Ga naar hoofdinhoud

Van het paard gevallen

Val van paardHet leerstuk over aansprakelijkheid voor paarden is lastig. Het is wellicht algemeen bekend dat de eigenaar van een paard aansprakelijk is voor de schade die het paard veroorzaakt. Echter, met deze hoofdregel kunnen we zeker niet allerlei verschillende varianten oplossen.

Het onderwerp lijkt mij belangrijk, temeer wij bijna wekelijks in de media moeten lezen dat er wel eens iemand van een paard afvalt, met alle gevolgen van dien. Met enige regelmaat wordt mij de vraag gesteld of de eigenaar van het paard zich niet kan vrijwaarden voor dit soort risico’s. Dat is echter niet eenvoudig, omdat de wet bepaald dat de eigenaar altijd aansprakelijk is, net als ouders dat zijn voor hun kinderen. Bij aansprakelijkheid voor kinderen lijkt het duidelijker dan bij aansprakelijkheid voor paarden, maar in hoofdzaak komt het toch echt op hetzelfde neer.

Als een kind bij iemand anders schade veroorzaakt, zijn de ouders aansprakelijk. Bij paarden geldt dit voor de eigenaar. Maar met deze conclusie zijn we er nog lang niet. Wat in het geval iemand zelf een bepaald risico opzoekt en ook nog eens met de andere partij afspreekt dat die partij geen risico draagt? Het ligt voor de hand aan te nemen dat de degene die het risico opzoekt, zelf ook het risico op schade draagt. Ook al ligt het voor de hand, in de rechtspraktijk gaat het er anders aan toe. Ik geef een treffend voorbeeld.

Mevrouw X gaat paardrijlessen volgen bij manege Y. Partijen sluiten een lesovereenkomst en daarin is bepaald dat de klant het risico accepteert van het omgaan met paarden en dat de manege niet aansprakelijk is voor schade. In een les valt mevrouw X tijdens de galop van het paard, hierbij loopt zij blijvend letsel op en stelt de manege aansprakelijk. De manege stelt zich op het standpunt dat mevrouw X geen beroep kan doen op de door haar gevorderde schade, omdat zij in de overeenkomst dit zijn overeengekomen. Verder stelt de manege dat de instructrice geen fouten heeft gemaakt en dat het paard geschikt was voor mevrouw X en dat zij mocht verwachten dat het paard vaart zou minderen, omdat het de andere groepsleden naderde.

De rechtbank hakt de knoop door. De overeenkomst waarin is bepaald dat de manege niet aansprakelijk is voor schade is onredelijk bezwarend en wordt vernietigd. De handtekening van mevrouw X biedt de manege dan ook geen enkele soelaas. Omdat mevrouw X het paard bereed, droeg zij ook bij aan het ontstaan van de schade. Aan het berijden van het paard is immers altijd het risico van schade verbonden. De rechtbank oordeelt dat de manege voor 75% van de schade aansprakelijk is.

Deze zaak leert weer eens dat een gewaarschuwd mens voor twee telt. Het laten berijden van een paard door een ander ontslaat de eigenaar niet van de aansprakelijkheid.

Mr. Stephan Wensing, advocaat
Deze column verscheen vrijdag 10 juni 2011 in De Paardenkrant

10 reacties op “Van het paard gevallen

  • Hans

    Wel raar als je zelf besluit om paardrijlessen te nemen en je tekent er voor dat je zelf aansprakelijk bent, dat de manege toch 75% moet betalen als je van een paard afvalt. De wet zit raar in elkaar.

  • elly

    Ik blijf het een kromme uitspraak vinden. Er afvallen hoort nu eenmaal bij het leren paardrijden. Mits een manege de juiste maatregelen heeft genomen in de vorm van instructie, normale paarden en goed materiaal, vind ik dat dit dus buiten hun aansprakelijkheid zou moeten vallen.
    Is dit risico voor een manege eigenaar overigens nog wel te verzekeren?
    En hoe zit het met de vele particuliere eigenaren die een verzorgster voor hun pony hebben. Valt dit onder hun WA?

  • Klaus

    Moderne claim cultuur. Leven is niet zonder risico, en zeker paardrijden niet. Als je dit zelf opzoek waarom dan een ander voor de gevolgen laten opdraaien ? Er zijn voldoende middelen om te controleren of een manege voldoet doet aan de veiligheid. Dus als je op een
    niet gekeurd manege gaat rijden neem je zelf het risico. Rijd je op een goedgekeurd manege dan wordt er goed voor je gezorgd. Gebeurt er dan toch wat dan is dat het risico van paardrijden en moet je niet zeur (of paardrijden).

