Ga naar hoofdinhoud

Stoppen met selectie van 2,5-jarige hengsten?

Gringo R in de ISAH Cup als vierjarige. Foto: Jacquelien van Tartwijk

Van: De Paardenkrant
Aan: Henk Nijhof jr. (hengstenhouder en opfokker), Hans Dings (paardenhandelaar en hengsteneigenaar), Reinie Tewis (hengstenhouder, trainer en opfokker)

In het verrichtingsonderzoek lijken de oudere springhengsten, die via de Isah Cup zijn ingestroomd, beter tot hun recht te komen. Ze zijn veel beter te rijden, zijn sterker en kunnen dan beter hun kwaliteiten tonen. Zij zijn in tegenstelling tot de driejarigen doelgericht gemanaged voor de sport en hoeven nog maar drie weken naar Ermelo. Betekent deze ontwikkeling dat we maar beter kunnen stoppen met het selecteren van 2,5-jarige hengsten?


opi1 info foto1 Henk Nijhof jr (1)Van: Henk
Ik vind het twee heel mooie systemen naast elkaar. Als je op alle hengsten moet wachten tot ze vier of vijf jaar zijn, is dat te lang voor een opfokker. Je kunt interessante hengsten die het goed doen dan eerder benutten, maar veel tophengsten zijn laatrijp en dan is het mooi als je die later kunt aanbieden. Voor welk systeem je kiest, ligt per hengst maar ook per eigenaar weer anders. Zo was Quality Time als driejarige te sensibel en dat hebben we ook destijds overlegd met de commissie. Eldorado en Spartacus waren als driejarige in België en Estland goedgekeurd en zijn later naar Nederland gekomen. Zo heeft elk paard zijn eigen verhaal.
Qua kosten zal het niet zoveel uitmaken. Voor je ze zover hebt als vier- of vijfjarig sportpaard, heb je ook veel kosten gemaakt. Wel vind ik dat je heel duidelijk moet zijn, dat de oudere sporthengsten aan de minimale eisen moeten voldoen qua correctheid, type en beweging. Alleen als ze echt extreem goed springen mag daar wel iets tegenover staan. Ook voor de hengsten die op eigen kosten meelopen moet de lat hoog liggen. Ze moeten dik aan de eisen voldoen en echt voor een meerwaarde zorgen.


opi1 info foto2 Hans Dings (rechts)Van: Hans
Eigenlijk heb ik daar geen mening over. We hebben de hengst Gladstone HDH voorgesteld omdat het een mooi paard is dat goed te rijden is en goed springt. Zo kon hij als buitenlandse hengst tevens meedoen met de Isah Cup. Er zat eigenlijk verder geen plan achter om hem bij het KWPN goedgekeurd te krijgen. Achteraf is ons dit systeem goed bevallen. Alleen dat de naam weer veranderd moest worden was minder, maar zo belangrijk is dat ook weer niet en zal wel weer wennen. Of het een beter systeem is dan het traject van een 2,5-jarige hengst, daar kan ik echt niet over oordelen. Ja, ik ga graag naar de hengstenkeuring in Den Bosch, maar puur uit interesse en niet voor de handel. Als Ermelo dichterbij was, zou ik daar ook wel een paar dagen naartoe gaan om te kijken. Natuurlijk zullen we Gladstone laten dekken als daar vraag naar is, maar de sport staat voorop. Dat geldt denk ik uiteindelijk voor de meeste hengsten die dan als beter sportpaard het meeste geld opleveren.


opi1 info foto3 Reinie Tewis bewVan: Reinie
Nee, ik vind niet dat ze met de selectie van de jonge hengsten moeten stoppen. We gaan anders ook het evenement in Den Bosch verliezen, wat niet goed is voor de sport en fokkerij wereldwijd. Dat zou heel jammer zijn. Ik kan jaarlijks maar vijf of zes paarden houden voor Sonja om te rijden. De rest moet ik verkopen. Daarom komen Ermelo en Den Bosch voor ons op een goed moment.
Uit iedere jaargang komen één of twee goede verervers die iets betekenen voor de fokkerij en die zitten vaak tussen de hengsten die op jonge leeftijd zijn goedgekeurd. Natuurlijk vind ik het een goede zaak dat een hengst later kan instromen na een presentatie onder het zadel. Ook vind ik de mogelijkheid om vier- tot zevenjarige hengsten te selecteren via de Isah Cup prima.

