomen dat het chippen toch echt geen pijnloze ingreep is en dat het beter is om het paard van te voren te verdoven.
    Als je perse wil is fraude ALTIJD mogelijk; wat voor systeem je ook bedenkt. Maar met DNA plus uiterlijk kenmerk is de kans het kleinst. Niet voor niets wordt door het KWPN uit voorzorg een haarmonster getrokken bij alle veulens en wordt bij alle PROK keuringen DNA gecontroleerd. De chip wordt niet vertrouwd. Hoe zou dat nou komen?
    En dan nog even dit: Van de ontwikkelaars van de irisscan voor paarden (EyeD) hebben wij vernomen dat deze in de tweede helft van dit jaar in Amerika op de markt komt. De eerste contacten in Europa zijn gelegd. Als we het nu over fraudebestendigheid hebben èn over dierwelzijn, dan lijkt me dit een grote kans.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.