Ga naar hoofdinhoud

Truppa: ‘sprake van een misverstand’

Vincenzo Truppa wordt door de nieuwe eigenaar van het top dressuurpaard Eremo del Castegno (v. Rohdiamant) beschuldigd van doping gesjoemel bij de verkoop. Truppa heeft inmiddels ook zelf gereageerd op de aantijgingen in een brief aan de gefortuneerde koper Dr. Jorge Ferreira da Rocha zo meldt st-georg.de. Volgens Truppa was bij verkoop bekend dat het paard medische behandelingen nodig heeft om op topniveau te presteren.

Truppa zegt dat de open brief hem “verrast heeft en verdriet doet.” In de inleidende paragraaf geeft Truppa aan dat het volgens hem te wijten is aan een misverstand doordat Truppa en Ferreira da Rocha elkaar nooit persoonlijk hebben ontmoet. In elf punten weerlegt Truppa de punten van Ferreira da Rocha die de ruin eind 2015 aankocht.

Rol Hubertus Schmidt

Truppa benadrukt de rol van Hubertus Schmidt, “mijn oude vriend”. Schmidt had met hem op het concours in Stuttgart gesproken over een mogelijke verkoop van Eremo aan Ferreira da Rocha. De ruin was echter niet op de markt en Truppa gaf gelijk aan dat Eremo last heeft van schiefels. Het paard werd daardoor regelmatig uit voorzorg behandeld met het middel Bonefos en had speciaal beslag.

Uitgebreide aankoopkeuring

Het verhaal weerhield Schmidt er niet van door te gaan met de aankoopbemiddeling en voerde dierenarts Dr. Monaco Brossi aan om Eremo te onderzoeken. Zij heeft Eremo uitgebreid onderzocht en meer dan 80 röntgenfoto’s gemaakt. De de diagnose van de aanwezige schiefels werd ook uitdrukkelijk in de koopovereenkomst opgenomen. Ook sprak de dierenarts met de veterinair van Truppa, Dr. Andrea Brignolo mede vanwege het speciale beslag wat het paard nodig heeft. Dr. Brignolo heeft daarbij opgemerkt dat bloedonderzoek voor aankoop geen zin had omdat de uitslagen na de verkoop beschikbaar zouden zijn. Ook nam Eremo deel aan het concours in Salzburg waar hij op doping getest kon worden op grond van de FEI reglementen wat een extra dopingtest overbodig maakte. Eremo werd daar echter niet gecontroleerd.

Truppa geeft verder aan dat Hubertus Schmidt hem na de aankoopkeuring geschreven heeft dat de dierenarts zeer positief was. Eremo had zeer goed gedraafd en liep perfect op de volte.

Vreugde in de periode na aankoop

Drie en een halve maand na aankoop, op 16 april 2016, had Schmidt wederom aan Truppa geschreven en melde dat Jorge (Ferreira da Rocha) erg blij was met Eremo. Hij had al getraind op een concours en het plan was om Eremo in mei voor het eerst op concours uit te  bregen. Ook dressuuramazone Marietta Almasy had eenzelfde bericht gedaan: “Hallo Enzo, gisteren had ik Jorge aan de telefoon. Zijn eerste CDI is in mei. Hij zegt dat hij meer tijd nodig heeft om een combinatie te worden met Eremo, maar hij houdt van hem. Over zijn motivatie in verband met een start op de Olympische Spelen was toen nog geen duidelijkheid. Jorge had geantwoord: “Het is belangrijk dat ik van hem houdt en plezier heb. Olympische Spelen zijn minder belangrijk.”

Truppa komt aan het eind van zijn brief tot de conclusie dat Eremo ongetwijfeld last heeft van de schiefels maar dat dit hem niet zouden verhinderen om zijn sportcarrière voort te zetten.

Conflict met de FISE

Aan het einde reageert Truppa nog op zijn juridische strijd met de Italiaanse Hippische Sportfederatie FISE. Sinds 2012 betaalde de FISE 70.000 euro per jaar aan Truppa om het toppaard van zijn dochter Valentina Eremo del Castegno met het oog op de Olympische Spelen in bezit te houden. Truppa had inmiddels al 280.000 euro van de federatie ontvangen en deze zaak werd onlangs geschikt. Truppa verandert in dat verband van toon: “Het lijkt bijna alsof uw brief was aangemoedigd door iemand die niet tevreden is met de schikking die de federatie en ik hebben getroffen.”

Truppa besluit dat hij gedurende 40 jaar met veel passie en correct van de dressuursport heeft genoten en hoopt dat de Braziliaan ook van zijn Eremo gaat genieten.

Bron: st-georg.de / Paardenkrant-Horses.nl

Lees ook:

Truppa beschuldigd van doping bij verkoop van toppaard Eremo del Castegno

Eén reactie op “Truppa: ‘sprake van een misverstand’

  • Louis Röst

    Dhr. Truppa is, als zovelen in de paardenhandel, niet geheel betrouwbaar zo lijkt het. De incidenten met zowel de italiaanse bond als de koper van Eremo zijn wellicht slechts voorbeelden van wat er in zijn lange leven in de paarden is gebeurd. Helaas komen af en toe slechts ‘de hoge bomen’ in de pers met hun discutabele escapades. Stel u eens voor wat er op een lager niveau in de paardenhandel gebeurd… ik denk dat u schrikt.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.