Ga naar hoofdinhoud

Bronzen medaille voor Nederlands reiningteam

Nederlands reiningteam op het EK in Aken. Foto: Arnd Bronkhorst / www.arnd.nl
Op het EK in Aken heeft het Nederlandse reiningteam zojuist de bronzen medaille veroverd in de landenwedstrijd. Hoewel de score van Anky van Grunsven het wegstreepresultaat betekende, heeft de dressuurkoningin met haar 'hobby' de reiningsport een nieuwe medaille toegevoegd aan haar enorme hoeveelheid dressuurmedailles.

Anky: ‘Ik zag even niks!’

Vanmorgen zette Anky van Grunsen het eerste resultaat voor Nederland neer. Van Grunsven kreeg voor haar prima verrichting met Whizashiningwalla BB 207 punten. Anky werd in de rundown, vlak voor haar eerste sliding stop, afgeleid, omdat haar hoed voor haar ogen vloog en even bleef hangen. Na de stop en rollback gooide ze de hoed aan de kant en maakte de rest van haar pattern netjes af. “Hij viel niet meteen helemaal af, dus ik zag even niks!”

“Ik was zeker wel zenuwachtig voor de proef en zeker toen ik binnenkwam was er wel spanning. Toen ik eenmaal op het midden stond en de spins inzette was het goed. Het showen is gewoon heel erg gaaf. De sfeer is super en daarom is het ook leuk om een reiningproef te rijden,” zegt Anky van Grunsven na afloop.“De cirkels zijn zeker mijn sterke punt. We hadden een goed tempo te pakken en ‘Whiz’ was stabiel en geconcentreerd. De spins vind ik zeker ook een leuk onderdeel, maar soms denk ik dat ik al heel snel ga terwijl dat dan nog niet het geval is. De rundowns vind ik het moeilijkste onderdeel en zeker de snelheid die erbij komt kijken. Je moet het paard echt vertrouwen en laten opbouwen naar de stop toe. Dat vind ik nog altijd erg moeilijk. Het is ook echt het tegenovergestelde van de dressuur, want als je dan van een snelle galop naar stilstand gaat verzamel je het paard eerst en ga je steeds langzamer. Hier moet je vanuit een snelle galop in 1x stoppen.”

Anky vertelt enthousiast over sfeer bij de reining: “Weet je wat zo leuk is? De kinderen mogen me nu eindelijk aanmoedigen op de tribune. Bij de dressuur mocht dat niet. Zelfs als ze bij de kür op muziek wat riepen, klonk het overal ‘sssst’. Dat is nu anders. Voor mij is die wisselwerking met het publiek heel fascinerend. In de piste van de dressuur voel je je alleen, in de stilte. Hier roept en schreeuwt iedereen door de proef heen. Dat is geweldig.”

Van den Berg: ‘Paard met het grootste hart’

De tweede Nederlandse combinatie, Olivier van den Berg met Footwork X Factor, begon heel goed. Voor één sliding stop remde hij aan het einde ietsje af, maar verder alles mooi uitgevoerd. Met een score van 215 punten kwam Van den Berg heel blij uit de baan. “Ik was erg tevreden over mijn proef,” reageert Van den Berg. “Ik heb enorm veel vertrouwen in mijn merrie, ze heeft me echt nog nooit laten zitten. Het is misschien niet het allerbeste paard, maar wel het paard met het grootste hart. Vandaag heb ik niet teveel risico genomen, het teamresultaat was het belangrijkste nu. Ik hoop dat we zondag nog wat extra kunnen geven in de finale.”

Pouls: ‘We hebben nog over’

De derde Nederlander Jurgen Pouls, net als Anky een voormalig dressuurruiter, heeft aanvallend gereden. Hij liet met Hollywood Gunman goede spins, zeer goede cirkels en voldoende goede stops en rollbacks zien. Net als Olivier van den Berg een score van 215 punten. Ook Jurgen Pouls was content met zijn optreden. “Het was balen dat ik een halve penalty kreeg op mijn spin, maar we hebben nog wat over voor zondag!”

Young: ‘Brons is alles wat ik wilde’

Rieky Young en Brady Chex kwamen als allerlaatste in deze 39 combinaties tellende landenwedstrijd aan de start. Young kreeg een halve punt penalty in haar eerste spin. Ze toonde super snelle cirkels met mooie overgangen naar de kleine, langzame cirkels. Young drukt voor de eerste sliding stop haar hoed even goed op haar hoofd, zodat ze die niet, zoals Anky, blind hoeft te rijden. Verder mooie stops en rollbacks. Young kreeg voor haar verrichting 214 punten. “Ik wist dat een bronzen medaille haalbaar was en dat was alles wat ik wilde. Ik wilde het echt voor het team goed doen. Dit is helemaal super.” Bondscoach Davy Young vult aan: “Het team was vandaag erg goed, maar heeft de afgelopen tijd ook echt hard gewerkt. Ik kan niet anders dan trots zijn.”

In totaal kwamen negen landenteams aan de start op het EK reining. Italië pakte het goud in de landenwedstrijd, Duitsland het zilver.

Individuele kansen

De beste 15 uit het klassement, waaronder Van den Berg, Pouls en Young, hebben zich rechtstreeks gekwalificeerd voor de individuele finale op zondag. De nummers 16 tot en met 30, waaronder Van Grunsven, rijden zaterdag de troostfinale. Hieruit kwalificeren de beste vijf zich voor de finale op zondag.

Fotoserie Arnd Bronkhorst
reining

Klik hier voor de individuele uitslagen.
Klik hier voor de uitslagen van de landenwedstrijd.

Lees hier alles over EK Aken.

Bron: Horses / KNHS

Eén reactie op “Bronzen medaille voor Nederlands reiningteam

  • Martina

    Gefeliciteerd. Wat leuk en wat goed dat Nederland zo goed voor de dag kwam in deze tak van ruitersport. Is zeker een aanvulling in het ruitersport gebeuren. En …waar blijven nu al die Anky fans om (ook) haar te feliciteren met de behaalde medaille ???

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.