Deze info@ verscheen woensdag 25 november 2015 in De Paardenkrant. Geen abonnee van De Paardenkrant? Sluit dan hier een (online) abonnement af.


Poll

We moeten stoppen met selectie van 2,5-jarige hengsten. Lees meer

Laden ... Laden ...

9 reacties op “Stoppen met selectie van 2,5-jarige hengsten?

  • Miranda

    Hoe voorspelbaar. Drie hengsteneigenaren en ze vinden het niet nodig om de leeftijdsgrens op te trekken. Ze praten ook openlijk over de financiele nadelen ervan. Wel eerlijk.
    Veel mensen zijn er op tegen om 2,5-jarige paarden te prepareren voor hengstenkeuringen en -competities, om dat dan te jonge paarden, te vroeg, te snel in topvorm moeten worden gekneed. Immers, als ze te jeugdig tonen, liggen ze eruit. Voorstanders willen het systeem handhaven, want dat scheelt bij een goedgekeurde weer een jaar dekgeld en presentatie in de sport levert meer dekkingen op. Veel hengsteneigenaren willen zo snel mogelijk cashen en als het paard op vroege leeftijd kapot is, heeft hij hopelijk al genoeg naamsbekendheid om sperma te kunnen blijven verkopen. Het heeft dus geen zin om deze discussie opnieuw te voeren.

  • M

    Misschien krijgt De Paardenkrant een beter gefundeerd antwoord als deze vraag gesteld zou worden aan mensen die niet een direct voordeel hebben.
    Ik denk daarbij aan dierenartsen en beroepsgroepen die vanuit het welzijn van het paard redeneren.
    Je vraagt ook niet aan een slager of hij het een goed idee vindt dat we stoppen met vlees eten.

  • Martina

    JA !! Stoppen met het veel te vroeg klaarmaken van veel te jonge paarden. Want een hengst is ook gewoon een paard. Het gaat inderdaad gewoon weer om geld bij de fokkers en opfokkers. Miranda heeft dit heel goed verwoord.

  • jw

    Deels eens en ook niet,maar er wordt door kwpn wel onderscheidt gemaakt.
    Bij een vrijspringcompetitie voor 2 en 3 jarigen ,gaat maar over 2 avonden,deelde kwpn qua sponsering mede een 6 tal jaren geleden,dat men niet meer zou sponseren als men 2 jarige in vrijheid zou laten springen te jong ,was de rede.3 en 4 jarige is men daar destijds overgestapt.Ik heb vaker aangegeven dit onzin te vinden,want thuis laten we een jaarling of 2 jarigen ook wel eens springen.Alleen met de hengsten is het zo als ik kijk dat veel hengsten die klaargemaakt worden ook in juni,july geboren worden,net eigenlijk 2 jaar zijn als ze worden klaargemaakt ,afhankelijk van type paard etc .Maar is dit eigenlijk wel waar dat ze te jong zijn ,ja en nee.Het verschil zal liggen in het verdere verloop naarmate hengsten ouder worden,en goed begeleid worden qua inzet.En je kan niet zitten wachten tot een hengst 5 of 7 jaar is ,en het uiteindelijk niet wordt.Bij mensen is het niet anders,ik ken er die met 15 jaar gingen werken in een zwaar beroep en met 65 jaar dit nog doen,en anderen halen de 40 niet qua gezondheid.Mijn inziens heeft elke hengstenhouder ,ruiter,fokker,een voorliefde voor bepaald paard,en hoop,en gelooft hij in bepaalde paarden.Ik zelf doe rustig aan met die paarden,hun zullen niet anders doen.Vind dat Henk gelijk heeft,maar Reinie vertelt het voor eigen belang ook goed, en zeker als Den Bosch wegvalt wat dan.
    Nee zoals het nu is ,laten zo de schifting wordt gemaakt door de fokkers ,ik geloof in wat ikzelf zie en waar ik in geloof.Maar als we nu eens statistieken konden bekijken van hengsten van de laatste 20 jaar die gekeurd zijn en wat er terecht van is gekomen,en van de paarden die niet gekeurd werden en op latere leeftijd doorbraken dan konden we vergelijken,en voor het KWPN is het makkelijk om dit in kaart te brengen,dan hebben we ook een vergelijk.
    Uit eigen gebruik van mijn paarden hengsten,is in 30 jaar fokkerij in elk geval niet gebleken,dat de op jongere leeftijd iets meer gebruikte paarden perse eerder afvallen,ik kan het tegendeel ook aantonen.Ik ben van mening dat deels te maken heeft met bepaalde bloedlijnen,die hardheid doorgeven, en belangrijk karakter en wil om te werken.Maar om te zeggen ik ga met 2 jaar aan het werk en doe dit vol tot ik uitgegroeid ben met 7-8 jaar ,nee dit kan niet volgens mij er moet ook een rust pauze komen,om weer bij te tanken .Maar er spelen zoveel factoren mee,mangenen,weide gang ,ziektes etc teveel om op tenoemen.
    En ik denk dat de paarden de beste kans krijgen bij de oude echte paardenmensen die met een paard opstaan en weer met de paarden naar bed gaat,en niet bij de meeste huidige zogenaamde paarde liefhebbers,uit school,rijden,en weer in de box dit kan niet,en verder niet omkijken .

