Ga naar hoofdinhoud

Drie Nederlandse zeges in Aken !

Op zaterdag vielen op het CHIO van Aken maar liefst drie Nederlandse overwinningen te vieren.
Anky van Grunsven versloeg met Gestion Salinero haar grootste concurrente voor goud in Athene, Ulla Salzgeber met Rusty. Mark Weusthof, die afgelopen maandag pas hoorde dat hij in Aken IJsbrand Chardon moest vervangen, zegevierde in de vierspan marathon en Jeroen Dubbeldam schreef voor de vierde maal de paardenwissel op zijn naam.

Zonder meer de meest aansprekende zege was die van Anky van Grunsven in de Grand Prix Spécial. De amazone uit Erp had haar paard er honderd procent scherp voor staan en maakte nergens een foutje. Richting Olympische Spelen is deze zege zeer belangrijk, want worden de team medailles verdeeld in de Grand Prix, de individuele medailles worden uitgereikt aan de ruiters die in Grand Prix, Grand Prix Spécial én de Kür bij elkaar opgeteld de hoogste score hebben weten te behalen. Opvallend was ook dat het Duitse jurylid Dieter Schule Anky boven Salzgeber had staan.
De rit van Salzgeber was niet best. Rusty was regelmatig onregelmatig en miste ook een paar wissels. Maar misschien was het wel zoals een Duitse dressuurliefhebber op de tribune opmerkte: “Ach, het is de laatste keer dat we in Aken deze combinatie in actie zien, dus laten we een beetje aardig voor haar zijn”. Echt opvallend was ook dat jurylid Schule de Duitse ruiter Martin Schaudt met Weltall VA op de eerste plaats had staan en niet Salzgeber en niet Anky. Gestion Lingh werd door Edward Gal naar een voortreffelijke vijfde plaats gereden en ook Sven Rothenberger mag op zondag zijn Barclay in de Kür starten. Hij eindigde weliswaar als 16de, terwijl er maar 15 combinaties in de Kür van start mogen gaan, maar het reglement schrijft ook voor dat er slechts drie ruiters van één land in de Kür mogen starten en Duitsland was met vier combinaties in deze kopgroep aanwezig, dus er moest er eentje afvallen.

Op zaterdag stond er in Aken voor de springruiters een wedstrijd op het programma waarin de regerend olympisch-, wereld- en Europees kampioenen aan meededen, alsmede de winnaar van de Grote Prijs van Aken van het vorige jaar. Jeroen Dubbeldam die deze wedstrijd alle keren wist te winnen sinds hij zich olympisch kampioen mag noemen, zegevierde ook voor de vierde maal. Daarmee won hij niet alleen een schitterend Rolex horloge maar ook het lieve sommetje van 15.000,– euro.

Voor de vierspanrijders stond zaterdag de marathon op het programma en ondanks de zinderende hitte vroegen de menners Mark Weusthof en Koos de Ronde veel van hun paarden in die marathon. Weusthof, die in de dressuur zeer teleurstellend presteerde, revancheerde zich in deze generale repetitie voor het WK in het Hongaarse Keckskemet overtuigend. Weusthof won de marathon, net voor de regerend Nederlands kampioen Koos de Ronde. Door dit resultaat steeg de Nederlandse equipe van de zeer teleurstellende zevende plaats in het klassement naar de vierde plek, waarbij de achterstand op de verrassend sterk acterende Hongaren beperkt is tot twee ballen. Dankzij de goede marathon steeg Weusthof naar de zesde plaats in de individuele rangschikking, terwijl Koos de Ronde negende staat. Met het vierspan van Harry de Ruyer liep het niet naar wens, de Limburger staat nu op een zeventiende plaats.

© 2004 KNHS
Meer informatie op: www.chioaachen.de.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.