Van: De Paardenkrant
Aan: Wim Back (teamleider Heelkunde & Orthopaedie universiteit Utrecht), René Viscaal (paardeneigenaar en voormalig springruiter), Geoff Billington (springruiter en showman)
Op Indoor Wierden was het puissancespringen vorige week een enorm succes. Een volle bak genoot van de spanningsopbouw rond de muur die uiteindelijk 2,25 m hoog werd. Is dit met het oog op paardenwelzijn een verwerpelijke vorm van volksvermaak? Is de puissance niet meer van deze tijd en moeten we op zoek naar andere manieren om publiek te trekken? Of is de puissance een sfeervolle traditie waarbij grote groepen paardenliefhebbers van sport en spanning genieten?
Van: Wim
Het is eigenlijk een open deur: hoe hoger we met een paard gaan springen, hoe eerder en hoe ernstiger dat tot een blessure kan leiden. Als alternatief voor het puissancespringen is er het jachtspringen dat weer meer eisen stelt aan de wendbaarheid en snelheid van het paard en ook daar kunnen paarden geblesseerd door raken.
In alle andere disciplines kom je deze discussie (gelukkig) ook steeds tegen over wat wel of niet meer kan, zoals bij de endurance, de reining en de rensport. Het blijft namelijk altijd weer de vraag hoe ver je mag gaan.
Als je bijvoorbeeld het puissancespringen verbiedt en er iets anders voor in de plaats laat komen, zitten daar ook weer risico’s aan; dat hoort bij de (spectaculaire) topsport en de (rat)race naar eventuele medailles. Regelmatig moeten wij dus als Nederland-paardenland weer even goed met elkaar in de spiegel kijken en stilstaan bij de andere kant van de medailles. Ik denk daarbij dat het erg belangrijk is dat ook elke individuele sporter er goed over nadenkt wat hij of zij doet met een paard, of dat nu een puissance, een jachtparcours of een sixbar is. Tenslotte, als wij niet met het (warmbloed)paard waren gaan sporten, was er vrijwel geen bestaansrecht meer geweest voor het paard en dat willen we met zijn allen immers ook niet!
Van: René
De puissance is nog steeds van deze tijd. Voor hoger in het bloed staande paarden is het geen geschikte rubriek, maar als je er het paard voor hebt, is er geen enkel probleem. En je moet het met beleid doen. Toen Boemerang vijf jaar oud was, sprong ik met hem al over 1,95 m. Toen hij dertien, veertien jaar was gingen we over 2,25 m. En met Boemerang heb ik concoursen gereden tot hij zeventien was.
Het werkt nog steeds om met de puissance een hele grote groep liefhebbers naar een concours te trekken. Indoor Wierden was een groot succes, maar outdoor werkt het ook. Afgelopen zomer had Jan Schuttert op Jumping De Driehoek een volle bak. De formule is nog steeds prima: een korte rubriek van een stuk of vijftien deelnemers. De leek kan het goed volgen, want het blokje valt of het valt niet.
Als je het goed doet is er voor de paarden geen probleem. En het publiek beleeft er een mooie avond mee. Ik vind het een aanrader als de puissance een paar keer per jaar op het programma van een concours staat.
Van: Geoff
Ik ben een echte entertainer en ik vind de puissance een fantastische rubriek voor het publiek. In het Engels heet de sport nog altijd ‘show jumping’, oftewel het moet een show zijn om het publiek te entertainen. Vroeger reden alle grote ruiters de puissance, tegenwoordig is de top veel serieuzer. Ruiters als Franke Sloothaak en Otto Becker kwamen met speciale puissancepaarden naar London Olympia en er ging geen puissance voorbij of John Whitaker deed mee. Jonge ruiters kunnen door puissances op grote concoursen rijden en in de spotlights komen. Ruiters als Ben Maher en Robert Whitaker braken in Groot-Brittannië door vanwege puissanceoverwinningen!
Voor wat betreft welzijn vind ik dat men weleens wat overdrijft en doordraait. Als je maar goed naar je paard luistert, weet je echt wel of hij wel of niet zo’n muur van 2,25 m kan springen. Dat laat een paard je wel merken, dus als je je gevoel blijft volgen, beschadig je je paard echt niet.
Ik vind de puissance een geweldige rubriek, voor zowel de ruiters als het publiek. Alternatieven als de sixbar zijn mooie rubrieken, maar het is niet zoals de puissance. Die grote muur straalt power uit en dat wil het publiek zien. Bij elke puissance zit de tribune bomvol en zitten de toeschouwers op het puntje van hun stoel; dat is ‘show jumping’!
Poll

Misschien zou u eens een soortgelijk artikel moeten wijden aan de endurence sport on de Verenigde Arabische Emiraten en dergelijke landen…? Daar kun je toch wel stellen dat dierenwelzijn niet echt voorop staat.
