Ga naar hoofdinhoud

Gastruiters verkiezen Finest Selection boven Secret

Update
Finest Selection (v. Follow Me OLD) met Lukas Fischer - Foto: Rick Helmink
Niet Secret (v. Sezuan), maar Finest Selection (v. Follow Me OLD) is de nieuwe Bundeskampioen bij de driejarige hengsten. De gastruiters, Anke Unger en Marcus Hermes, gaven Secret, die onder Unger meermaals moeite had om de takt te houden, gaven Secret 17 punten en Finest Selection 19! Ook de als derde geplaatste Dohnanyi werd nog hoger beoordeeld dan Secret. Hij kreeg 18 punten. 

Geen Bundestitel voor Secret dus, wel meer dan 700 dekkingen dit jaar. De hengst wordt met 62,5 punten tweede achter Finest Selection met 63,5 punten. Dohnanyi wordt derde met 61 punten.

Uitslag

Verslag deel 1 finale

Secret als favoriet naar tweede deel finale

Met een 9,1 gemiddeld gaat Secret (Sezuan x St. Moritz) als favoriet naar het tweede deel van de finale van het Bundeschampionat voor driejarige hengsten. Vooral bij de punten die de jury voor het exterieur gaf (8,5) zijn vraagtekens te zetten. Desalniettemin is het zonder twijfel een paard met een geweldig grote galoppade en een hengst die bijna het Totilas-effect teweeg brengt.

Misschien is het ook maar goed dat Secret straks na de gastruitertest als kampioen bij de driejarigen uit wordt geroepen. Met zijn exterieurmatige tekortkomingen (stand voorbeen, , algeheel fundament, rug-lendenen, achterbeen) is het de vraag of de – nu al meer als een vijf- of zesjarige ogende – hengst  heel oud wordt in de sport. De jury gaf de zwarte hengst, die werd voorgesteld door Jessica-Lynn Andersson, een 9 voor de draf, een 10 voor de galop, een 9 voor de stap, een 9 voor de scholing en een omstreden 8,5 voor het exterieur.

Er in groeien

De nummer twee van het eerste deel van de finale, Finest Selection (Follow Me x Lauries Crusador xx), is een reëelere driejarige en heeft nog meer mogelijkheden om ‘er in te groeien’. Onder Lukas Fischer scoorde de zwarte hengst van Dressurpferdeleistungszentrum Lodbergen gemiddeld een 8,9. Op de derde plaats staat ook een functioneel rijpaard: Dohnanyi (De Niro x Lauries Crusador xx) van het Landgestüt Celle.

Uitslag

Fotoserie

Het ‘Totilas-effect’ van Secret: er was geen zitplaats meer vrij rond de ring – Foto: Rick Helmink
Een 8,5 voor het exterieur van Secret (v. Sezuan)? – Foto: Rick Helmink
Jessica Lynn Andersson met Secret (v. Sezuan) – Foto: Rick Helmink
Finest Selection (v. Follow Me) met Lukas Fischer – Foto: Rick Helmink
Finest Selection (v. Follow Me) met Lukas Fischer – Foto: Rick Helmink


Bron: Paardenkrant-Horses.nl

10 reacties op “Gastruiters verkiezen Finest Selection boven Secret

  • Kliffen

    Kan iemand voor mij de exterieurmatige tekortkomingen (voorbeen, rug-lendenen, achterbeen) toelichten? Ik heb er te weinig kijk op om mijn eigen mening te kunnen vormen over het exterieur.

  • Mathijs

    Coordinatie in stap is ver te zoeken, draf heeft voor en achter compleet verschillende bewegingsvorm, galop is geen pirouette uit te rijden later. Zullen wel veulens van komen met ‘hier-en-daar-een-been’. Mijn mening.

  • Jan e

    Lekker positief artikel over de winnaar
    De juryleden hebben er geen verstand van dus ??

  • Joop

    Secret heeft een vreemde manier van bewegen. Veel voorbeengebruik maar het klopt taktmatig gewoon niet.
    Hij lijkt wel ‘in de schoenen’ te worden getraint.

  • Mathijs

    De winnaar is nu pas bekend Jan E 😉

  • eva110

    Een paard met zo weinig achterbeengebruik zou ik ook geen kampioen maken.
    Hij loopt ook ongecoördineerd in draf en ik kan me goed voorstellen dat een (gastruiter en dat zijn in Duitsland niet de eerste de besten) zo’n paard op zijn eigen benen wil laten lopen dat hij taktfouten maakt, want hij kan die bewegingen niet maken zonder zwaar op de hand te lopen.

  • eva110

    Die 8,5 voor het exterieur komt waarschijnlijk mede doordat hij twee verschillende voorvoeten heeft en iedere keer de achterbenen achter de massa zet.

  • alie wekema

    Wat een commentaar allemaal we hebben het over DRIE jarige hengsten!!

  • Danielle

    Driejarige paarden, die daar om te beginnen niet hadden moeten lopen. Maar goed, dat is helaas huilen naar de maan. Ze liepen er. En er was tactmatig een bemerking. Zeker in het doorlopen van de hoeken. En ja, op de stand van de voorhand kun je een bemerking hebben. Maar Secret werd er naturlijk wel extreem uitgelicht. En voor wat betreft al die dekkingen op grond van een ‘filmpje’: daar zijn de eigenaren van de merries toch echt zelf verantwoordelijk voor. Dat mag echt nooit de beoordeling beinvloeden. En ook dat is dat huilen naar de maan.

  • Grietje

    Wat moeten zulke 3- jarige paarden al veel. dekken, hard trainen. ze zijn nog maar 3…Kan nooit goed gaan…volgens mij.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.