Engel d’Ottie Ibop-topper in Brummen - Horses.nl Ga naar hoofdinhoud

Engel d’Ottie Ibop-topper in Brummen

De Ibop van het KWPN vandaag in Brummen kende een goed slot. De laatste merrie in de baan behaalde daarbij de hoogste punten. Dat betreft Engel d’Ottie (Vivaldi x Sunny Boy) van fokker Tineke Huizing uit Donderen die 83 punten totaal verdiende. De elegante langgelijnde bruine merrie werd naderhand tevens ster met 85 punten voor exterieur.

Engel D’Ottie werd vooral geprezen vanwege haar souplesse en lichaamsgebruik. “Een merrie met heel veel allure en een goed model. Daarbij is ze heel fijn te rijden en heeft ze heel veel souplesse in de draf. In zowel de stap, draf als de galop heeft ze een goede techniek” , aldus Ine van Deurzen die samen met Dirk Reyne de dressuurmerries beoordeelde.

De Sir Oldenburg-dochter Eyecatcher (mv. Jazz) van Stal 104 BV uit Wijdewormer kreeg 81 punten. “ Dit is een heel fijn te rijden, actief bewegende merrie met een goede looplust. Daarbij heeft ze een goede houding. Een paard zonder minpunten, dat zonder spectaculair te zijn een heel goed paard is”, vertelt Van Deurzen. De merrie werd dankzij dit resultaat elite. Eyecatcher is een halfzus van Avatar (v.Negro), die onder Petri Bax als vijfjarige vierde werd in de Pavo Cup.

Ook 81 punten kreeg de volle zus van de KWPN-hengst Desperado en van de aangewezen hengst Chinook, die als vierjarige reserve-kampioen was tijdens de Pavo Cup. Dit was Evita (Vivaldi x Havidoff) van fokker de familie Andeweg uit Randwijk en in mede-eigendom van Ad Valk uit Gorinchem. “Een merrie met een heel goede beenzetting, die gedurende de verrichting beter ging lopen. We vinden het positief als paarden tijdens de proef verbeteren en dat zag je bij Evita ook, ze werd steeds losser en ging gemakkelijker bewegen. Het is een paard met een goede houding en een fijne draf en galop. In stap mocht ze iets losser zijn, wat meer schrijden en de rust bewaren.” Ook deze merrie werd naderhand in het stamboek opgenomen, dankzij haar uitstraling, hardheid en mooie voorhand kreeg ze 80 punten voor exterieur.

Eloise U (Apache x Trento) van N.C. de Graaf uit Loosdrecht bezette afgelopen zomer de tiende plaats in de kopgroep tijdens de Nationale Merriekeuring. Zij verdiende 79 punten voor haar verrichting en werd daarmee elite. “Ze toonde een heel goed beeld onder het zadel met een goede houding”, vertelt Van Deurzen. “Ze was wat gespannen en kon een fractie meer schoudervrijheid tonen, maar ze viel op door haar goede achterbeengebruik en balans. In stap mocht ze wat meer schrijden, maar de stap was wel zuiver en actief. De galop was bijzonder goed naar boven gesprongen en gedragen.”

In de dressuurrichting haalden zeven van de zeventien merries voldoende punten voor een eventueel keur- of elitepredicaat.

In de springrichting slaagden twaalf van de vijftien merries. Daar werden de deelnemers beoordeeld door Van Deurzen samen met Arnold Kootstra. “We hadden een nette groep springmerries, met weinig uitschieters maar toch een aantal betere paarden.”

Eén springmerrie verdiende 80 punten: Ballerina (Cardenio x Calido) van J.B. Hulshof uit Zenderen. Ze kreeg voor alle springonderdelen een 8. “Een heel sympathiek paard met veel balans en afdruk in de galoppade, wat je terug zag op de sprong. Ze was snel als ze het moest zijn, heeft een goed voorbeengebruik en maakt de sprong achter steeds ook goed af. Positief was dat ze steeds hetzelfde sprong, en een heel constante verrichting liet zien. Daarbij was ze voorzichtig en prima te rijden.”

Viento Uno-dochter Donna (mv. Flemmingh) van fokker Gert Miedema uit Aalten kreeg 79 punten. “Zij is een merrie die heel gemakkelijk beweegt met een goede balans. Ze kreeg dan ook een 8 voor houding en balans. Haar galoppade is actief, en ze kan hierin gemakkelijk schakelen en is lichtvoetig. Springen doet ze patent en met de schoft omhoog. Ze zou misschien meer mogen bukken en meer rek mogen hebben, maar ze is wel heel voorzichtig en fijn te bewerken tijdens het springen van het lijntje.” Halfbroers van de moeder (van Sam R en Phin Phin) springen in het ZZ.

Een halve punt minder kreeg Diamonde W (Diarado x Celvin) van fokker Bennie Wezenberg uit IJsselmuiden. “Deze merrie was even wat horizontaal in haar beweging en ook in galop, maar ze had wel een actief achterbeengebruik. Ze springt heel netjes met een goed lichaamsgebruik, snel van de grond en met ruim voldoende vermogen. Positief viel ook op dat ze voorzichtig is, patent en ze heeft een goede springtechniek.”

Bron : Horses/KWPN

Topics van dit bericht

Selecteer een topic en vind alle berichten over dit onderwerp onder "Mijn nieuws".
Lees meer over topics .

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Lees ook