Ga naar hoofdinhoud

Klimaatverandering

‘Jij schrijft daar wel een mooi stukje over’, kreeg ik vroeger wel eens te horen toen ik bij het KWPN werkte en er weer eens ergens gelazer over was. ‘Nee’, zei ik dan. ‘Al geef je me honderdduizend voor een advertentiecampagne, dan kan ik nog niet recht praten wat krom is.’ Het was de aloude gedachte dat je met communicatie wel een probleem op kunt lossen. Er valt niks op te lossen, de dingen zijn zoals ze zijn.

Prima als foute dingen aan de kaak worden gesteld. Als de neusriemen te strak zitten, moeten ze losser worden gemaakt. Maar voor sommigen kan het heel vervelend zijn wanneer negatief nieuws viral wordt op internet. We leven in de wereld van de filmende smartphone, van Peta en Epona, van lieden die losgaan op internetfora. Ruiters, officials, hippische organisaties, iedereen is overgeleverd aan de razernij van de internetmassa als zij de fout in gaan.

Advies: ga niet de fout in. Vooral niet in de dressuur. Een diskwalificatie wegens overmatig zweepgebruik in de mensport – afgelopen weekend op het WK in Breda – gaat echt de wereld niet over, nee: de vraag of de trainer van een Nederlandse dressuurruiter op het voorterrein in Aken nu wel of niet een gesprek met een steward heeft gevoerd, dát uiteraard moet van alle kanten worden besnuffeld. Inclusief een ongevraagd statement van de Duitse FN.

Aanvankelijk leek het erop dat Eva Bitter ook de fout in was gegaan. Op het Bundeschampionat constateerde een overijverige dierenarts dat deze springamazone met een merkwaardige tongconstructie rondreed. Dokter Tönnies maakte een hoop kabaal op de site van St-Georg, maar uit een verklaring van de FN konden we opmaken dat Tönnies onterecht aan het namen en shamen was geslagen. Maar toen had het virtuele volk al een vuilniswagen vol over Eva heen gekieperd.

We moeten ermee leren leven dat de middeleeuwse heksenjacht virtueel is herleefd. De stormen op internet zullen niet luwen. Het klimaat is onomkeerbaar veranderd. Het paard was altijd al ruim voldoende reden om je zaakjes tot in de diervriendelijkste puntjes voor elkaar te hebben, daar zijn nu dan ook nog de hordes op internet bijgekomen.

Bonden kunnen maar één ding doen: met één mond spreken. Dat doen ze overigens niet. Vooral de FN reageert – met onnodige persverklaringen en een eigen, van de FEI afwijkend dopingreglement – graag op de Duitse onderbuik. Een onuitputtelijke bron van onnodige negatieve publiciteit.

Stewards moeten de reglementen zo streng als dat kan toepassen. Voor de rest is het simpel: er is wel of niet een regel overtreden, er is wel of niet een straf uitgedeeld. Alleen een rechte rug van de FEI en al haar leden kan de stormen doorstaan.

Dirk Willem Rosie, hoofdredacteur ([email protected])
Deze column verscheen woensdag 9 september 2015 in De Paardenkrant. Geen abonnee van De Paardenkrant? Sluit dan hier een (online) abonnement af.

Eén reactie op “Klimaatverandering

  • eddy crul

    Dit schrijf ik hier al vanaf de eerste dag dat ik mij met mijn volledige naam op dit forum waagde.Alleen zou ik aan de laatste alinea het volgende toevoegen: Stewards moeten de reglementen “VOOR IEDEREEN GELIJK “zo streng als dat kan toepassen. Mooi onderwerp om eens van gedachte over te wisselen. vr gr EC

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.