  • Anoniem

    Maar wat nou als paard X al meerdere keren ongelukken heeft veroorzaakt en daarom een keer ingezet word in een gevorderde groep. Lesklant Y word erop gezet niet weten van het feit dat dit is gebeurd, oftewel, zij is hier niet over ingelicht. Is de manege dan aansprakelijk aangezien deze lesklant al een aantal maanden thuis zit door een ongeluk tijdens die les met paard X. Deze lesklant moet dure behandelingen bij chiropractor en fysiotherapeut volgen en kan niet meer voor de volle 100% werken en heeft ook angst aan dit ongeluk overgehouden. En als de manege aansprakelijk is, wat kan in deze situatie gedaan worden? Want leuk dat hier aangegeven word dat de manege 75% aansprakelijk is (of 100% als de lesklant niet geinformeerd is over het betreffende paard) maar wat dan verder? Wat zijn de stappen die deze lesklant kan ondernemen en waar is de manege of lesklant toe verplicht? Moet hier bewijs van zijn? En is de manege aansprakelijk of de instructrise die les gaf (en ook lesklant X op paard Y heeft gezet).

  • Stan Simons

    Ik heb enkele friese paarden welke bij mij gratis bereden mogen worden om ze in conditie te houden. Ook ik heb de afspraak dat dit op eigen risico is van de bereider. Indien er geen sprake is van verhuur of manege maar bij een particulier zonder enige vergoeding kan ik dan aansprakelijkheid voorkomen ???
    Groet Stan Simons.

  • Corina

    @ Stan,
    Als het zo is dat de eigenaar altijd aansprakelijk is dan maakt het blijkbaar niet uit of je nou geld voor het rijden vraagt of niet.
    Maar ik vind het een kromme regel.
    En helemaal dat daarbij komt dat onderling gemaakte schriftelijke overeenkomsten blijkbaar ongeldig zijn voor de wet.
    Als een ruiter levenslang ivalide raakt omdat ie bijvoorbeeld zonder toestemming vd met je paard langs de weg gaat en daar een ongeluk krijgt omdat je paard bang is voor vrachtwagens ofzo dan kun je theoretisch dus compleet financiëel geruïneerd worden als eigenaar van het paard…

  • w

    En wat als ik nu van een fiets afval, omdat ik misschien toch niet zo goed kan fietsen als dat ik de fietsverhuurder heb verteld?? Is deze dan ook voor 75% aansprakelijk??

    Wart een onzin zeg, zo is het toch niet meer leuk om les te geven?

  • Ingrid

    Dus als ik het goed begrijp zit het zo, als ik een paard van anderen train en op wedstrijd uitbreng is de eigenaar verantwoordelijk als ik val, en ben ik verantwoordelijk als een leerling valt van mijn paarden of pony’s. Hoe gek wie gaat er dan nog willen les geven of zijn paard uitlenen bij zoveel risico? Dat is een doodsteek voor de paardensport, ik denk eraan om dan toch maar te stoppen met les geven en aangepast rijden in scholen. Ik heb wel een BA verzekering om les te geven maar vraag me af of dat voldoende is om mij voor grote schadeclaims te behoeden. Stel dat je al je eigendom en bezittingen kwijt speelt door 1 ongelukkige val. Dus zal ik best maar een andere job zoeken of enkel les geven aan mensen met hun eigen paard.

  • jos wouters

    Ja Ingrid zo zit de wet in nederland in mekaar.En met paarden werken in een situatie als hierboven is moeilijk en de ddosteek voor velen,we werken als mens en dier,we zijn geen machines.
    Maar pak nu de hondenoppas of hondenuitlater,stel een hond bijt de persoon ,en die kan dus de eigenaar aansprakelijk stellen.
    Nee Ingrid les geven aan anderen met eigen paard,OOK dit betekent dat de lesgever verantwoordelijk is,helaas is dit zo en niet anders,dus amerikaanse taferelen,en de lol gaat er vanaf.Maar het is een moeilijke en tijdrovende zaak als er iets gebeurd,twee partijen en een paard dat niet kan praten,er is maar een winnaar de advocaten,want zij hebben nu weer een zaak.

  • jos wouters

    Hoi Stan,
    Ik denk dat je toch aansprakelijk blijft,en zou toch maar een overeenkomst maken,want mensen zijn zo lief tegen mekaar ,totdat het moment komt dat ze ander een poot kunnen uit trekken,en dan is er oorlog,en de leive vrede voorbij,helaas leven we in nederland met een door de meeste mensen onbegrijpelijke wet en regelgeving,en uitleg van een advocaat ,vergt wel een uitleg van meedere keren in hun taalgebruik,hierin zou de wet moeten veranderen,maak het voor iedereen leesbaar en begrijpbaar,en makkelijker

Reacties zijn uitgeschakeld.