Ga naar hoofdinhoud

Experts waarschuwen voor de gevaren van ingekapselde bloedworm

Op de vraag of we de gezondheid van onze paarden in gevaar brengen door de risico's van ingekapselde bloedworm te negeren is het antwoord ja. Tenminste volgens de resultaten van het jaarlijkse National Equine Health Survey.

Ingekapselde kleine bloedwormen zijn de meest voorkomende en schadelijke wormen bij paarden. Dit zijn de larve-stadia van de kleine bloedworm, deze liggen in het slijmvlies van de darmen ingegraven en daar kunnen ze een tijdje blijven.
De ingekapselde bloedworm vormt een gezondheidsrisico met een mogelijk fatale afloop, omdat de larven nog geen eitjes produceren die tijdens een mestonderzoek kunnen worden aangetoond.
Niet behandeld kunnen de larven in de lente massaal uitkomen en kunnen daarbij grote schade aan de darmwand veroorzaken. Dit kan leiden tot diarree en koliek, met 50 procent kans op overlijden.

“Het advies is dat alle paarden tijdens de herfst of vroege winter behandeld worden tegen bloedworm, ongeacht de uitkomst van het mestonderzoek,” aldus Wendy Talbot, veterinair paardengezondheidsmanager voor het bedrijf Zoetis
Ingekapselde bloedwormen moeten jaarlijks behandeld worden met een wormmiddel dat moxidectin bevat of een vijf daagse kuur met een product dat fenbendazole bevat.
Het onderzoek bracht aan het licht dat een op de vijf eigenaren, die aangaven dat zij hun paarden ontwormd hadden tegen de kleine bloedworm, het verkeerde ontwormmiddel had gebruikt.

Bron: Horses/ Horseandhound

5 reacties op “Experts waarschuwen voor de gevaren van ingekapselde bloedworm

  • Jan Jonas

    Bovenstaande artikel wijst naar de gevaren van ingekapselde bloedwormen. Het mest onderzoek geeft weinig inzicht in dit sluimerende gevaar, maar wel een bloedonderzoek kan hier inzicht in geven.
    Er moet dan naar de Eosinofiele (witte bloedcellen die wat verhoogd zijn bij een parasitaire ontsteking) en de Beta-globuline (een eiwit dat verhoogd is bij bloedwormen/parasieten infectie). Een kleine annecdote wil ik U niet onthouden. Z’n 20 jaar geleden belde een vrouw mij op en vroeg mij om raad. Omdat haar arabier zo lusteloos was. Ik adviseerde haar de dierenarts bloed van haar paard te laten nemen.Toen de uitslag er was, vertelde de dierenarts haar door de telefoon dat alles goed was. Ze belde mij op met de mededeling dat alles goed was. Ik vroeg haar de bloeduitslag met de fax naar mij toe te sturen. Toen ik die uitslag had, zag ik duidelijk een bloedworm infectie, maar de dierenarts wist niet dat de referenties in de tijd naar boven waren bijgesteld, dus met de nieuwe waarden was er geen besmetting, maar met de oude waarden wel. De eigenaresse vertelde mij, dat ze altijd keurig volgens de bijsluiter had ontwormd. Ik vertelde haar dat de bijsluiter tegen bloedwormen niet toereikend was. Ik vertelde haar dat zij haar paard iedere week een maand lang op 700 kilo gewicht van het paard moest ontwormen, een arabier weegt rond de 400 kilo, dus duidelijk overdosering. In die tijd was Ivermetine het meest gebruikte werkzame stof en ik zag al, dat zich resistentie voor deze stof bij paarden ontwikkelde, vandaar de overdosering. Het resultaat was verbluffend, na de derde week, dus na spuit drie, kwam een gelei met bloedwormen in de mest te recht. De dame was mij er erkentelijk, haar paard was snel weer fit. 20 jaar geleden en misschien nog wel langer speelde dit probleem al. De middelen van toen werken vandaag niet meer wegens te grote resistentie. Ook de middelen die vandaag werken, werken over 15 jaar niet meer, een parasiet heeft een fantastisch aanpassing vermogen.

  • annemarie

    En wat gaan we nu doen aan de veeartsen die geen wormenkuur willen geven als je geen mestonderzoek doet? mijn veearts doet heel moeilijk en ik krijg geen wormenkuur voor mijn paarden. Echt belachelijk. ik heb laatst via de dierenarts ( van mijn hond) wormenkuren kunnen kopen. Dat moet toch anders?

  • Anoek Verdoorn

    @ Annemarie: Wij bestellen de wormenkuren gewoon in Engeland. Zijn binnen een week hier, en een stuk goedkoper ook nog! Alle merken die we hier hebben verkopen ze daar ook.

  • suzanne

    @Anoek; via welke site bestel je ze dan?

  • tineke

    Persoonlijk zet ik altijd een paar vraagtekens bij zo’n advies en “onderzoek” van een betrokken firma, Pfizer in dit geval. Niets tegen deze firma hoor! Maar zij zijn wel degenen die erbij gebaat zijn dat er flink wat wormenkuren verkocht worden. En om dan al meteen het bericht met zo’n “angst aanjagende” zin te beginnen stuit mij ook tegen de borst…….

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.