Ga naar hoofdinhoud

Laat je horen! Geen voordeel als KWPN-lid

Opinie
Judith Lamberts ondervindt geen voordeel van haar KWPN-lidmaatschap. Voor een kaartje van de hengstenkeuring moet ze in de rij staan en ze stelt grote vraagtekens bij het oc-gezondheidspredicaat. Ook een bijdrage leveren aan Laat je horen!? Dat kan, graag zelfs!

KWPN-enquête

Enkele maanden geleden heb ik meegedaan aan een enquête van het KWPN. Hierin werd de vraag gesteld: wat kan er worden verbeterd? Ik heb toen aangegeven dat ik de vaste stoelen mis op de hengstenkeuring. Nu verwacht ik niet dat hier actie op wordt ondernomen, maar wat schetst mijn verbazing: het tegengestelde wordt ingezet, ik heb helemaal geen voordeel als lid zijnde.

Sterker nog: ik mag net als ieder niet-lid op donderdag- en vrijdagavond in de rij gaan staan. De prijzen van de tickets zijn daarbij extreem gestegen. Net als het lidgeld afgelopen jaren.

Betalen

Voor alles wat er gewijzigd moet worden moet ik betalen (registreren van de dekking, registreren geboorte etc.). Op mijn vraag met betrekking tot indien mijn merrie d-oc is en ik een hengst uit het hengstenbestand van het KWPN kies, dat ik dan verwacht dat mijn veulen automatisch ook d-oc heeft, krijg ik een negatief antwoord. Het zou immers niet zo zijn dat twee gezonde ouders altijd een gezond fokproduct geven.

Gezondheidspredicaat

Ik ben niet enorm thuis in dna, maar we hebben het hier toch over erfelijkheid? Of is geld hierbij de doorslaggevende factor? Daarbij schijnen andere erfelijke factoren die wel bij prok werden meegenomen opeens niet meer belangrijk te zijn voor de merriepopulatie. Wat is de waarde nog van dit nieuwe gezondheidspredicaat?

Weinig te zeggen

Het KWPN pretendeert een vereniging te zijn voor de fokkers, maar de fokkers hebben weinig meer te zeggen. Het geld lijkt vooral een rol te spelen en de fokkers trekken aan het kortste eind…

Met vriendelijke groet,

Judith Lamberts

 

9 reacties op “Laat je horen! Geen voordeel als KWPN-lid

 • alie

  Helemaal mee eens Judith. Zo prijzen ze zich zelf uit de markt. Lekker bij Zangersheide lid worden en veulens inschrijven. Zij hebben hele mooie evenementen en als je fokproduct het later super doet in de sport krijg je ook nog fokkerspremie.

 • Dick de Jong

  @Alie, Eens dat KWPN wel heel duur wordt maar vind persoonlijk Zangersheide geen alternatief en wel om de volgende redenen:
  1. Ik heb het idee dat je via een omweg de familie Melchior sponsort
  2. doordat Zangersheide zelf een hengstenhouderij heeft krijg ik een beetje het idee van wij van WC eend adviseren WC eend.
  @Judith het hoeft inderdaad niet te te zijn dat 2 gezonde ouders altijd een gezond veulen geeft, er kunnen allerlei gen mutaties ontstaan die een ongezond veulen geven

 • marcel dufour

  Hetzelfde probleem als overal waar een klein clubje jarenlang ongestoord en ongecontroleerd op dictatoriale wijze de scepter zwaait.
  En net als altijd is op een dag de grens bereikt en hebben de slachtoffers er genoeg van en stoten de machtsmisbruikers van de troonhun

  en dan begint dat hele proces weer van voor af aan.

 • Karin V

  Hoi Judith,

  Ik vind dat je hier idd helemaal gelijk in hebt! Alles wordt duurder bij het kwpn [ook in tegenstelling tot andere stamboeken] en als lid/fokker krijg je er steeds minder voor terug! Ik was ook stomverbaasd dat je niet eens kaarten meer voor s avonds in de voorverkoop kunt bestellen…. wat toch wel een zekerheid geeft als je uren moet rijden!! Bovendien zijn de kaarten zo duur, dat je als je 2 dagen wilt gaan beter meteen een passe partout kunt regelen! Das goedkoper denk… Jammer, maar ik denk dat het grote “winstbejag” ze uiteindelijk ook weleens de kop kan kosten! Mensen blijven niet domweg betalen en je ziet al dat oudere fokkers er de brui aan geven….Een goed stamboek moet voor iedereen toegankelijk blijven, en dat is hier al niet meer zo helaas….

