Ga naar hoofdinhoud

Negro-dochter luidt keuringsseizoen in met goede score

Gertjan van Olst met Negro
Negro met Gertjan van Olst
Het keuringsseizoen kende gisteren in Vrouwenpolder een goede start. Het tweekoppig juryteam Ine van Deurzen en Petro Trommelen liet zich lovend uit: “Het is hier altijd plezierig keuren. In de manege ligt een zeer fijne bodem en het straatje is perfect. We hebben hele fijne paarden in de baan gehad. Van de aangeboden twaalf springpaarden hebben wij er maar liefst acht ster kunnen maken, een hoog percentage dus.”


Bij de dressuurpaarden werden er negen van de zesentwintig aangeboden paarden ster. Uitschieter in die groep was Felita RND. Vader Negro is bekend als leverancier van apart goede dressuurpaarden, maar moeder Breolita (v.UB40) is eveneens geen onbekende. Zij werd in 2009 kampioen van CK Noord-Holland en vervolgens reservekampioen bij de driejarige dressuurmerries op de NMK in Ermelo. Tevens won ze als driejarige dressuurbelofte de Noord-Holland Cup. De jeugdige en scherp gemodelleerde Felita beschikt over een hard fundament met goede voeten. Ze is met haar 1.64 m niet de allergrootste, maar toonde een zeer goede stap en galop en een bijzonder lichtvoetige en expressieve manier van draven. Hiervoor kreeg ze maar liefst 90 punten en voor haar houding 85. Haar totaalscore bedroeg voor exterieur 80 en voor beweging 85 punten.

Ook Famorka is van goede komaf. De donkerbruine dochter van Blue Hors Romanov en heeft de bekende Rita Morka als moeder. Deze nakomeling van Jazz heeft al verschillende opvallende sportpaarden geleverd en is tevens de moeder van de KWPN-goedgekeurde Citango. De hoogbenige Famorka staat goed in het rechthoeksmodel en beschikt over een hard en correct gesteld beenwerk. Ze liet drie hele goede gangen zien, bewoog lichtvoetig met veel souplesse en steeds bergop. In de galop viel haar makkelijke manier van schakelen op. Haar totaalscore kwam uit op 75 punten voor exterieur en 80 voor beweging. Dezelfde score was voor Future. De lichte vos is een volle broer van Edeem, die vorig jaar in Vrouwenpolder ook al een goede indruk achterliet. Future is een zoon van Apache uit Lodeem (v.Democraat). Hij toonde een opwaarts model met een goede bovenlijn. Future stapte ruim voldoende, draafde met veel techniek en afdruk en galoppeerde met veel balans en buiging in de gewrichten.

De hoogste score in de springrichting, 75 voor exterieur en 80 voor springen, was voor Fien. Een jeugdig model met een goede bovenlijn en hard beenwerk. De dochter van Zirocco Blue VDL uit Bloesem (v.Vadermus) sprong met goede reflexen en toonde zich steeds zeer voorzichtig. Haar atletische galop en dito manier van springen vielen eveneens zeer positief op. In haar moederlijn komen meerdere 1.60 m-springpaarden voor.

Ook Fazelma is noemenswaardig. De bruine merrie is geboren uit de combinatie van Chacco Blue en Juzelma (v. G.Ramiro Z). Fazelma kreeg voor haar exterieur 70 punten en voor springen 80. Ze paarde een net model aan een fijne manier van springen, waarbij ze steeds met de schoft omhoog sprong, het overzicht bewaarde en heel constant bleef in haar verrichting. Daarnaast toonde ze veel souplesse en balans in de galop. Dezelfde score was er voor Foloma SB. De dochter van Quasimodo Z uit Toloma (v.No Limit)is hoogbenig en straalt veel jeugd uit. Haar galop mocht iets ruimer zijn, maar ze liet op de sprong goede reflexen zien en extra vermogen. Voor dat laatste onderdeel liet ze dan ook 90 punten noteren.

Bron: Horses / GJ voor KWPN

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Lees ook