Ga naar hoofdinhoud

Berlin-zoon met afstand de beste springhengst

Berlin hengstenkeuringDe KWPN-hengstenkeuringscommissie springen heeft vandaag, dinsdag, achttien hengsten uitgenodigd voor de tweede bezichtiging in Den Bosch. Daarbij waren de commissieleden positiever dan de doorsnee toeschouwer. De enige hengst die kraakhelder op het netvlies bleef staan, was 17 Berlini (Berlin x Germus R x Karandasj) van Wiet ten Brinke en De Radstake. "Met afstand de beste", knikte ook de commissie toe.

Vandaag werd de meeste tijd in beslag genomen door nakomelingen van Berlin (6), Cardento (9) en Cartano (10). De Berlin-zonen waren weinig uniform en sprongen vaak teveel naar voren. De enige die door mag (zelfs met applaus) was het fokproduct van A. Huirne uit Angerlo. Deze nummer 17 is een halfbroer van Zephyrus (v. Phin Phin), die in november in Brummen haar IBOP met 82 punten aflegde. Hun keurmoeder Tivoli komt uit de internationaal springende Polien (v. Karandasj).

De nafok van Cartano viel erg tegen qua uitstraling en lichaamsgebruik op de sprong. “Bovendien zagen we vaak een hol voorbeen en liepen ze wat teveel op de voorhand”, zegt juryvoorzitter Arie Hamoen. De enige die door mag, is de met veel vermogen springende 51 (mv. Hors la Loi II) van fokker A. van Rooy uit Berlicum.
De commissie kon bij de Cardento-zonen veel verbeterpunten in het model noteren, maar vond dat de hengsten zich opwaardeerden op de sprong en nam er vier mee. Zaterdag sprong hij nog te overdreven, maar nu ging het licht wel op groen voor 347 (Unaniem x Indoctro), die direct bestempeld mag worden als de beste zoon die Unaniem uit zijn eerste jaargang heeft laten zien.

Inmiddels zijn er 68 hengsten voor Den Bosch geselecteerd. Dinsdag werd bij een hengst de beoordeling gestaakt omdat deze overdreven hoog sprong. Twee hengsten werden door hun eigenaren teruggetrokken. Lees vrijdag meer hierover in De Paardenkrant.

Onderstaand treft u de doorverwezen hengsten aan.
17 Berlin x Germus R 1.65 m
20 Burggraaf x Democraat 1.67 m
21 Cagliostro x Nimmerdor 1.63 m
22 Calato x Calido 1.68 m
23 Calvino Z x Abgar xx 1.63 m
24 Campione x Libero H 1.67 m
25 Cantos x Mr. Blue 1.67 m
28 Canturo x Kannan 1.65 m
30 Cardento x Indorado 1.66 m
31 Cardento x Peter Pan 1.67 m
38 Cardento x Contender 1.67 m
40 Cardento x Grosso Z 1.67 m
45 Carolus II x Emilion 1.68 m
46 Carolus II x Voltaire 1.66 m
51 Cartano x Hors la Loi II 1.67 m
166 Indoctro x Grannus 1.67 m
347 Unaniem x Indoctro 1.62 m
398 Candillo x Coriano 1.68 m

Morgen wordt de eerste bezichtiging vervolgd met springhengsten. In verband met de nakeuring van het KFPS worden er morgen maar twee groepen op de straat gepresenteerd. Rond het middaguur zal het vrijspringen beëindigd zijn.

Bron: De Paardenkrant / Wendy Scholten

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.