 • Yvon

  Helemaal met je eens! De kosten voor een merriehouder zijn buitensporig hoog. Wat mij ook stoort is het ons kent ons mentaliteit. De merrie van … staat boven die van jan met de pet ook al is ze beter. Met veulens en hengsten al net zo. Knhs lijkt ook een rol te gaan spelen samen met kwpn wat ik persoonlijk niet zou willen zien. Sport en fokkerij moet je als vereniging gescheiden houden.
  ( ookal zijn ze misschien niet los van elkaar te zien.). De kosten rijzen de pan uit voor een genoomonderzoek en die is niet zalig makend en we worden er mooi mee opgezadeld.
  ET wordt gestimuleerd maar is echt mega onbetaalbaar voor de gewone fokker ! Ik denk er over om mijn paarden maar Duits te laten registreren. De hengsten hier zijn zo beperkt ! Overal jazz bloed en men beloofd beterschap maar er worden weer tal van deze hengsten aangewezen ….

 • Judith

  Goed om te zien dat er meerdere mensen perplex stonden. Er zijn ook heel veel mooie dingen, ik ben niet voor niets in het bezit van een kwpn merrie. Het is echter voor de kleine hobbyfokker haast niet meer op te brengen en sommige stappen zijn niet te plaatsen. Het lijkt mij daarom goed om af en toe dingen ter discussie te stellen en scherp te blijven. Immers streeft iedereen naar een mooi, goed en gezond fokproduct.
  @Dick bedankt voor je toelichting. Het is dan dus wel de vraag hoe betrouwbaar dit is, daarbij blijft het feit dat spat en hko niet meegenomen in de merriepopulatie en bij de hengstenpopulatie wel.

 • Mariette

  Ook ik ben het (deels) met Judith eens. Ik heb me aan het begin van het jaar ontzettend verbaasd over de flinke stijging van de tickets voor de hengstenkeuring in Den Bosch. Toevallig had ik de mails met ticketsnog in mijn inbox; in 2015 betaalde je in de voorverkoop voor 2 personen op de donderdag 42 euro voor een hele dag naar de keuring, en hoefde je op de donderdag niet apart te betalen voor het avondprogramma. Een jaar later in 2016 moest ik voor 2 personen in de voorverkoop 71,60 betalen (2x 15,50 overdag + 2x 18 avond + administratiekoste + Idealkosten!!). Heb nog gebeld met het KWPN, maar ze konden geen afdoende verkaring voor deze prijsstijging geven.
  Ik snap best dat alles duurder wordt, inflatie prima, maar dit. Hobby oke, maar moet wel leuk blijven.

  Dat je voor dienstverlening betaald naar dat je gebruikt snap ik overigens wel (registratie dekking, geboorte etc); gebruiker betaalt dan voor wathij afneemt, als je niets afneemt hoef je daar dan niet aan mee te betalen.

 • Mariette

  Ik zie overigens net op de site dat als je nu voor 2017 kaartjes koopt voor de hengstenkeuring, dat deze dan in de voorverkoop voor de donderdag 25,75 euro zijn, en dat je daarmee ook toegang hebt tot het avondprogramma. Je hoeft dus geen aparte kaartjes meer te halen voor het avondprogramma!
  Wordt het dus dit jaar wat goedkoper als je de hele dag gaat!

 • Inge

  Helemaal mee eens. Het KWPN is er al jaren niet meer voor de gewone man. Is al begonnen met het veranderen van de Centrale Keuringen. Wat eens een jaarlijks terugkerende happening was waar iedereen naar toe kon en ging, werd een elite keuring. Zag je vroeger rijp en groen en de gewone man met zijn paard werd het een select gezelschap. Overal moest dik voor worden betaald. De sfeer rond het evenement is totaal verdwenen. Je ziet overal dezelfde mensen. Degene die het kunnen betalen of die wat te zeggen hebben. Ben al jaren geen lid meer, fok ook geen paarden meer en laat ook geen paarden meer overschrijven. Ben er helemaal klaar mee.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Lees ook