Ga naar hoofdinhoud

Anky over Nederlandse dressuur: ‘Ik zie geen veranderingen, wel hoor ik excuses’

Anky van Grunsven schreef vorige week al een column voor De Telegraaf over de Wereldruiterspelen, maar na de verrichting van de dressuurruiters meldt Nederlands beste dressuuramazone zich nogmaals in de krant. Anky is duidelijk: "De periode van mindere prestaties is nu drie jaar op rij een feit. Ik zie geen veranderingen, wel hoor ik excuses. We kunnen de goede paarden al een tijdje niet vinden en we kennen een lastige periode met bondscoaches."

“Je kunt in sport niet altijd winnen. Dat heb ik vaak genoeg geopperd op deze plek. Maar je kunt én moet als topsport wel altijd bezig zijn met hoe het beter kan. De dressuur lijkt in ons eigen land echter stil te staan. Met grote gevolgen”, opent Anky haar column. “Het laatste grote succes van de Nederlandse dressuurruiters is van 2015. Het team won in Aken de Europese titel. Daarna is een lijn naar beneden ingezet.”

Inzicht

Begin 2000 ging het ook minder met de Nederlandse dressuur, maar toen werd er wel wat veranderd, zegt Anky. “Rond 2003 en 2004 kenden we een periode dat we met de nationale ploeg niet op de podia stonden van internationale wedstrijden. Dat leidde tot inzicht. Er kwam een duidelijk observatiesysteem, waarbij alleen nog de besten werden afgevaardigd naar de toernooien. En er kwam een andere bondscoach. Er moest keihard gewerkt worden, maar dat werd beloond als je het waarmaakte.”

Opstappen Rien van der Schaft

Anky laat zich ook kort uit over het opstappen van Rien van der Schaft: “Hij bleek niet de juiste man. Rien kreeg niet voor elkaar waar hij voor aangenomen was. Ik snap dat hij daarvan baalde, maar twee weken voor een WK afzeggen, vind ik niet handig. Dat gaat ten koste van de uitstraling van de equipe. Ik had dat als bond altijd proberen te voorkomen.”

Goede bondscoach

Volgens Anky is een goede bondscoach belangrijk: “Kijk maar naar de springruiters. Met Rob Ehrens als keuzeheer is er de afgelopen dertien jaar een hele duidelijke structuur uitgezet. Natuurlijk haalt hij niet alleen maar medailles op, maar het geheel oogt stabiel. Alle ruiters weten waar zij aan toe zijn. Er moet gepresteerd worden om mee te mogen naar een titeltoernooi. In zijn tijd als bondscoach heeft Rob ook nog eens met de moeilijkheid te maken gekregen, dat er veel meer geld te verdienen valt op concoursen. Het lukt hem toch zijn ruiters te inspireren om zich te plaatsen voor de minder gedoteerde WK’s en EK’s.”

Lees de hele column op de website van De Telegraaf of op Blendle.com

Bron: Telegraaf

 

2 reacties op “Anky over Nederlandse dressuur: ‘Ik zie geen veranderingen, wel hoor ik excuses’

 • Fred

  Sorry, maar dit is “lulkoek”!!
  Er lopen overal toppaarden, maar we blijven in hetzelfde fokcirkeltje hangen met slecht gebouwde paarden. Er zijn prima bondscoaches, maar we hebben gewoon “slechte” teamruiters voor de dressuur. Eigen belang gaat voor en luisteren is geen optie. Makkelijk om de bondscoach hierop aan te vallen. Het roer moet volledig om. Nieuwe ruiters, ander materiaal (paarden) en een management (bestuur) zonder eigen agenda, maar in dienst van Nederland als paardenland. Daarnaast moeten de zogenaamde analysten en deskundigen ophouden met het schoonpraten van eigen straatjes en vriendjespolitiek. Alles vers en nieuw. Alleen zo kan Nederland ook voor de dressuur weer een natie worden die gaat meetellen.

 • Conrad Beck

  Slecht gebouwde paarden? Persoonlijk geloof ik niet dat daar het probleem ligt. De manier van africhten moet nog veel meer bijgesteld worden.
  Goed zichtbaar bij Cennin, een geweldig paard, maar niet in balance. Veel te sterk in de hand en als gevolg niet voldoende dragend. ‘Oprollen’ maakt dat niet beter.
  Dat luisteren geen optie is, geloof ik ook. Af en toe eens bij de oosterburen (Duitsland) te kijken kan ook nog eens helpen, zo komt bijvoorbeeld Patric Kittel (Zweden) regelmatig bij Isabell Werth over de vloer…
  Met de eerst 10 jarige Well Done de la Roche CMF over 78% te rijden is gewoon goed.
  Het excuus, dat de Nederlandse paarden nog zo jong zijn is lulkoek, er zijn genoeg positieve voorbeelden: Mount St John Freestyle is 9 jaar oud; daar loopt het opleiden van de paarden gewoon beter als in Nederland!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Lees ook