Ga naar hoofdinhoud

Belissimo M: Hannoveraanse Hengst van het jaar 2018

Belissimo M (v.Beltain), de hengst waar het publiek in de uitverkochte Niedersachsenhalle een staande ovatie voor gaf toen hij binnenkwam, is de Hannoveraanse hengst van het jaar. Onder toejuiching van het publiek ontving zijn fokker Dieter Niesar de waardevolle onderscheiding op de hengstenkeuring.

De Beltain-zoon Belissimo M is een van de meest gewilde dressuurpaardenhengsten. De expressieve kastanjehengst presenteert zich als atleet van top tot teen. Na de 30-daagse test, die de topvererver in 2002 in Zweibrücken met toppunten heeft afgerond, werd hij in 2003 met Holga Finken in Warendorf gehuldigd als kampioen van de vierjarige rijpaarden. Wat daarop volgde was de vijfde plaats op het Wereldkampioenschap jonge dressuurpaarden, waarna hij de zilveren medaille won bij de vijfjarigen met Kathrin Meyer in Warendorf. In 2011 verscheen Belissimo M op het internationale toneel met Hayley Beresford. Al in zijn eerste Grand Prix-jaar verzamelde de hengst Wereldbekerpunten en startte hij op het CHIO Aachen.

Uitstekende kwaliteiten

Zijn uitstekende kwaliteiten brachten Belissimo M door aan zijn nazaten. Zijn naam staat voor rijdbaarheid en typesterkte, gecombineerd met voortreffelijke gangen. Het op het moment beste dressuurpaard ter wereld, Isabell Werth’s dubbele wereldkampioen Bella Rose, is zijn dochter. Niet minder dan vier van zijn nakomelingen werden bondskampioen. Bacchus von Worrenberg vierde de overwinning in de driejarige paarden in 2008 en was later een van de veilingtoppers van de eliteveiling in Verden. Benicio maakte veel ophef toen hij in 2011 het Bundeschampionat van zesjarige dressuurpaarden won. Hij had zijn weg gevonden naar zijn Zuid-Afrikaanse eigenaar via de Verden Hengsten veiling. De Westfaalse Blickpunkt won niet alleen in 2009 en 2010 beide titels van dressuurpaarden in Warendorf, maar pakte ook twee bronzen medailles op de Wereldkampioenschappen. Ook de Westfaalse Baccardi werd kampioen van de driejarigen in 2014, voordat hij tweemaal deelnam aan de Wereldkampioenschappen.

Leider fokwaardeschatting

Zijn nazaten geven Belissimo M een leidende positie in fokwaardeschatting. Zijn FN-fokwaarde (nationale) is 135 en de Hannoveraanse fokwaarde is 136. Bijna 100 zonen en dochters werden geveild op veilingen in Verden. 80 van zijn dochters hebben tot nu toe een prijs gekregen en 27 zonen zijn een dekbrevet gegeven door Hannover.

Eerste keer

Dieter Niesar was niet alleen blij om zijn “hengst” weer te zien, maar ontving ook een olieverfschilderij van de kunstenaar Manfred Busemann en een cheque. Het Hannoveraner Verband roept al sinds 1992 een hengst van het jaar uit. Sinds de fusie van het Hannoveraner Verband met het Rheinland was het de eerste keer dat de eer toekwam aan een paard uit het Rheinland.

Bron: Hannoveraner Verband/Paardenkrant-Horses.nl

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Lees ook