Ga naar hoofdinhoud

Is spermafraude het pakkie-an van hengstenhouders?

Van: Paardenkrant-Horses.nl
Aan: Ralph van Venrooij, Arnaud Evain, Wiebe-Yde van de Lageweg

Vijftien grote hengstenhouders uit Europa stuurden vorige week een brandbrief naar de WBFSH. Ze roepen op tot het inrichten van een internationale database waar alle bij de WBFSH aangesloten stamboeken hun dekkingsregistraties moeten melden, want: de fraude met sperma loopt uit de hand. Logische stap, of is dit toch echt het ‘pakkie-an’ van de hengstenhouders?


Van: Ralph

Ralph van Venrooij, Hoofd Fokkerijzaken KWPN

Nee, dit is geen pakkie-an van de hengstenhouders, maar van ons allemaal. Tenslotte staan de hengstenhouders samen met de fokkers aan de basis van de fokkerij. En zij zijn net als de fokkers lid van onze vereniging en dus zullen wij hun belangen waar mogelijk behartigen. Ik was vorige week zelf aanwezig bij de General Assembly van het WBFSH in Saumur waar de hengstenhouders – waaronder de bij ons aangesloten Team Nijhof, VDL Stud en Joop van Uytert – hun verzoek heel goed hebben toegelicht. Zo vertelde Jeannette Nijhof over een fokker met één merrie die bij diverse stamboeken nakomelingen had geregistreerd van een en dezelfde hengst, maar dat deze fokker voor deze merrie maar één drachtigheid had betaald. Door de nieuwe voortplantingstechnieken als embryotransplantatie en ICSI en met name de internationale handel daarin, is het gevaar op fraude groter geworden. Heel begrijpelijk dus dat hengstenhouders behoefte hebben aan een betrouwbaar registratiesysteem om zo het financiële risico dat zij lopen te minimaliseren. Door een mogelijke WBFSH-database op basis van UELN-nummers zou er uitwisseling kunnen plaatsvinden tussen stamboeken en hengstenhouders voor wat betreft paardgegevens. Ik vraag mij wel af hoe het zit met Europese privacywetgeving en dus de mogelijkheden en beperkingen rondom het verstrekken van persoonsgegevens. Dat verdient nadere uitwerking, maar het initiatief lijkt mij in ieder geval heel goed.


Van: Arnaud

Arnaud Evain, Groupe France Elevage

Het verzoek van de hengstenhouders om te komen tot traceerbaarheid van de nakomelingen van hengsten bij alle WBFSH-stamboeken ligt in lijn met de belangen van iedereen. Wanneer een fokker een dekking koopt van een hengst die erg in de mode is, kan hij vandaag de dag niet weten of zijn veulen er één is van honderd, vijfhonderd of duizend geboortes in dat jaar!
Zo is het ook bij de aankoop van een embryo dat is ontstaan door ICSI. Wanneer een hengstenhouder een rietje toevertrouwt aan een inseminatiecentrum, heeft hij geen enkel middel meer om het gebruik dat ervan wordt gemaakt te controleren en het komt steeds vaker voor dat uit één zending van sperma meerdere geboortes van veulens worden geregistreerd.
De overgrote meerderheid van de fokkers, inseminatiecentra en de hengstenhouders werkt eerlijk en transparant. Deze overgrote meerderheid neemt niet weg dat een verplichte transparantie voordelen biedt voor allen!


Van: Wiebe-Yde

Wiebe-Yde van de Lageweg, VDL Stud

Dit is een groot probleem, want het illegaal rietjes verkopen of splitsen van rietjes of maken van embryo’s wordt door vele mensen als normaal gezien. Maar volgens mij is stelen nog steeds niet normaal. En wij als hengstenhouder leven van de spermaverkoop en met deze opbrengsten investeren we ook weer voor de toekomst. Wij worden niet beschermd of geholpen door stamboeken of de WBFSH, en dat zijn wel de enige partijen die ons kunnen helpen bij dit probleem. Maar eigenlijk is het te gek voor woorden dat het gebeurt en normaal gevonden wordt. Dus in onze ogen is een internationale en sluitende database nodig. Als hengstenhouder alleen hebben wij daar niet genoeg controle of grip op, dus hebben we hier hulp bij nodig.