Beste Leonie, in De Paardenkrant hebben wij reeds diverse malen en zeer uitgebreid geschreven over endurance-misstanden en ook over de situatie in de VAE. Mocht je deze artikelen willen nabestellen stuur dan een mail naar [email protected]
Persoonlijk zou ik voor een puissance niet speciaal een kaartje kopen. Maar als een evenement, waar ik graag naar toe wil, een puissanceproef bevat, zal ik daarvoor ook niet wegblijven. Van deze tijd ?? Alles is van deze tijd, het gekste, het perverste, het meest onbeschaafde,het meest dieronvriendelijke maar ook het meest diervriendelijke. Alles kan tegenwoordig. Volgens mij moeten we ons gewoon de vraag stellen in alles wat we doen met paarden “Waar ligt de grens en welke reglementen hebben we nodig om het zo beschaafd mogelijk te doen ??” en dit Het zielige schouwspel dat we hier op video konden volgen ergens in Rio,is zeker niet de manier waarover ik het hier heb.Het leek meer op een Romeinse arena in de tijd van Nero. In het antwoord van professor Wim Back lees ik het belangrijkste tussen de lijntjes.En als ik het goed voor heb sta ik daar volledig achter.De twee anderen denken volgens mij alleen aan Euro’s,waar op zich niets mis mee is. Maar dan liever niet op de nek van het paard. vr gr Eddy Crul
Inkoppertje meneer Crul: als het op de nek van het paard moet is er iets niet goed gegaan. Denk dat alle heren echt veel liever in het zadel blijven.
Puissancespringen is te hoog en daardoor blessuregevoelig.
Barrage rijden en springen op tijd gaat te snel en daardoor te blessuregevoelig.
Eventing……. vul zelf maar in, en daardoor te blessuregevoelig.
Dressuur duurt te lang, oefeningen te zwaar en daardoor te blessuregevoelig.
Paardenvervoer mag niet te lang. want daardoor te blessuregevoelig.
Endurance zie reactie 1 en daardoor te blessuregevoelig.
Wat mag er dan nog wel???
Maak de sport niet belachelijk ,dat hierdoor meer blessure s ontstaan.
Grote onzin,zelf ruiter ,zelf puissance gereden ,het ligt aan het paard en aan de inzet ervan.Als ik een voorbeeld neem Franke Sloothaak met mister(cavelier) ik dacht 2,35 m gesprongen.Paard leeft volgens mij nog dekte veel etc.
Jullie moeten eens ophouden over paardenwelzijn,de paarden waren vroeger beesten met een voorliefde,vandaag is dat niet anders.Jullie schrijven dat de paarden teveel of te lang moeten werken,verdiep je eens in de mens in sommige landen hoe de misstanden zijn,en jullie als mens gaan de sport kapot maken door tegen de sport te stemmen,zoals die al misschien 100 jaar bedreven en gereden wordt,en de beesten en paarden in Nederland hebben het niet slecht.Maar slechterikken zijn er altijd bij.Paard mag niet buiten in de zon ,niet in regen ,niet in de kou.Wat doen de zg paardenliefhebbers paarden binnen zetten,deken op scheren,en dierenartsen komen af en aan.zwijg aub laat de sport sport zijn,en laat ons genieten van de sport.LEONIE hoe kom je aan die wijsheid,ik denk dat je ook zo maar uit de lucht roept,volgens mij ga jij af wat anderen schreeuwen en schrijven,ga je eerst overtuigen,en respecteer de wetten en regels in een ander land.
Dag juffr./mevr.Paulien van Bommel.U richt een antwoordje naar mij, waarvoor mijn dank..Heb eerst even moeten opzoeken wat een inkoppertje is. Ook het internet heeft moeite om daar op te antwoorden,maar ik heb het wel begrepen.Verder denk ik toch dat we het zelfde zeggen? Het belangrijkste zit in mijn laatste zin. vr gr eddy crul
Het puissance springen is niet meer van deze tijd. 40-50 jaren geleden was het op elk belangrijk concours het hoofdnummer op de zaterdagavond evenals het jachtspringen op de zondagmiddag.
De puissance is verdwenen omdat de ruiters er geen zin meer in hadden. Op het laatst waren er nog een handjevol deelnemers en meestal uit de subtop en amateurs. Als het weer van stal gehaald wordt dan bind je de kat op het spek. Dan geef je de dierenbeschermers weer een item om de sport aan te vallen.
Het geeft de zwakte aan van de hippische bonden en de paardenwereld dat ze in 50 jaren nog niet een atractief alternatief hebben kunnen ontwikkelen. Als je over vernieuwen en hervormen spreekt dan staat de paardensport al decennia compleet stil. En dan hebben ze het lef om vernieuwers als Jan Tops aan te vallen en vernieuwingen te verbieden. Hoogmoed komt voor de val. Ze zijn niet in staat het publiek sport voor te schotelen wat ze willen zien. Er moet technischer gebouwd worden i.pvp hoog en breed. Zet maar een dubbelsprong en een driesprong op een halve volte van 12 tot 15 meter en 1.30-1.40 hoog. Waarschijnlijk komen er heel weinig foutloos door. En zo zijn er nog legio mogelijkheden. Maar helaas de creativiteit ontbreekt in de paardenwereld en als hij er al is wordt alles geblokkeerd door de autoritaire bureaucratische bondsbestuurders !!! De bonden hebben geen concurrentie en dat vermoordt de sport. Hoe meer bonden hoe beter. Monopoly ontaard altijd in dictatuur met alle gevolgen van dien.
Beste Brekelmans,Wat betreft puissance ben ik het wel eens met U.Maar moeten we niet oppassen met verbieden en verplichten? Ik zou zeggen,zo weinig mogelijk verplichten en verbieden.Wel zoveel mogelijk beschaafde en correcte reglementen maken. En vooral, ze strikt toepassen.En niet onbelangrijk,de reglementen voor iedereen op dezelfde wijze strikt toepassen.Dit is de enige manier om massahysterie , blinde meeloperij en afgoderij op wedstrijden te voorkomen. vr gr eddy Crul
Best Heer Crul, Ik ben het inhoudelijk helemaal met U eens.