Ga naar hoofdinhoud

Laat je horen! Annemarie Brouwer over jurering Pavo Cup: ‘Moet toch anders kunnen’

Annemarie Brouwer, dressuurtrainer en -amazone, heeft zich verbaasd over de jurering in de Pavo Cup voor vijf- en zesjarigen. De moeder van Kirsten Brouwer, die Lightning Star naar de Pavo Cup-titel reed bij de zesjarigen, meent dat het anders kan. En schreef daarom deze ingezonden brief in onze rubriek 'Laat je horen!'

Ik verbaasde mij over de jurering van de Pavo Cup voor vijf- en zesjarige paarden. Überstreichen, harmonie maar ook de stap blijken moeilijk te jureren items. Maar wat mij het meest opviel waren de lage punten die gegeven werden aan de top van het veld en zo ook op zaterdag aan de finalisten.

Beste paarden met 85 en 85,6 punten

Het beste vijfjarige paard kwam met 85 punten en 85,6 punten als winnaar uit de bus. Helaas komt deze combinatie uit voor Denemarken op het aankomend wereldkampioenschap voor jonge dressuurpaarden. Alle paarden die op de longlist staan voor Nederland voor het WK kwamen er nog minder goed vanaf.

Hebben wij dan geen goede paarden in Nederland?

Of zit het gehele jurycorps te laag te punten? 

Of is het KWPN hier debet aan?

Nagenoeg perfecte proef

Bij de zesjarigen liep de winnares Lightning Star RR onder Kirsten Brouwer een nagenoeg perfecte proef op donderdag, slecht 87,6 punten was het oordeel van de jury. Op zaterdag kwam er slechts 86,2 punten op het scorebord voor deze bronzen medaille winnaars van afgelopen jaar WK jonge dressuurpaarden. Op dat WK was deze combinatie goed voor scores dik boven de 90 punten, te weten 95,2 en 92,7.

Wat gaat hier mis?

Wat stralen wij uit naar het buitenland?

Is de fokkerij van het KWPN toch niet zo goed?

Niet één paard dat boven de 90 punten scoort.

Moeten wij dan wel naar het WK?

Met slechts een maand te gaan naar het WK 2022 wat 8 september aanstaande van start gaat is dit geen goede zaak.

Grootste concurrent op de paarden

Dan vraag ik mij af of het handig is dat de grootste concurrent voor Nederland de fantastische amazone Eva Möller de finale moet jureren en de 3 beste paarden moet over rijden?

Mag Formule 1 autocoureur Hamilton een maand voor het WK de auto van Max Verstappen uit proberen?

Verder was de sfeer op zaterdag verre van gezellig en positief en klonk er mijn inziens een te kritisch geluid uit de geluidsinstallatie.

Dit moet toch anders kunnen?

Annemarie Brouwer

Dressuurtrainer en -amazone

7 reacties op “Laat je horen! Annemarie Brouwer over jurering Pavo Cup: ‘Moet toch anders kunnen’

  • Pim koudijs

    Om te zeggen dat het KWPN het wellicht verkeerd zou doen is wel beetje vreemde reactie dag na dat er twee KWPN goedgekeurde hengsten en staan op het wereld kampioenschap dressuur in Herning en nog een derde (kampioens)hengst er mede voor zorgt dat Nederland verzekerd is van een ticket voor Parijs. Dat geneuzel over die punten is volgens mij een bijzaak zolang de plaatsing klopt. Op het WK jonge paarden zitten andere juryleden die weer anders punten. Het gaat er mij om of het juiste paard wint en of dat met een acht of een negen is zal mij worst wezen!

  • MJ Kochx

    Eva Möller is concurrent, geen jury op het WK jonge paarden, dus JA laat haar vooral op een fantastische manier de paarden rijden, ik heb ervan genoten.
    ik zou niet weten welk voordeel Eva zou hebben van haar gastjuryschap.
    En als ik eindexamen zou doen met een 8,7 gemiddeld, zou ik cum laude slagen. ik vind dit een beetje ‘politiek geneuzel in de marge’.
    En waarom zou er geen kritisch geluid mogen klinken? Er is altijd ruimte voor verbetering en als dat duidelijk gecommuniceerd wordt kan daar geen bezwaar tegen zijn.

  • Maarten Aerts

    Het is niet omdat m’n elders te hoog punt dat je dan maar mee moet gaan in dat verhaal…

  • Hobbyruitershebbenookweleenseenmening

    Mmm. Hoe je het wendt of keert, de jury punt om een correcte klassementslijst te krijgen. Dat moet ook. De beste combinatie dient bovenaan te staan. Hoe langer de lijst hoe meer verschil in punten er ontstaat is hiervan een logisch gevolg. Onvoldoendes worden op topniveau amper gegeven, dus het is logisch dat op internationale wedstrijden met een groot deelnemersveld het uitschieten naar boven gaat. In dat licht bezien zouden de punten van de Pavo cup wel eens zeer terecht kunnen zijn. Blijft lastig: rationeel precies en perfect punten in een emotionele sport.

  • Gretha

    Het blijf nou eenmaal een jury sport…

  • Benny Plaisier-Kerstens

    Ongeveer 30 jaar geleden is dit probleem van “laag punten” ook al eens aan de orde geweest en is onder leiding van dhr Jan Peters het roer omgegooid naar “positiever punten” in alle geledingen van dressuursport van basis tot internationaal dus. Kennelijk steekt de azijnpisserige Hollandse manier van beoordelen nu de kop weer op. Jammer voor de sport, maar er is vast wel weer ergens een wal die het schip keert. Kammer dat zoiets soms nodig is.

  • Eddy Crul

    Het verschil in punten geven is naargelang, wie en waar er gejureerd wordt , zo groot, dat het geen zin heeft de punten te vergelijken. Dat het verschil in jureren zo groot is , is een spijtige zaak. Dit wijst op het feit dat het jurysysteem onbekwaam en of corrupt zou kunnen zijn. Ik druk het voorzichtig uit. Belangrijk is dat de beste combinaties in de juiste volgorde vooraan staan . En dit liefst met het correct aantal punten strikt gejureerd volgens het reglement. In de praktijk zijn we daar nog heel ver vanaf. Dat de commerciële sector in de paardensport hoge punten wil zien, daarvoor ligt de reden voor de hand. Maar er is maar één soort punten aanvaardbaar en dit zijn de juiste punten, strikt gejureerd volgens het reglement. Volgens mij heeft de federatie hier nog heel wat werk aan de winkel. vr gr ec

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.