 

 

Deze [email protected] verscheen woensdag 30 oktober in De Paardenkrant. Nog geen abonnee? Sluit dan hier een (online) abonnement af.

 

 


Poll

Spermafraude is pakkie-an van hengstenhoudersLees meer »

Laden ... Laden ...

7 reacties op “Is spermafraude het pakkie-an van hengstenhouders?

 • jan jonas

  In ieder systeem wordt gerommeld, dat zit in de mens maar dat is niet goed. Hiernaast kunnen systemen komen die dat gerommel aan het daglicht kunnen brengen, zoals een erfelijkheid test. Dat systeem is er al, maar dat moet meer uitgevoerd worden. Het juridische aspect moet sluitend zijn, want dat is het enige aspect om te kunnen ingrijpen. Zelf ben ik een voorstander om dit soort misstanden aan de kaak te stellen door simpelweg te zeggen, toon het maar aan dat het rietje of embryo van de hengst of combinatie met de merrie is. Dit onderzoek moet door een gecertificeerd en onafhankelijk bedrijf worden gedaan. De voorgaande sprekers hebben in al hun wijsheid een wel beetje gelijk.

 • Willum

  ze praten over ‘stelen’, maar als ze ’s morgens het ‘kwakje’ hebben gewonnen en dan wordt het verdeeld, afhankelijk van de vraag, over 3,4,5,of 6 porties, is dat vermeerderen of is dat ook stelen?

 • Sven

  Voor de laatste paar rotcenten willen de hengstenhouders ook nog achter je reet aan. Als ze losse rietjes verkoop doen moeten ze niet zeuren. Als je één dracht verkoopt dan wordt het een ander verhaal en moeten ze van te voren alles juridisch dicht getimmerd hebben. Dat is hun eigen pakkie an. En anders doen ze diepvriessperma toch gewoon op hun eigen station, dan hebben ze de volledige controle. Niet jammeren dus hengstenhouders !

 • lefevere noel brugsesteenweg 38b 8433 midelkerke

  Wie is hier weer de dupe van de zaak de fokker het zijn niet de fokkers die het doen maar wel de dekstations er zijn niet veel fokkers die hun merries zelf insemineren en al we dan veel jaren terug gaan de dekstations kregen bv van Quidam de revel 25 a 30 rietjes hoeveel merries hebben ze daarmee bevrucht en ook maar voor een dekking betaald
  wanneer je nu van een hengst rietjes koop doe je er toch mee wat je wil
  hoeveel hengsten houders zijn er nog de meeste zijn dekstation en het zijn die de rietjes gebruiken voor ICSI en er een handel van maken

 • Ted

  Ik denk dat de hengstenhouders een betere verkoopstrategie moeten hanteren. Als je enerzijds tanks vol met rietjes verhandeld onder het motto massa is kassa, moet je niet moeilijk doen als je daar vervolgens de controle over verliest.
  Je ziet nu op ondermeer BVA auctions wat er gebeurt met de prijs als rietjes in de vrije handel belanden. En het is ook duidelijk dat niet iedereen het zo nauw neemt met de dekvoorwaarden.
  Dus als een hengstenhouder de prijs en exclusiviteit wil vasthouden zal hij het sperma ook exclusief moeten verkopen.

 • Raymond

  Nu toch ook weer een online veiling van diepvries sperma hoe komen ze daar aan?toch van de hengstenhouder niemand anders kruipt er onder de hengst om te vangen en ook via hun deur naar buiten gegaan dus in mijn ogen ,eigen schuld dikke bult.

 • Auke Dijkstra

  Toevallig de grote hengstenboeren die zich hier dus druk om maken. Handel is handel. Je hebt geleverd en betaald gekregen, dus niet zeuren. Ik koop mijm sperma in Duitsland bij een middelgrote hengstenhouderij. Hij had pakketjes diepvriessperma van zijn hengsten aan een hengstenhouder in Nederland verkocht. Hij gaf aan dat hij het geleverde bij afname keurig betaald had gekregen. En dus mocht zijn nederlandse collega er mee doen wat hij wilde. Zo kan het dus ook. Het gezegde: wie het onderste uit de kan wil, krijgt de deksel op de neus, is hier van toepassing.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Lees ook