Ga naar hoofdinhoud

Stephanie de Frel rijdt met één beugel Grand Prix: ‘Calrieta bleef haar ding doen’

Stephanie de Frel, hier met Beach Boy. Foto: Shannon Brinkman / www.arnd.nl

Op de Subtopwedstrijd vandaag in Nieuw- en Sint Joosland bracht Stephanie de Frel drie paarden aan de start. Door het warme weer was het flink zweten voor de amazone maar dat bleek niet voor niets. Met VMF Gladiator (v. Totilas) werd ze derde (65,571%) en eerste (67,50%) in de selectieproeven ZZ-Zwaar, VMF Farmana Angel (v. Armani) liep met 69,632% naar de derde plek in de Lichte Tour-selectie en in de Grand Prix noteerde de amazone met Calrieta H (v. Westpoint) de tweede score van 65,543%.

Op de eerste selectie boekte Stephanie de Frel met Gladiator ook al goede resultaten en daarmee is het duo goed op weg in de selecties voor het NK. “Vandaag was Gladdie in de eerste proef een beetje afgeleid. Hij is momenteel best veel hengst en daardoor was hij met allerlei dingen bezig behalve met mij. Daardoor kregen helaas best wat storingen”, vertelt De Frel met die de Totilas-zoon eerder al de zeventig procent-grens passeerde.

Heel goed en nét aan

In de tweede proef was Gladiator veel beter bij de les. “Die proef ging echt fijn. Het was alleen een beetje jammer dat we in beide proeven dertig punten juryverschil hadden. De ene jury vond het heel goed en de andere nét aan. Maar goed, dat hoort er een beetje bij.”

NK en WK

Het duo laat waarschijnlijk de derde en laatste selectie aan zich voorbij gaan. “In dat weekend is hier om de hoek een festival en daardoor is het onmogelijk om van het eiland af te komen. Hopelijk zitten we er met deze plaatsingen bij voor het NK en daarnaast zit Gladdie ook nog in de WK-selecties dus hij krijgt het druk genoeg.”

Liever geen eigen concurrent

Met Farmana Angel stapte De Frel na het ZZ-Licht over naar de Lichte Tour en reed nu haar vierde wedstrijd op dit niveau. “Ze gaat iedere wedstrijd beter en verrast me iedere keer in positieve zin. Ik vind het niet zo leuk om tegen mezelf te rijden, dus als het niet hoeft doe ik dat liever niet”, vervolgt De Frel lachend over de reden waarom ze met deze merrie het ZZ-Zwaar heeft overgeslagen.

Rijden in plaats van sturen

Ondanks dat er hier er daar nog wat mis ging, is De Frel goed te spreken over haar Grand Prix-proef met Calrieta. “Dit was niet onze hoogste score tot nu toe maar het wordt wel makkelijker in de ring. Ik kan er steeds meer aan rijden in plaats van alleen maar sturen. We hadden nog wel wat missers want in het achterwaarts dacht ze: doe het lekker zelf! En normaal wordt ze als we de diagonaal opgaan voor de serie om twee heel heet, maar nu niet. Dat verraste me waardoor we fouten kregen.”

Bungelende beugel

Onderweg verloor De Frel haar beugel maar wist de proef toch tot een goed einde te brengen. “De beugelriem schoot uit het haakje en hing alleen nog aan het lusje achter m’n been. Daardoor bungelde de beugel onder de buik van Calrieta. Ik besloot maar gewoon door te rijden en dat ging best aardig. We kregen geen fouten meer en zelfs de eners gingen goed. Calrieta bleef gewoon haar ding doen”, aldus De Frel die de beugel uiteindelijk bij het afgroeten in het zand zag vallen.

Nog een Totilas

Marijke van Giesen won de eerste proef ZZ-Zwaar. Zij reed Genuine, die net als De Frels winnaar Gladiator een nakomeling is van Totilas, naar 68%. In de tweede proef eindige het duo als vierde. Met twee tweede plaatsen leverde ook Geert Hofland een contante prestatie. Hij reed Blaze (v. United) naar 66,143% en 66,929%.

Everdale wint Zware Tour

In de gecombineerde rubriek Zware Tour was Everdale (v. Lord Leatherdale) opnieuw niet te kloppen. Onder Charlotte Fry debuteerde de KWPN-hengst vorige maand met de monsterscore van 77,43% in de Intermédiaire II, het daaropvolgende debuut in de Grand Prix U25 leverde 70,32% op. Vandaag kwam de score in de U25 uit op 69,615%, goed voor de derde zege op rij in de Zware Tour.

Klik hier voor de uitslagen.

Lees ook:
Kirsten Brouwer en Sultan ‘swinging in the rain’ naar overwinning

Bron: Paardenkrant-Horses.nl

 

 

 

 

 

 

 

Topics van dit bericht

Selecteer een topic en vind alle berichten over dit onderwerp onder "Mijn nieuws".
Lees meer over topics .

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Lees ook