NRPS geeft vijftien rijpaardhengsten kans

18 (Catoki x Chin Chin) Foto: Jacquelien van Tartwijk

Met zeer royale hand heeft de NRPS hengstenjury vijftien van de 26 aangeboden rijpaardhengsten aangewezen voor de derde bezichtiging. Zij moeten dan nog veterinair, op afstamming en op hun moeder worden beoordeeld en goed bevonden om ook daadwerkelijk aangewezen te worden voor het verrichtingsonderzoek. Maar liefst elf zijn in de dressuurrichting gefokt, vier in de springrichting.


Met het vervallen van een beoordeling in de tweede bezichtiging (nu alleen rondstappen in de groep) en het niet meer aan de hand tonen, bleef alleen het driehoekje op de stenen buiten en het rondstuiven in de kooi als beoordeling voor de dressuurpaarden over. “We hebben ze heel goed op de stenen kunnen beoordelen en geven graag veel hengsten een kans als het even kan. Ze zijn er ook nog lang niet”, aldus de jury.

Moeilijk te volgen

Er werd een zeer gemêleerd gezelschap geselecteerd, van royaal ontwikkeld tot beknopt van veel rasuitstraling tot heel weinig en van weinig jeugd tot al zeer volwassen. De lijn was dan ook moeilijk te volgen van langs de zijlijn.

Dressuurrichting

In de dressuurrichting vloeide het Negro-bloed royaal. Er mogen drie zonen van zijn kleinzoon Everdale naar de laatste ronde en twee zonen van Johnson mogen door, waarbij Elastico (mv. Concorde) een goede zadelpresentatie liet zien. Gert Jan van Olst ging met succes op herhaling en kreeg drie hengsten verder waarbij één van de meest aansprekende in de kooi, nr 11 (v. Lord Leatherdale) bleef staan vanwege een bemerking op de voeten.

Springen

Bij de doorverwezen springhengsten was ook de lijn niet helemaal te volgen al lieten de hengsten zich zeker niet optimaal zien in de kooi en werd deze categorie ook niet eens echt getest.. De in type iets eenvoudige Catoki-zoon liet heel fijne spongen zien en de vrij complete Nabab-zoon sprong met heel veel gemak.

Aangewezen voor de derde bezichtiging:

Dressuurhengsten:
1 (Breezer x Wolfgang) JK strables, Tolbert
3 (Brandon x Fiderhit) Van Olst Horses, ‘s Gravenmoer
4 (Desperado x ferro) J.M.G. van der meijden, Zuilichem
5 (El Capone x Sydney) Stal Krol, Handel
6 (Everdale x Havidoff) Van Olst Horses
7 (Everdale x Negro) Van Olst Horses
8 (Everdale x Vivaldi) BE Horses, Loenhout
10 (Johnson x Negro) W. Verschuren Heukelom
13 (Painted Black x Redford) J. Boeve, Heerde
14 (Elastico (Johnson x Concorde) F.C.P. Textor, Well
15 (Apache x Goldstar) M.P. Olthof Horses en Stal Rom Vermunt

Springhengsten:
16 (Cardento x Diarado) A. van der Ent Bleskesgraaf
18 (Catoki x Chin Chin) L. Oude Nijhuis, Oldenzaal
24 (Nabab de Reve x Jodokus) A.S. Okkema-Koopmans, Vrouwenparochie
25 (Qlassic Bois Margot x Cento) Dekstation de Havikerwaard

Bron: Paardenkrant-Horses.nl

Reageer
Discussie zien we graag op Horses, maar wel met respect voor elkaar. Wij vragen daarom om onder volledige naam te reageren. Reacties zonder naamsvermelding kunnen zonder opgave van reden worden verwijderd. Om de toegankelijkheid en leesbaarheid van de discussie te bevorderen geldt een maximale reactielengte van 250 woorden. Lees hier alle voorwaarden.