Ga naar hoofdinhoud

Oost-Indisch doof

De Zuidlaardermarkt gaat verhuizen. Ja, ik weet het, het is oud nieuws. Maar het duurde even voor ik ervan bijgekomen was. Nu pas ben ik in staat om de verbijstering van me af te schrijven. Verbijstering over de hypocrisie die maar om zich heen slaat.


De 816 jaar oude paardenmarkt schuift dit jaar een paar meter verderop. Vanwege de kermis, zo heet het. Nee, níet vanwege de kermis. Daar staan de paarden op drie benen en ook met hun oren in de snooze-stand al decennialang geen last van te hebben. Maar onder druk van politieke propaganda, van een stel ophitsers dat zich ‘Dierenbescherming’ noemt.

U moet zich voorstellen: Zuidlaren is een paardenparadijs. Met all you can eat aan hooi, met een watervoorziening waar de brandweer jaloers op is, het ontbrak er maar aan of Monty Roberts was ingehuurd als marktmeester. Alles voor de paarden. Én voor de dierenactivisten.

Nu is B&W van Zuidlaren nog een stapje verder gegaan. Een faux-pas. De markt wordt van De Brink af gehaald en verplaatst naar de vrije balies. “Door de paarden een stap te verplaatsen, gaat hun welzijn met een sprong vooruit”, aldus burgemeester Marcel Thijsen, alias Neil Armstrong.

De overheid laat zich dus de valse argumenten van rabiate lobbyisten gewoon aanleunen, kennelijk in de hoop de Dierenbescherming haar zure mond te snoeren.

De professionele paardenwereld ligt onder vuur van het onbenul. Eyes for animals zag op de markt in Barneveld paarden zonder staart. ‘Uit het slachthuis gehaald en vervolgens te koop op de markt’, meldde deze dierenrechtenorganisatie. Ze hadden hun eyes in hun zak, de afgeknipte staarten duidden nu juist aan dat ze uitsluitend voor de slacht bestemd waren.

Waar het op aan komt is dat de paardenwereld zich niet in een hoek laat drijven. Toen de Partij voor de Dieren kwaakte dat de koetspaarden in Amsterdam aan ontberingen blootstaan, ging onze redactie op onderzoek uit. De gebakken lucht dampte eraf.

Toch houd ook ik rekening met de onwetende meerderheid die ons omringt. Laatst was ik bij het maken van een video vergeten aan een topamazone, die wat hindernisjes sprong, te vragen om even een hulpteugel te verwijderen. Die fout zal ik niet weer maken. Straks duiken de beelden bij Epona op.

Zo laten we ons toch een beetje beïnvloeden. Behalve natuurlijk de KVTH. Dwars tegen de wil van staatssecretaris Van Dam in blijft het stamboek trekpaarden met gecoupeerde staarten keuren. Op deze Oost-Indische doofheid voor wat er speelt in de maatschappij zit de rest van de paardenwereld nou ook weer niet te wachten.

Dirk Willem Rosie, hoofdredacteur ([email protected])
Deze column verscheen donderdag 23 juni 2016 in De Paardenkrant. Geen abonnee van De Paardenkrant? Sluit dan hier een (online) abonnement af.

2 reacties op “Oost-Indisch doof

  • HC

    Of wij paardenmensen het nu leuk vinden of niet, feit is dat ‘de buitenwereld’ regelmatig anders aan kijkt tegen sport-met-diëten dan wellicht wijzelf. Ook een feit is dat er overal op de wereld sprake is van immens dierenleed en, als dieren/paardenliefhebbers kunnen we er toch niet tegen zijn dat daar actie tegen gevoerd wordt. Hoe het in het geval van de Zuidlaarderpaardenmarkt is, kan ik niet beoordelen, want ik ben daar nog nooit geweest. Wel mogen wij, paardensportliefhebbers, ons best af en toe beter realiseren hoe het er met ons imago voor staat. Denk maar aan de eventing die lange tijd in kwaad daglicht stond, vanwege verschrikkelijke valpartijen, die uiteraard altijd het nieuws haalden want: spectaculair. Het is goed dat er maatschappelijk over de rechten van het dier worden nagedacht. Denk maar aan wilde dieren en het circus. Eens gewaardeerd vermaak, nu kan het -gelukkig- echt niet meer om een leeuw door een brandende hoepel laten springen vanwege het ‘leuk’ voor de mensen. De maatschappij verandert en enige flexibiliteit in de paardenliefhebber (niet erg goed ontwikkeld in het algemeen) zou ons sieren. Te beginnen bij het misdadige couperen van staarten bij trekpaarden die daarmee hun enige wapen tegen insecten wordt ontnomen. Inderdaad, meneer Rosie, helemaal met u eens. Maar voor u en ons allemaal in het algemeen: probeer eens door de ogen van een niet-paardenmens naar onze sport te kijken… Bij voorbeeld op het losrijterrein van een concours…. Best schrikken hoor, zo nu en dan…..

  • HC

    Sport-met-dieren. Moet het natuurlijk zijn…..

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.