  • Arnold Bosman

    Persoonlijk vind ik dat het selecteren op 2.5 jarige leeftijd een goede zaak is. Het is alleen de vraag wat hierna te doen. De fijnere betere werkwillige paarden moeten hierna juist gespaard worden maar dat is weer de verantwoordelijkheid van de eigenaar /trainer. Velen worden in deze fase over nomen en dat komt bij veel van deze paarden dan nooit meer goed. Het is gewoon zo dat men een oudere hengst veel beter kan beoordelen mits deze netjes en op een goede wijze opgeleid en begeleid is. Een ieder weet als je paarden fokt dat is constant selecteren dit begint al bij de veulens en dit blijf je doen tot c.a 4/6 jaar. Hierna weet je pas voor 80% wat je voor paard hebt. De periode hiervoor is alleen maar hoop en verwachtingswaarde. De hengsten keuring op 2.5 jarige leeftijd moeten we er mijn inziens dus zeker inhouden al was het alleen al om de vererving van de vader dieren van de ingebrachte hengsten te kunnen beoordelen. Daarbij het is een pracht evenement zolang je het maar ziet als tussentijdse informatie bron waar een ieder zijn voordeel mee kan doen. En daar mee doet wat hem past.

  • B. de Graaf

    Je kunt met gemak een 2,5 jarige de selectie in laten gaan mits je met hetzelfde gemak het paard de tijd geeft zich te ontwikkelen. Haastige spoed is zelden goed.

  • tony v

    Miranda krijgt voor haar betoog 10 op 10 alles wat ze zegt is waar

  • i

    Miranda slaat de spijker op zijn kop!

  • Arnold Bosman

    Behouden die hengstenkeuring voor 2,5 jarigen en er van leren en genieten. Zie het als een geweldige bron van informatie en laat een ieder voor zich zelf uit maken wat hier mee te doen. De dekkerij is wereldwijd veranderd stamboek kantoren zijn registratie kantoren geworden of ze willen of niet het is nu eenmaal niet anders. Huidige en toekomstige Sporthengsten zijn de nieuwe dekhengsten van de toekomst en of ze nu bij het KWPN AES BWP NRPS of bij welk ander stamboek zijn goedgekeurd dat maakt niets uit. Dit is natuurlijk al jaren zo alleen vele fokkers wilden dit niet accepteren. Zo kijken buitenlanders waar wij het van moet hebben vanwege de afzet na de paarden zelf en niet welk stamboek ze ooit geregistreerd heeft. (Al willen de stamboeken ons anders doen geloven) De huidige koper kijkt op het papier wie de vaders zijn en of deze bekend zijn vanuit de sport dat verkoopt gewoon beter omdat er dan herkenning en een grotere verwachtingswaarde inzit. Dus hoe de hengsten ook instromen op 2,5 jarige leeftijd of later het maakt niets uit de markt bepaalt tenslotte welke hengsten er op langere termijn overblijven.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.