Ga naar hoofdinhoud

Tuigpaardhengst Jean Pierre door jury naar huis gestuurd, blijft op eigen kosten in Ermelo

Foto: Melanie Brevink-Van Dijk
Vandaag hebben drie tuigpaardhengsten een tussenexamen afgelegd. Voor de vijfjarige halfbloed Jean Pierre (Avion Pierre x Vikking) van Comb. Nico Calis en Anemone Sportpaarden besloot de jury het onderzoek te beëindigen. Deze hengst blijft wel in Ermelo, het onderzoek wordt vervolgd op eigen kosten. 

“In verband met de lage verwantschap hebben we deze hengst aangewezen, ondanks dat er een aantal exterieurmatige tekortkomingen waren. We wilden graag zien of de hengst in tuig in staat was deze tekortkomingen te compenseren. Dat is ons inziens niet het geval. Hij mist gedragenheid en lichaamshouding en heeft moeite met het front. Daarom beëindigen we het onderzoek”, aldus voorzitter Johan Hamminga.

Verwarring

De eigenaren hebben besloten de hengst in Ermelo te laten en de test op eigen kosten voort te zetten. Was er veertien dagen geleden nog verwarring langs de zijlijn of Jean Pierre nu drie weken of 50 dagen in Ermelo moest staan, nu zorgde het stencil van het KWPN voor de nodige verwarring daar hij onder het kopje stond ‘aangewezen kortlopend onderzoek’.

Afstammelingenonderzoek

Naast communiceren blijft administreren ook een dingetje in Ermelo. Helder was het dat het om 50 dagen ging, nu hij geen sportprestaties op zijn naam heeft staan. Bevreemdender is het dat er totaal niet gerept wordt over een afstammelingenonderzoek. In de database van het KWPN staan vijf jaarlingen van Jean Pierre geregistreerd. Stel dat deze jaarlingen wel front en gedragenheid in de bewegingen tonen, is dat misschien voor een bloedververser wel belangrijker dan zijn eigen sportprestatie.

Lando HBC

Over de kampioen van de keuring, de zwartbruine kopersnoet Lanto HBC (Delviro x Patijn) van HBC Stal was Hamminga zeer enthousiast, maar besprak niet het gebruik van het achterbeen. “Hij toont zeer veel natuurlijke aanleg, klimt in de voorhand, komt terug in het front, toont veel voorbeengebruik en laat een zeer goed lichaamsgebruik zien”.

Reservekampioen

Ondanks de progressie die de reservekampioen, de halfbroer van Idol, Las Vegas  (Eebert x Plain’s Liberator) van Comb. Piet de Groot/Gebrs. Van Manen, de laatste twee weken gemaakt heeft, had de nog geen driejarige hengst het moeilijk. “Hij toont een goed zweefmoment, voldoende actie in het voorbeen, maar het algehele beeld zou tuigtypischer mogen. Graag zagen we wat meer looplust en zou hij meer tot dragen en meer op het achterbeen moeten komen”, was het commentaar van de voorzitter.

De vraag rijst of het niet een beter besluit zou zijn geweest om deze jonge jeugdige hengst door te verwijzen naar het (verkorte) najaarsonderzoek. Zo’n veertigtal heren en vijftal dames woonden het onderzoek bij. Op 20 april om 10.00 uur is het eindexamen.

Bron: Horses.nl

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.