Ga naar hoofdinhoud

LTO Noord roept beheerders op tot aanpak jakobskruiskruid

Update

Berm- en terreinbeheerders moeten volgens regiobestuurder Jan Teade Kooistra van LTO Noord dringend aan de slag met een intelligent maaibeheer. Door specifiek te maaien op plekken waar veel jakobskruiskruid voorkomt, kan de verspreiding van het schadelijke plantje worden tegengegaan.

Kooistra stelt vast dat eerdere afspraken over bestrijding zijn verwaterd. Hij wil hierover met alle betrokken partijen per provincie overleggen. ”We vinden het hoog tijd om per provincie opnieuw met partijen die groen beheren om tafel te gaan. We moeten dit probleem gezamenlijk aanpakken, dit is niet iets dat door één partij kan worden opgelost. De plant houdt ook geen rekening met perceelgrenzen.”

‘Gezondheid van onze dieren staat voorop’

Hij heeft begrip voor berm- en terreinbeheerders die aan ecologisch beheer willen doen door minder vaak of later in het jaar te maaien. ”Maar de gezondheid van onze dieren staat voor ons voorop. Zij kunnen erg ziek worden of zelfs doodgaan door jakobskruiskruid.”

Verspreiding

De verspreiding van het jakobskruiskruid is zo’n vijftien jaar geleden op gang gekomen. Dat kwam doordat de plant aanvankelijk in bloemrijke mengsels werd uitgezaaid. LTO Noord heeft destijds in alle provincies met de collega-beheerders van het groen gesproken. Dat heeft geresulteerd in verordeningen, afspraken en convenanten waarin het probleem is benoemd en het oplossen daarvan is afgesproken.

Onacceptabel

‘De scherpte in de uitvoering van deze afspraken lijkt nu te verslappen. Het gevolg is dat de plant zich in rap tempo verspreidt, met alle gevolgen van dien. Voor LTO Noord is dat onacceptabel’, stelt Kooistra.

Inmiddels ook bij NOS

Inmiddels heeft de actie van LTO Noord ook de landelijke media bereikt. In een NOS-artikel over jacobskruiskruid komen beheerders en een paardenhouder aan het woord. De provincie Drenthe belooft in elk geval concrete actie langs provinciale wegen in de buurt van veehouderijen.

Bron: Horses.nl/Nieuwe Oogst

3 reacties op “LTO Noord roept beheerders op tot aanpak jakobskruiskruid

 • Jan Crapels

  Heel vreemd dat dit nu pas ter sprake komt. Dit kruid is gewoon letterlijk bijgezaaid door zullen we zeggen de partijen die het groenbeheer in handen hebben. (gemeente en provincie??). Dit kruid staat intussen overal, niet alleen langs de wegen. Het zaad heeft zich goed verspreid. In de weilanden , maar vooral veelvuldig op de natuurgebieden, waar de konik paarden en de Gallowayrunderen of de Schotse Hooglanders rondlopen. Snap niet dat o.a de PvdD en al die andere mensen die zich zo voor de natuur en dieren inzetten, dit zo maar hebben laten gebeuren. Deze dieren vergiftigen zichzelf met dit kruid en gaan, als ze er genoeg van gegeten hebben na verloop van tijd gewoon aandood.
  Ik heb zo een vermoeden dat men daar helemaal niet aan gedacht heeft. Maar ja zo blijft men wel weer aan het werk en de gewone man mag weer voor de kosten opkomen.

 • Willum

  De mensen ,ambtenaren , van provincie, gemeentes ,landschappen, waterschappen ,staatsbos beheer doen wat ze zelf willen en houden totaal geen rekening met anderen. Zij gedragen zich als de grote machtshebber en halen de neus op voor kritiek .

 • guido

  maaien helpt niet deze plant komt volgend jaar terug op dezelfde plaats waar ze nu gemaaid wordt de wortel maakt nieuwe scheuten aan zodra ze gemaaid is
  uittrekken met wortel is de enige oplossing ik spreek van ondervinding .!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.