Ga naar hoofdinhoud

Nederlandse dierenartsen niet bekend met Warmblood Fragile Foal Syndrome

Update
In de Verenigde Staten is de fokkerijwereld al enige tijd in rep en roer over het zogenaamde Warmblood Fragile Foal Syndrome (WFFS). Dat begon met een persbericht van de Hilltop Farm over het terugtrekken van Sternlicht (v. Soliman de Hus) als dekhengst. Hoe kan het dat we in Nederland nog nooit van WFFS hebben gehoord? De redactie van Paardenkrant-Horses.nl belde met verschillende dierenartsen en met hoogleraar inwendige aandoeningen en voortplanting aan de Faculteit in Utrecht, Prof. dr. Tom Stout. Stuk voor stuk hebben ze geen weet van de aandoening. 

In 2015 is er voor het eerst gepubliceerd over Warmblood Fragile Foals Syndrome in Journal of Veterinary Research. Dat ging over een veulen geboren in 2012. Lees de publicatie hier.

Statements van stamboeken

Sinds het terugtrekken van Sternlicht uit de fokkerij op 5 april 2018 omdat hij drager van de aandoening zou zijn en het bijbehorende persbericht van Hilltop is er in Amerika veel verschenen over Warmblood Fragile Foal Syndrome. Als eerste kwam de Noord Amerikaanse afdeling van het KWPN (KWPN-NA) met een statement(lees het bericht hier), daarna volgde onder andere de Amerikaanse afdeling van het Hannoveraanse stamboek (lees het bericht hier) en tenslotte ook het Canadese warmbloedstamboek (lees het bericht hier).

Reactie KWPN

De moederstamboeken van KWPN-NA en AHS, het KWPN en het Hannoveraner Verband, hebben zelf nog geen persbericht naar buiten gebracht over WFFS. De redactie van Paardenkrant-Horses.nl vroeg het KWPN om een reactie. Directeur Fokkerij & Innovatie Johan Knaap laat weten dat het onderwerp hoog op de agenda staat en in de komende fokkerijraad wordt besproken. De volledige reactie verschijnt in de komende editie van De Paardenkrant.

Fatale afwijking

In alle statements komt naar voren dat het gaat om een zeldzame aandoening. Veulens die WFFS hebben worden in de meeste gevallen niet levend geboren. Als de veulens wel levend ter wereld komen, hebben ze een extreem gevoelige huid en zeer zwakke gewrichten. In alle gevallen is het een fatale afwijking, de veulens gaan of snel na de geboorte dood of moeten worden geëuthanaseerd, volgens de berichten.

In de berichten wordt door de stamboeken ook verwezen naar een test van een commercieel bedrijf, die kan uitwijzen of hengsten of merries wel of geen drager zijn van de aandoening. Het bedrijf Animal Genetics Inc biedt testen aan voor 55 dollar.

Nederlandse dierenartsen hebben geen idee

Een belrondje van de redactie van Paardenkrant-Horses.nl langs verschillende dierenartsen levert weinig op. Jacques Maree heeft bijvoorbeeld nog nooit van de aandoening gehoord. En ook zijn collega’s Paul de Vries en Karin Hendriks zijn er niet bekend mee. “Het kan uiteraard zijn dat er in de Verenigde Staten andere aandoeningen voorkomen dan in Nederland, maar ik heb hier nog niet eerder van gehoord”, zegt Paul de Vries. “De beschrijving doet me eerder denken aan kenmerken van rhinopneumonie.”

Professor Tom Stout

Hoogleraar inwendinge aandoeningen en voorplanting aan de Faculteit voor diergeneeskunde in Utrecht, Prof. dr. Tom Stout, kent de aandoening ook niet, maar vindt het wel een interessant onderwerp. “Het is waarschijnlijk geen nieuwe aandoening, maar ‘het beestje’ heeft waarschijnlijk recent een naam gekregen.”

Publicatie in mei

Zijn collega prof. dr. Marianne Sloet kent de aandoening wel en meldt per e-mail dat er in mei over wordt gepubliceerd in het Tijdschrift voor Diergeneeskunde. “De aandoening is ‘nieuw’ voor Nederland en we hebben voor zover ik weet nog geen veulen waarbij de aandoening is bevestigd.”

Lees volgende week meer over Warmblood Fragile Foal Syndrome in De Paardenkrant. 

Bron: Paardenkrant-Horses.nl

Eén reactie op “Nederlandse dierenartsen niet bekend met Warmblood Fragile Foal Syndrome

  • P. Spanjers

    Wat raar dat beweert wordt dat dierenartsen in Nederland er niets van afweten. Lezen zij dan niet hun vak publicaties?

    Wat raar dat Animal Genetics overspoeld zijn geweest van aanvragen voor DNA testen vanuit oa Nederland … waar hebben dan deze Nederlandse eigenaren de informatie van kregen?

    Wat raar dat een zeer bekende Nederlandse hengsteneigenaar al zijn hengsten heeft laten testen en openlijk, zij het in U.S.A., de resultaten bekend gemaakt heeft.

    Al dit voordat het in de media kwam …….

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie gegevens worden verwerkt.

Overig nieuws

Havel van de Wolfsakker verkocht aan Deirdre Reilly

Wie legt de parels van Youhorse.auction komende dagen vast?

Scott Brash wint GCT Shanghai op spectaculaire wijze

Carl Hester ruimschoots naar overwinning in Grand Prix op CDI Addington

Rixt van der Horst unaniem aan kop in Grade III Mannheim

Tosca Visser – van der Meulen en Jessica Leijser in top-3 GP Kür in Compiègne

Floor Kulik op herhaling in Compiègne; ook overtuigende winst in individuele proef Children

Megan Laseur en Willem Greve in top-10 CSI3* 1.45m Mannheim

Bas Moerings en Harrie Smolders in de prijzen in 1.50m Opglabbeek