Ga naar hoofdinhoud

Philippaerts wint 330.000 Canadese dollars in Grote Prijs Calgary

Quality Time

De Belgische springruiter Olivier Philippaerts sleepte zondag met de zeer sterk springende Cabrio van de Heffinck de overwinning binnen in de Grote Prijs van de Spruce Meadows Masters in Calgary. Hij verdiende met zijn overwinning maar liefst 335.000 Canadese dollars (bijna 268.000 euro). Vader Ludo Philippaerts eindigde als derde, waardoor de familie in totaal 438.000 dollar verdiende. Jeroen Dubbeldam vormde met met BMC Quality Time de beste Nederlandse combinatie en eindigde als achtste.

Parcoursbouwer Leopoldo Palacios ontwierp voor de eerste manche een fair maar loodzwaar parcours. Alleen de Amerikaanse Reed Kessler bleef met Cylana foutloos binnen de tijd. Jeroen Dubbeldam stuurde de schimmelhengst Quality Time TN met slechts één strafpunt voor het overschrijden van de tijd over de finish. Deze voorlopige tweede plek deelde hij met de Fransman Roger Yves Bost met Nippon d’Elle en de negentienjarige Olivier Philippaerts. Jur Vrieling had in de driesprong de pech dat VDL Bubalu net de bovenste paal van de middelste steilsprong aftikte. Hij noteerde uiteindelijk vijf strafpunten. Harrie Smolders deed het met Walnut de Muze rustig aan, noteerde een springfout en voegde daar twee tijdfouten aan toe. De laatste die zich bij het dozijn ruiters voor de tweede manche reed was de Amerikaanse Leslie Howard met Utah. Leon Thijssen wist zich met Tyson niet bij de kopgroep te rijden en eindigde met negen strafpunten op de zeventiende plek, die ook nog altijd goed is voor 3.500 Canadese dollars.

Dankzij een foutloze tweede manche sprong Leslie Howard met de in Nederland gefokte Utah naar de vierde plaats. Smolders voegde aan zijn zes strafpunten uit de eerste omloop negen strafpunten toe en werd negende. Jur Vrieling kwam in de tweede manche ten val en eindigde als twaalfde. Hij deelde deze plaats met de Britse Tina Fletcher, die eveneens viel en haar enkel brak. Jeroen Dubbeldam was de laatste troef van Nederland en ook in de tweede manche sprong Quality Time uitstekend. Na een enorme triple bar ging het echter mis in een haakse wending naar links op weg naar een fragiel ogende witte driesprong. In die wending kreeg Jeroen de hengst plotsklaps niet meer voorwaarts en ontstond een weigering. Na de hindernis opnieuw te hebben aangereden werd ook nog een fout op de middelste hindernis gemaakt, waardoor Jeroen terugviel naar de achtste plaats, die toch nog goed was voor 23.000 Canadese dollars. “Ik maakte op precies het verkeerde moment met mijn hand een verkeerde beweging, die ogenblikkelijk zwaar werd afgestraft. Echt heel jammer, want we waren op weg om foutloos te blijven”, aldus Dubbeldam.

Hij baalde nog meer toen hij zag dat Olivier Philippaerts ook in de tweede manche een strafpunt kreeg voor het overschrijden van de tijd. Rogier Yves Bost gooide twee balken uit de lepels, net als de Amerikaanse Reed Kessler, die daardoor van de eerste plek terugviel naar de vijfde plaats. Met een totaal van twee tijdfouten ging de hoofdprijs naar Olivier Philippaerts, voor de Amerikaanse Beezie Madden die met de voorheen door Jeroen Dubbeldam gereden Simon in de eerste manche tegen een springfout aanliep, maar in de tweede ronde foutloos wist te blijven. Ludo Philippaerts werd derde met Challenge van de Begijnakker met een springfout in de eerste ronde en een iets langzamer dan Madden gereden foutloze tweede manche.

Bron: Horses / KNHS

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Lees ook