Ga naar hoofdinhoud

Rechter krijgt Brouwer en Andresen niet bij elkaar

Handsome O (Johnson x Rousseau). Foto: Melanie Brevink-van Dijk

De comparitie van partijen tussen koopster Kristin Andresen en verkoper Jan Brouwer van Handsome O heeft beide kemphanen niet dichter bij elkaar gebracht. Over en weer werd een aanbod gedaan, maar de financiële belangen zijn te groot en de opvattingen over de oorzaak van de hanentred waar de KWPN-kampioenshengst aan lijdt staan nog steeds lijnrecht tegenover elkaar.

“Ik heb Brouwer aangeboden dat ik mijn eigen, zeer aanzienlijke juridische kosten wel wil dragen”, vertelt Kristin Andresen na afloop van de zitting. “Als hij de hengst terugneemt en mij de aankoopprijs en de kosten van stalling en dierenarts betaalt, wil ik daar wel genoegen mee nemen. Maar dat wilde Brouwer niet.”

140.000 euro

Welk aanbod Brouwer aan Andresen heeft gedaan wilde diens advocaat mr Maaike Weda niet zeggen. “Dat kan niet in verband met de gedragscode voor advocaten.”

Volgens Andresen kreeg zij van Brouwer 140.000 euro aangeboden, maar dan zou de Noorse verder wel haar mond moeten houden in de pers. Mr Weda wilde niet bevestigen dat dit het aanbod was.

Dekhengsten

Dus moet de rechter binnenkort uitspraak doen. Zij zal daarbij vooral in ogenschouw nemen of Kristin Andresen wel een consument is en of daarmee de bewijslast ten aanzien van de oorzaak van de hanentred op de professionele verkoper Brouwer rust. Namens Brouwer stelde mr Maaike Weda dat Kristin Andresen voor een consument wel heel veel paarden koopt en de Noorse heeft daarbij ook commercieel geëxploiteerde dekhengsten in bezit.

Consument of niet

Dat zijn er volgens Maaike Weda wel een stuk of 5, 6. “De aandacht die de rechter schonk aan de verdeling van de bewijslast vond ik heel positief”, aldus de advocaat van Jan Brouwer. “Je bent consument als dat recht jou toekomt. Maar als je in dekhengsten doet, kun je toch moeilijk volhouden dat je een paardje voor je dochter hebt gekocht.”

Ieder zijn eigen versie

Ter zitting bleken partijen nog steeds hun eigen versie van de gebeurtenissen te hebben. Brouwer leverde een gezond paard af dat later pas in Denemarken ten val kwam en aan dat trauma de hanentred overhield. “Er is bewijs dat Handsome na de val naar een kliniek is gebracht waar kreupelheid is geconstateerd”, aldus Maaike Weda.

Vier getuigen

Andresen wuift dat als indianenverhaal weg. “Wij hebben vier getuigen die Handsome O ’s ochtends na zijn nachtelijke aankomst op Katrinelund uit zijn box zagen komen. En ik wilde Handsome gelijk na de koop al zelf meenemen, maar Brouwer wilde wachten tot het geld op zijn rekening stond en zei dat hij hem wel naar Denemarken zou brengen. Dagenlang hield hij me daarmee aan het lijntje. Pas na tien dagen bracht Brouwer de hengst naar Katrinelund.”

Proces-verbaal

De rechter maakt van deze comparitiezitting nu proces-verbaal op, waar beide partijen nog op mogen reageren. Op zijn vroegst over vier weken, maar waarschijnlijk later, volgt uitspraak.

Bron: Paardenkrant-Horses.nl

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Lees ook