Ga naar hoofdinhoud

HK Shetlandpony’s: ‘Kwaliteit in minimaat zorgelijk’

De nieuwe jaargang Shetlandponyhengsten kreeg afgelopen donderdag en zaterdag vorm op de NSPS Hengstenkeuring in Mariënheem. Zes minihengsten en hetzelfde aantal in de kleine maat wisten een A-licentie te ontvangen. Twaalf hengsten in de grote maat wisten de toets der kritiek van het jurykorps, onder leiding van Hans Leijzer, te doorstaan. De middenmaat leverde vijf goedgekeurde hengsten op. Volgens juryvoorzitter Hans Leijzer viel de aangeboden kwaliteit in de minimaat erg tegen.

Met de goedkeuring van zes minihengsten kan worden geleefd. Eén van de blikvangers is de zwarte G’shyrem van de Toom (v. Winningmood van de Toom). De hengst is inmiddels aangekocht door Willeke Termeer uit Nieuwaal. Termeer kreeg ook een eigen fokproduct goedgekeurd, namelijk Guess What of Riverdance (v. Ulster van Stal de Noorderkempen). Ook Geraldo van de Sleedoorn (v. Shandy van Bromishet), Goofy van ’t Olde Hok (v. Winsomeboy van de Rising Sun Stable), Gallyon of Sportview (v. Pacific van Bromishet) en de vierjarige Falcao van de Leijsenhoeve (v. Thorgal of Sportview) kregen groen licht.

Knappe collectie kleine maat hengsten

De kleine maat betreft een knappe collectie hengsten, die wel verschillend is qua type en ontwikkeling. Eén van de blikvangers was de zwarte Gepetto van stal van Aschberg (v. Butraqueno van stal Brammelo). Garant van de Mortel (v. Another Color van de Amstelhof), Giel van het Aechterhuus (v. Zegmar van de Zandkamp), Gilardino of Duke Stable (v. Larsto van de Berkenhoeve), Go-Getter of Duke Stable (v. Christiano Ronaldo of Duke Stable) en Guus van de Heul (v. Cas van stal Hogh Schaijk) verdienden een dekbrevet.

In de middenmaat was er groen licht voor Gradus van stal Nieuwemoed (v. Alex van de Ponyhoeve), Gio van de Bekelaar (v. Christiano Ronaldo of Duke Stable), Goran van de Vijfmorgen (v. Amigo van stal van Aschberg), Gigant van de Pelgrim (v. Coldplay van de Esdahoeve) en Galant LTD (v. Stefan van Aruba).

Royale aanwijzing grote maat hengsten

De grote maat lijkt met twaalf stuks royaal te zijn qua aanwijzingen. Hier zien we nogal wat verschil in ontwikkeling en kun je discussiëren over de bloedlijnen. De voshengst Giovannie van de Stationshoeve (v. Theunis van de Bosrand) lijkt een aanwinst voor de fokkerij. G- Star van stal Polderzicht (v. Berno van de Pelgrim), Gerard van Ziek (v. Wesley van stal van Aschberg), Gozer Liebas (v. Stefan van Aruba), Gamble van stal van Aschberg (v. Butraqueno van stal Brammelo), Goodwill van de Bosrand (v. Xavier van de Pas), Geraldo van de Amstelhof, Genie van de Boskant (v. Helmut van de Brouwerij), Gido van ’t Kleine Weitje (v. Berno van de Pelgrim), Gido van de Garderenshof (v. Shadow van Drieoka), Gerrit van stal van de Valkenhof (v. Shadow van Drieoka) en de vierjarige Flemming van stal het Noordereind (v. Xander van Stal het Noordereind) werden goedgekeurd.

Lees morgen (woensdag) de uitgebreide verslagen in De Paardenkrant
Geen abonnee? Sluit direct een abonnement af »

Bron: Horses.nl – De Paardenkrant

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.