Ga naar hoofdinhoud

Moet de EEF een soort UEFA worden?

Van: Paardenkrant-Horses.nl
Aan: Eric Berkhof, Peter van Pinxteren, Steve Guerdat

De politiek van de FEI-top om kansen te geven aan ‘nieuwe’ (maar vooral zeer rijke) paardenlanden is in het verleden al eens ten koste gegaan van Europa, het werelddeel waar de sport voor het overgrote deel plaatsvindt. Nu de FEI is gezwicht voor de commerciële belangen van de Global Champions League en de inschrijfgelden voor concoursen sterk wil verhogen, wordt het steeds moeilijker om de sport voor een brede groep professionals toegankelijk te houden. Wordt het tijd voor een zelfstandige Europese paardensportbond, voor een UEFA van de paardensport?


Van: Eric 

Eric Berkhof, algemeen directeur Van Mossel Groep.
FOTO JOOST DUPPEN

Van mij hoeft er geen extra UEFA-achtige bond te komen. We moeten accepteren zoals het is. Jan Tops heeft niets verkeerd gedaan. Dit is een legale ontwikkeling en dat moet gewoon de ruimte krijgen. Ik begrijp wel dat veel mensen hier tegen ageren, want eigenlijk moet een sport in de breedte toegankelijk blijven. Om heel eerlijk te bekennen is deze thematiek nooit anders geweest. Natuurlijk is het heel belangrijk om het inschrijfgeld op orde te houden, maar het is en blijft toch een dure sport. Aan de ene kant moet je toch over een goede financiële positie beschikken om dit te kunnen blijven doen en aan de andere kant is het knap wat Jan Tops doet. Met veel respect zorgt hij voor een ontwikkeling in onze paardensport, wat de sport op een hoger niveau brengt. Dat streven we met zijn allen na. Je krijgt meer breedte in de evenementen. Jan Tops heeft zijn nek daarvoor uitgestoken en op zijn manier iets geweldigs neergezet. Er zijn genoeg andere evenementen voor de mensen die dat misschien niet uit willen geven, denk maar eens vooral aan veel mooie outdoorwedstrijden die worden georganiseerd. Dat geeft veel mensen de gelegenheid om zich te ontwikkelen. Wanneer ze dan vervolgens goed genoeg zijn, kunnen ze aan één van de duurdere wedstrijden deelnemen, want dan hebben ze ook meer kans om uit die grote prijzenpot te eten!


Van: Peter 

Peter van Pinxteren, hippisch journalist.
Foto: Arnd Bronkhorst / www.arnd.nl

De FEI heeft in eerste instantie bakzeil gehaald in de zaak tegen de organisatie van de GCL en lijkt nu ogenschijnlijk erg overstag te gaan om aan de wensen van de voormalige tegenpartij tegemoet te komen. In het verleden is natuurlijk al lang de slag gemist door de FEI om als overkoepelende federatie een duidelijke nummer één springsportserie te creëren, met daarbij enkele grand slams of majors als uitschieters. Een gemiste kans om de paardensport aantrekkelijker of tenminste meer begrijpelijk te maken voor een groter publiek. Daarvoor in de plaats hebben we nu een amper te ontwarren kluwen van langs elkaar heen lopende series, waarbij organisatoren lang niet altijd het overkoepelende belang voor de springsport prevaleren boven andere belangen. Dat laatst lijkt nu ook het geval.
Een soort afsplitsing van Europa bewijst de wereldwijde sport alvast ook geen dienst. Wel lijkt een dominante en daadkrachtigere EEF binnen de FEI wenselijk. Nog beduidend meer dan bij het voetbal draait het in de internationale springsport om (West-)Europa, waar ruim tachtig procent van de wedstrijden zich afspeelt. En enig tegengewicht kunnen bieden aan het in de praktijk feitelijk ondemocratische one nation, one vote principe van een naar globalisering snakkende FEI, waarbij pak ‘m beet Botswana net zoveel stemrecht heeft als Duitsland, is natuurlijk wel welkom.


Van: Steve 

Steve Guerdat, springruiter.

Ik geloof niet dat we erop vooruitgaan als er twee verschillende internationale paardensportbonden zouden ontstaan. Maar we kunnen op deze manier ook niet verder gaan. Ik maak me echt zorgen over de toekomst van mijn sport. Zoals het er nu naar uitziet, wordt het geen sport meer, maar een business waarin sommige mensen veel geld verdienen en waarin rijke deelnemers kansen krijgen in plaats van goede ruiters.
Ik houd van mijn sport, maar dat is Sport met een grote S. Privéfeestjes voor rijke mensen hebben daar niets mee van doen. Die kant gaat het nu wel op. De federatie waarvan ik dacht dat het de mijne was is niet in staat gebleken mijn Sport te verdedigen tegen het grote geld. De grootste vijanden, die met elkaar voor de rechter stonden, zijn in één klap dikke vrienden geworden. Zoiets doet mij denken dat ze nooit werkelijk vijanden waren.
Ik heb niets tegen op Jan Tops. Hij is gewoon slimmer dan de mensen aan de andere kant van de tafel. Dat is het probleem, we hebben de verkeerde mensen als bestuurders. Ik kan bijna niet geloven dat deze mensen mijn Sport in hun handen hebben. De FEI is aan een grondige personele schoonmaak toe.

Klik hier om een reactie achter te laten

Deze Info@ verscheen woensdag 15 maart in De Paardenkrant. Nog geen abonnee? Sluit dan hier een (online) abonnement af.

 

 


Poll

EEF moet als soort UEFA gaan functioneren Lees meer »

Laden ... Laden ...